Bartoš: Peníze z fondů EU mohou státy využít i k řešení energetické krize

Peníze z evropských fondů, které jsou určeny na podporu chudších regionů, budou moci státy EU využívat i na řešení a zmírňování dopadů současné energetické krize. Po dnešním jednání ministrů odpovědných za unijní politiku soudržnosti to řekl český ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti). Ministři podle něj dnes na pražském zasedání řešili hlavně budoucí směřování politiky rozvoje regionů EU.

"Evropská unie a její fondy by mohly řešit současnou energetickou krizi. Už se tak ostatně děje," uvedl Bartoš. Peníze z evropských fondů by podle něj měly státy a regiony využívat při řešení současné energetické situace typicky na projekty k zefektivnění některých systémů, například ve vytápění nebo izolaci staveb.

Ministři se podle Bartoše při dnešním neformálním zasedání v Praze věnovali především budoucnosti a dalšími směřování politiky soudržnosti EU. Zmínil přitom i další využití peněz při zmírňování dopadů inflace, klimatických změn nebo negativních důsledků války na Ukrajině v Evropě. V této souvislosti připomněl například finanční balíček Fast Care, který má regionům v EU pomoci dotahovat rozdělané projekty, které jsou ohrožení vysokou inflací.

Peníze z evropských fondů pomáhají operativně i při různých neočekávaných krizích. Podle Bartoše je proto důležité, jak dokáže politika soudržnosti reagovat na tyto změny, a jak se různé balíčky pomoci kombinují s dlouhodobými nástroji, které evropské fondy tvoří.

Politika soudržnosti se kromě rozvoje regionů podílí například i na digitalizaci či řešení klimatu, jako je dekarbonizace. Nové evropské trendy a jejich přínos pro regiony byly rovněž tématem debaty ministrů.

Česká republika předsedá Evropské unii od začátku července. Tento týden už v Praze jednali ministři obrany a ministři zahraničních věcí evropských zemí. V polovině měsíce budou ministry odpovědné za politiku soudržnosti následovat ministři zdravotnictví, hospodářství a financí a ministři zemědělství.

Související

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

Více souvisejících

Energetika dotace Ivan Bartoš (Piráti)

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy