Rozruch kolem civilní rozvědky: Obviněn exnáměstek, Chovanec zadržen nebyl

Policie dnes obvinila bývalého náměstka Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Zdeňka Blahuta z podvodu a zneužití pravomoci úřední osoby v souvislosti s hospodařením úřadu. O obvinění dnes informovalo Vrchní státní zastupitelství v Praze (VSZ), Česká televize poté uvedla, že se zahájení trestního stíhání týká právě Blahuta. Policie u něho provádí domovní prohlídku a je vyslýchán.

Mladá fronta Dnes zároveň uvedla, že detektivové současně zadrželi i exministra vnitra Milana Chovance, který Blahuta uvedl do funkce, Chovanec to ale poté odmítl. "Jsem od rána doma a nikdo tady nebyl," řekl novinářům Chovanec před svým bydlištěm v Plzni. "Není to tak, nejsem zadržen ani vyslýchán," řekl Šašek Deníku N.

"Vrchní státní zastupitelství v Praze sděluje, že státní zástupce Městského státního zastupitelství v Praze zahájil dnešního dne pod dozorem Vrchního státního zastupitelství v Praze v souvislosti s trestním oznámením týkajícím se hospodaření ÚZSI trestní stíhání jedné osoby pro zločiny podvodu a zneužití pravomoci úřední osoby," uvedl Marek Bodlák z VSZ. Státní zástupce dodal, že další informace nelze poskytnout kvůli utajení.

Podle týdeníku Respekt se obvinění týká nákupu šesti speciálních odposlouchávacích přístrojů Agáta. Respekt uvedl, že nákup provázela řada podezřelých okolností, nepodařilo prý například prokázat, že je rozvědka či ministerstvo měly vůbec fyzicky k dispozici nebo že je úřad někam poslal.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) novinářům řekl, že konkrétní případ komentovat nemůže. "Za ministerstvo mohu říci, že dlouhodobě poskytujeme součinnost orgánům činným v trestním řízení a stejně tak je poskytuje i civilní rozvědka," uvedl. Zdůraznil, že v současnosti je ÚZSI v pořádku. "Po mém nástupu došlo k výměně de facto všech klíčových vedoucích představitelů. Rozvědka má nového ředitele, jsou tam noví náměstci, nikdo, kdo je spojen s tou vyšetřovanou kauzou, už není ve vedení civilní rozvědky," dodal.

Blahut byl náměstkem civilní rozvědky do loňského ledna. Šašek byl zproštěn výkonu služby loni v květnu, právě kvůli prověřování hospodaření úřadu. Tehdejší ministr vnitra Lubomír Metnar (za ANO) uvedl, že z kontroly vyplynuly skutečnosti, které nasvědčují opakovanému porušování vnitřních předpisů při provádění, evidování, účtování zpravodajské činnosti a nedostatky při řízení zpravodajské činnosti.

Pochybení se údajně týkala let 2015 až 2017. Metnar loni řekl, že vznikla škoda velkého rozsahu. Znaky protiprávního jednání mělo podle Metnara schválení nákupu majetku za nepřiměřenou cenu. Panují také podle něj pochybnosti, zda byl zaplacený majetek vůbec nakupován.

Úřad pro zahraniční styky a informace se zabývá informacemi, které pocházejí ze zahraničí. Může je ale sbírat i na českém území. Na rozdíl od Bezpečnostní informační služby (BIS) a Vojenského zpravodajství (VZ) například nesmí pořizovat odposlechy.

Související

Soud, ilustrační fotografie.

Bývalý náměstek ÚZSI způsobil škodu 190 milionů Kč, tvrdí obžaloba. Soud s ním začal

Pražský městský soud se dnes začal zabývat případem bývalého náměstka Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Zdeňka Blahuty, který čelí obžalobě z podvodu a zneužití pravomoci. Státní zástupce Marek Bodlák tvrdí, že Blahut využil důvěry ředitele rozvědky a informací, kterými jako náměstek disponoval, aby z prostředků rozvědky získal pro sebe a případné další nezjištěné osoby 190 milionů korun. 
Andrej Babiš

Babiš čelí kritice exkoordinátora očkování: Distribuci vakcín podřídil politice

O počtech dávek vakcín proti koronaviru pro jednotlivé regiony rozhodoval sám premiér Andrej Babiš (ANO), a zdůvodňoval to politikou. Serveru Seznam Zprávy to řekl bývalý národní koordinátor očkování proti koronaviru Zdeněk Blahuta. Babiš chce podle něj o všem rozhodovat sám a své požadavky někdy prosazuje i přes odpor ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO).

Více souvisejících

Zdeněk Blahuta (ÚZSI) Milan Chovanec Úřad pro zahraniční styky a informace Praha Jan Hamáček

Aktuálně se děje

před 16 minutami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy