Babiš po koronavirové krizi nechystá známkování ministrů

Premiér Andrej Babiš (ANO) nechystá po skončení koronavirové krize známkování ministrů a hodnocení práce vlády, řekl dnes Rádiu Z. Současné dění podle něj možná i kvůli častějším zasedáním kabinet sblížilo. Podstatné bude, co se po krizi stane s automobilovým průmyslem, uvedl Babiš. Přehodnotit by se také mohla strategie ohledně toho, kolika rouškami a respirátory by měla disponovat Správa státních hmotných rezerv (SSHR).

Babiš ocenil, jak funguje komunikace s ministry a vicepremiérem a šéfem Ústředního krizového štábu Janem Hamáčkem (ČSSD). "Díky této krizi jsme se nějak i víc sblížili v kabinetu, protože jsme zasedali často. Ta moje komunikace i s panem Hamáčkem je velice dobrá, řešíme plno věcí společně," uvedl.

Spíš než hodnocení vlády bude podle Babiše nutné plánování toho, jakým směrem se bude Česko ubírat. "Máme Národní investiční plán, ten se nám teď super šikne," připomněl plán s 20.000 projekty za osm bilionů korun, který kabinet představil koncem loňského roku. Podle Babiše bude nutné vyhodnotit, co se stane například s automobilovým průmyslem, Češi by také měli víc kupovat tuzemské zboží.

Důsledky by měl stát vyvodit i z nedostatku ochranného materiálu pro lékaře v počátcích epidemie, míní předseda vlády. "Na SSHR možná nakoupit 20 milionů roušek a nevím, milion respirátorů, protože jsme zdědili strategii, že tam bylo 10.000 roušek," uvedl Babiš.

Podle předsedy SSHR Pavla Švagra si jednotlivá ministerstva každé dva roky aktualizují své krizové plány. Například ministerstvo zdravotnictví plán pro případ pandemie, ministerstvo průmyslu a obchodu plán na ropnou bezpečnost. "SSHR pak podle těchto plánů nakupuje nouzové zásoby. Poslední aktualizace těchto plánů byla v polovině loňského roku," sdělil ČTK v polovině března Švagr.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Vláda ČR Pavel Švagr (SSHR) Správa státních hmotných rezerv (SSHR) Jan Hamáček Národní investiční plán Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 36 minutami

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Vladimír Putin na ekonomickém fóru ve Vladivostoku

Rusko se připravuje na válku s NATO? Odvolání Šojgua z funkce ministra naznačuje, co Kreml chystá, tvrdí ISW

Podle analýzy amerického Institutu pro výzkum války (ISW) navrhnutí Andreje Belousova, dosavadního prvního místopředsedy ruské vlády a ekonoma, na post ministra obrany naznačuje, že prezident Vladimir Putin podniká kroky směřující k mobilizaci ruské ekonomiky a zbrojního průmyslu pro potenciálně dlouhodobý konflikt na Ukrajině a možnou budoucí konfrontaci s NATO. 

před 5 hodinami

MS v hokeji

Navzdory bojovnému srdci Poláci nestačili na zkušenější Švédy, alpské derby nabídlo jedenáct branek

Po vyrovnané boji s Lotyši narazili Poláci ve svém druhém zápase na letošním MS na daleko těžšího soupeře a to Švédy. Přestože ani tentokrát našim severním sousedům nechybělo vedle hlasité podpory z hlediště Ostravar Areny podobě nadšení jako proti pobaltskému soupeři, kvalita v jednotlivých hokejových dovednostech byla znát. Seveřané rozhodně nehráli na plný plyn, ale i v poněkud utlumeném režimu si dokráčeli za pohodovou výhrou 5:1 a k dosavadním třem bodům si tak připsali další tři. To v Praze se favorizovaným Švýcarům nerodilo očekávané vítězství vůbec lehce. Alpské derby nabídlo jedenáct branek, přičemž tu rozhodující vstřelili Švýcaři až v poslední minutě základní hrací doby. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Zemřel filmař Roger Corman, mentor mnoha největších hollywoodských hvězd

Roger Corman, přezdívaný „Král B-filmů“, zemřel ve věku 98 let. Corman byl klíčovou postavou v tvorbě nízkorozpočtových klasik jako „Malý obchod hrůz“ a „Napadení krabími monstry“ a také pomohl mnoha slavným hercům a režisérům začít svou kariéru v Hollywoodu.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy