Babiš v Senátu: Můj návrh na nahrazení superhrubé mzdy je nejvýhodnější

Nahrazení superhrubé mzdy sazbami daně z příjmů ve výši 15 a 23 procent, které ve Sněmovně prosadil premiér Andrej Babiš (ANO), je podle něj nejvýhodnější pro zaměstnance, zaměstnavatele i živnostníky. Státní rozpočet si to může dovolit, řekl dnes v Senátu při projednávání daňového balíčku.

Senátoři včetně jejich předsedy Miloše Vystrčila (ODS) se během devítihodinové debaty přesto kritizovali návrh jako rozpočtově neodpovědný a pozastavili se nad tím, že nebyl standardně projednán vládou.

Platnost sazeb má být podle Babiše dvouletá vzhledem k tomu, že příští vláda může daňové sazby změnit od roku 2023. "Ten návrh je na dva roky, protože je jasné, že po příštích parlamentních volbách přijde nová vláda a nový Parlament a bude mít rok času na to, aby dal návrh, jaké budou daně v roce 2023," uvedl Babiš.

Předseda senátního hospodářského výboru Vladislav Vilímec (ODS) namítl, že dvouletá platnost je jen politickou hrou Babiše s prezidentem Milošem Zemanem, který si to stanovil jako jednu z podmínek svého souhlasu s balíčkem. Marek Hilšer z klubu Starostů navrhl s ohledem na rozpočtové dopady návrhu dvouletou platnost uzákonit. Návrh označil za podvod, ke kterému se nepřipojí.

Pirátský poslanec Lukáš Wagenknecht označil návrh za šidítko, které na rok sníží daně, ale za rok budou muset tuto úlevu státu vrátit kvůli zvýšení jiných daní. Návrh byl podle Pavla Fischera (nezávislý) připraven podle příruček volebních kampaní, nebyl náležitě projednán se všemi dotčenými a nebylo doloženo, jak bude výpadek příjmů nahrazen. Mikuláš Bek (STAN) poznamenal, že "půjčovat si na snížení daní je hříšné, bohulibé je půjčovat si na investice".

Prezident Zeman také podmiňoval svůj souhlas s daňovými změnami tím, že horní komora odmítne navýšení slevy na poplatníka. Senát ji podle dohod zvedne nejméně o 3000 korun na 27.840 Kč ročně. Babiš k tomu řekl, že mu tento záměr Senátu nepřísluší komentovat. Pouze uvedl, že jeho návrh "zkazila" Sněmovna schváleným nárůstem slevy na poplatníka na 34.125 korun ročně.

Sněmovnou schválené sazby daně budou podle Babiše znamenat navýšení čisté mzdy od ledna o sedm procent a nezvýší zdanění živnostníků. "Návrh je nejvýhodnější i pro náš rozpočet, který si to může dovolit," řekl Babiš. Dopad na rozpočet vyčíslil na 49 miliard korun ročně. Podle premiéra si člověk s příjmem 15.000 korun měsíčně polepší o 9132 korun ročně. Podle senátora ODS Tomáše Goláně bude lidem navýšen ne o sedm procent, ale jen o 5,1 procenta.

Vystrčil přirovnal Babišův návrh ke guláši s knedlíky, který Senátu může pouze dochutit, případně zmenšit počet knedlíků nebo dát méně masa. Pokud by nabídnul jiné jídlo, Sněmovna by to odmítla a schválila svůj původní návrh, neboť ANO na sazbách 15 a 23 procent trvá. "Jakákoli jiná varianta je nepřijatelná," potvrdila ministryně financí Alena Schillerová (ANO). Podle Vystrčila se vláda vůči Senátu chová účelově a je k němu vstřícná, jen když to potřebuje.

Senátoři nejsou zcela jednotní v tom, zda a s jakými změnami daňový balíček podpoří. Největší šanci má kromě souhlasu s navrženými daňovými sazbami třítisícové navýšení slevy na poplatníka a navýšení podílu obcí a krajů na výnosu z daní tak, aby výpadek jejich příjmů kompenzovalo zhruba z 80 procent. Senátoři za STAN prosazují zamítnutí balíčku. Michael Canov (SLK) kvůli tomu vybídl kolegy k sázce o jeden milion korun, že Sněmovna by se při opětovném projednání k senátnímu zamítnutí nepřipojila.

Související

Více souvisejících

Daně Andrej Babiš Senát ČR Alena Schillerová obce kraje

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

včera

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy