Nehoráznost, likvidace důchodců, to je sprosté. Prezidentský kandidát se zastal seniorů

Petr Hannig nechápe, proč se žádná z parlamentních stran, která se obrací před volbami k voličům seniorům, proti takové nehoráznosti neohradila.

Nejrizikovější skupinou z hlediska nehodovosti jsou řidiči senioři. Pražský magistrát přišel s tím, že by senioři měli mít možnost vyčerpat pouze šest trestných bodů, po překročení by přišli o řidičský průkaz. „Takže dvakrát byste se nepřipoutali a přišli byste o řidičák,“ napsal na svém blogu Hannig.

Listina základních práv člověka nepřipustí jakoukoliv diskriminace podle věku. „Jsem rád, že tuto šestibodovou knutu, ze kterých by se senioři mohli stát nevolníky připoutanými ke svému bydlišti, Ministerstvo dopravy ze svých plánů, týkajících se novely silničního zákona, vypustilo," napsal Hannig.

Rada vlády pro bezpečnost silničního provozu se bude zabývat i jinými návrhy. Je tu také možnost omezit řidičům vysokého věku rozsah silnic, po nichž by mohli jezdit. V řidičském oprávnění by tedy měli uvedeno, že mohou jezdit například jen ve svém kraji nebo na konkrétně stanovené silnici.

„To je přece neuvěřitelně sprosté. Takže se nebudou pronásledovat piráti silnic překračující rychlostní limity klidně o desítky kilometrů za hodinu, ale naopak senioři, kteří jezdí uvážlivě a respektují dopravní předpisy,“ dodal Hannig.

Hannig chápe povinnou lékařskou prohlídku, od 65 let a pak od 68 každé dva roky. Je pro něj ale nepochopitelné proč současnou výši pokuty chce Ministerstvo dopravy zvýšit na 7 000-25 000 Kč.

„Může se stát, že senior se prostě k lékaři, kterých je na venkově stále méně, nedostane do data svého narození, zastaví ho kontrola a bude muset zaplatit částku, která bude vzhledem k jeho důchodu likvidační,“ napsal Hannig.

Vyzývá parlamentní strany, aby si problém připravované diskriminace seniorů vzali za svůj a zamezily mu dokud je čas. „Vyzývám parlamentní strany, zvláště pak ANO, které má Ministerstvo dopravy v gesci, aby do takových komisí, které se týkají seniorů řidičů, delegovaly i ty jichž se zákony budou bezprostředně týkat, to jest seniorů. Ono je totiž v poslední době, zvláště v ČR obvyklým žánrovým obrázkem, že senior je pro dnes vládnoucí čtyřicátníky dědula krmící holuby v parku,“ uvedl Hannig.

Související

Důchody, ilustrační fotografie.

Valorizace důchodů v lednu 2025: První odhady už naznačují, jak penze porostou

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

Více souvisejících

důchodci, senioři politika Petr Hannig Ministerstvo dopravy

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy