Blažek po jednání se Zemanem odmítl, že by byl vyšetřován

Kandidát na ministra spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) po dnešním jednání s prezidentem Milošem Zemanem odmítl, že by byl vyšetřován kvůli korupci či manipulacím s městským majetkem v Brně. O tom, že policie Blažka podezírá, psaly tento týden server Aktuálně.cz a deník Hospodářské noviny (HN).

Prezident poslanci ODS poradil, aby se nenechal novináři udolat, doplnil Blažek. Za priority resortu považuje řešení situace soudních znalců či novelu zákona o státním zastupitelství.

Aktuálně.cz a HN uvedly na základě anonymních zdrojů, že Blažka podezřívá policie z podílu na korupci a manipulaci s městským majetkem v Brně. Už loni v létě tato média uvedla, že o zapojení Blažka a dalších politiků ODS do korupce vypovídal stíhaný bývalý starosta Rojetína na Brněnsku Pavel Hubálek. Blažek dnes řekl, že neexistuje žádný případ "Blažek", ale pouze kauza "Hubálek".

"Já s panem Hubálkem nikdy nic nepáchal a téměř ho neznám. Je mi v podstatě jedno, co jako obviněný lže do protokolu, protože může legálně lhát," uvedl Blažek. Hubálek podle něj navíc netvrdí, že by něco s Blažkem páchal, ale jen to, že možná existovala určitá organizované skupina, kterou Blažek možná vedl. Opakovaně kritizoval autory textů s tím, že nemá žádnou kauzu, ale jen "dva novináře na hrbu". Vyjádření redakcí ČTK zjišťuje.

Se Zemanem záležitost krátce probrali. "Pan prezident je informován. zemanovsky mi poradil, ať se nenechám v žádném případě udolat českými novináři. Já mu slíbil, že nenechám," uvedl. Prezident se podle něj nezmínil o tom, že by kvůli mediálním informacím měl problém s Blažkovou ministerskou nominací. Blažka opakovaně podpořil předseda občanských demokratů a designovaný premiér Petr Fiala.

Blažek mluvil s prezidentem zhruba hodinu. "Bavili jsme se o stavu české justice, názor prezidenta je kritičtější než můj, ale to je myslím dlouhodobě známá věc," uvedl. Nutno je podle něj řešit situaci kolem soudních znalců. "Odmítají tu práci vykonávat v podmínkách, které jsou dnes," vysvětlil. Potřebná je podle něj i novela předpisu o státním zastupitelství, byť nemusí být složitá a dlouhá. Zavést by se měla funkční období vedoucích státních zástupců a výraznější by měla být odpovědnost státních zástupců za pochybení.

Zeman byl po dlouhé hospitalizaci a i navzdory nákaze covidem-19 ve formě, řekl Blažek. Na debaty s ministry je velmi dobře připraven. "Ty rozhovory pro nikoho nebudou jednoduché a jen tak formální," řekl. Debatu absolvovali kvůli izolaci prezidenta přes mikrofon a zábranu z plexiskla.

Související

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie.

Ne znamená ne. Sněmovna schválila redefinici znásilnění

Poslanecká sněmovna ve středu schválila redefinici znásilnění v trestním zákoníku ze silou vynuceného na nesouhlasný pohlavní styk. Vládní novela, na které panuje shoda mezi koalicí a opozicí, upraví také pohled na sexuální praktiky s dětmi do 12 let, které by vždy měly být považovány za znásilnění či sexuální útok. Předlohu musí ještě posoudit Senát. 
Pavel Blažek

Blažek podal stížnost v kauze Aničky. Za znásilnění nezletilé padla podmínka

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) se rozhodl podat stížnost pro porušení zákona v případu poškozené Aničky pro porušení zákona. Posouzení stížnosti Nejvyšším soudem bude mít dopad na další rozhodovací praxi trestních soudů v Česku, zmínilo ministerstvo. Kauza otřásla Českem, protože za znásilňování nezletilé dívky padl podmíněný trest.

Více souvisejících

Pavel Blažek Miloš Zeman Ministerstvo spravedlnosti

Aktuálně se děje

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

před 3 hodinami

Martin Exner

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Írán, ilustrační foto

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Ebráhím Raísí

Nadaný student čelící obvinění z porušování lidských práv. Kdo byl íránský prezident Ebráhím Raísí?

Ebráhím Raísí byl íránský politik a duchovní, který od srpna 2021 zastával funkci prezidenta Íránu. Narodil se 14. prosince 1960 v Mašhadu, druhém největším městě Íránu a důležitém náboženském centru. Byl členem konzervativního křídla íránské politiky a dlouholetým příslušníkem Revolučních gard, což mu poskytlo značný vliv v politických a vojenských kruzích.

před 11 hodinami

Íránský prezident Ebráhím Raísí zemřel při pádu vrtulníku. Uhořel i ministr zahraničí

Íránský prezident Ebráhím Raísí a ministr zahraničních věcí Hosejn Amír Abdollahján zahynuli při pádu vrtulníku, který se v neděli v husté mlze zhroutil v hornatém terénu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy