České Budějovice mají nové vedení vzešlé z voleb, primátorka bude z ODS

České Budějovice povede koalice ODS, Společně pro Budějovice, Piráti a Jihočeši 2012. Dohromady má 23 zastupitelů z 45. Primátorkou bude poprvé v historii Českých Budějovic žena, stane se jí Dagmar Škodová Parmová (ODS). Zástupci ODS, Společně pro Budějovice, Pirátů a Jihočechů 2012 dnes podepsali memorandum o vytvoření koalice.

"Hledali jsme partnery tak, abychom mohli sestavit koalici bez hnutí ANO. Máme 23 mandátů, ale jednáme ještě o 24. hlasu, což zatím ještě není součástí podpisu dnešní dohody," uvedla Škodová Parmová. Dodala, že koalice oslovila Světlanu Procházkovou z hnutí Občané pro Budějovice (HOPB), která před čtyřmi lety kandidovala za sdružení ODS a nezávislých kandidátů.

ODS bude mít v novém vedení města převahu. Z 11 míst v radě jich obsadí sedm. Tři radní budou mít dohromady Společně pro Budějovice a Piráti. Jedno místo v radě připadne Jihočechům 2012.

Nové vedení města předpokládá, že kromě primátorky budou tři uvolnění a dva neuvolnění náměstci. Momentálně mělo město pět uvolněných náměstků, ale velkou část volebního období jich bylo šest. "Výrazně tím snížíme náklady, protože ušetříme měsíčně zhruba 160.000 korun," uvedl předseda jihočeské ODS a hejtman Martin Kuba. Přesné rozdělení resortů a personální obsazení koalice teprve zveřejní.

ODS získala v komunálních volbách v Českých Budějovicích 16 mandátů. Druhé skončilo hnutí ANO se 13 mandáty. Třetí HOPB budou mít šest zastupitelů. Čtvrtá SPD má čtyři mandáty, tři zastupitele budou mít na pátém místě Piráti. Šestá je KDU-ČSL a TOP 09 se třemi mandáty. Jihočeši 2012 měli jednoho zástupce Martina Maršíka, který se do samosprávy dostal jako kandidát HOPB.

ODS se vrací do vedení Českých Budějovic po 12 letech strávených v opozici. Naposledy byla součástí koalice ve volebním období 2006 až 2010. Občanští demokraté obsadí primátorskou funkci potřetí. Před Škodovou Parmovou vedli město v barvách ODS Miroslav Beneš a Juraj Thoma, jenž ze strany v roce 2010 odešel a nyní byl ve volbách lídrem HOPB.

Českobudějovickou radnici vedlo posledních osm let hnutí ANO s primátorem Jiřím Svobodou. Po volbách v roce 2018 vytvořili koalici ANO, HOPB, Společně pro Budějovice a Čisté Budějovice se STAN. V zastupitelstvu o 45 členech měla původně 27 zastupitelů. Potom se počet snížil na 26, když František Konečný opustil ANO a stal se nezařazeným zastupitelem.

Související

Racek, ilustrační fotografie.

V Českých Budějovicích uhynuly u rybníků desítky racků kvůli ptačí chřipce

V Českých Budějovicích uhynuly tento týden desítky racků u Vrbenských rybníků. Vyšetřením se u nich potvrdil výskyt ptačí chřipky, sdělil dnes ČTK mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Jde o čtvrtý případ této nákazy v zemi. Ve čtvrtek se prokázala také u hromadného úhynu racků na Kroměřížsku. Masivní úhyn racků způsobený ptačí chřipkou zaznamenali veterináři v uplynulých dnech i na Hodonínsku a Kladensku.
Ústí nad Labem

Bez ustaveného zastupitelstva zůstává jen pět statutárních měst

Ustavující zasedání městských zastupitelstev bude mít po dnešku za sebou 22 z 27 statutárních měst v ČR. Je mezi nimi i Ústí nad Labem, kde dohodu o vzniku magistrátní koalice uzavřeli politici těsně před jednáním. Koaliční smlouvu dnes podepsali také v Jihlavě a Jablonci nad Nisou. Nejistota ohledně podoby magistrátní koalice trvá v Praze a Hradci Králové. Starostu má i Vsetín, kde byl do čela města po pěti letech opět zvolen Jiří Čunek (KDU-ČSL). V Moldavě na Teplicku se budou muset volby opakovat. Podle soudu tam volili i lidé, kteří neměli právo hlasovat.

Více souvisejících

české budějovice

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 7 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

včera

včera

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

včera

Korupce na Ukrajině: Soud poslal do vazby jednoho z členů vlády

Ukrajinský soud v pátek nařídil vazbu pro ministra zemědělství Mykolu Solského kvůli podezření z účasti na nelegálním získání státní půdy v hodnotě téměř sedmi milionů eur. Informaci poskytla agentura TASR s odvoláním na Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy