ČSSD kritizuje vládu, podle ní selhává v řešení domácích problémů

Vláda Petra Fialy (ODS) musí podle sociální demokracie najít odvahu k nepopulárním krokům. Předseda ČSSD Michal Šmarda na dnešní tiskové konferenci v pražském Lidovém domě ocenil některé kroky vlády při diplomatické reakci na agresi Ruska na Ukrajině či rozhodnutí ohledně migrační vlny z Ukrajiny, kabinet však podle něj zatím selhává v řešení domácích problémů.

V systému zdravotního pojištění je nutné příští rok v rozpočtu najít 28 miliard korun, řekl ředitel motolské nemocnice a bývalý ministr zdravotnictví za ČSSD Miloslav Ludvík. Platby za státní pojištěnce letos stouply o 200 korun na 1967 korun za osobu měsíčně. Kabinet je chce od července snížit na 1567 korun tak, aby průměr za celý rok dosahoval loňské úrovně. "Je třeba tvrdě trvat na tom, že se prostředky na státní pojištěnce v rozpočtu objeví," uvedl Ludvík.

Sociální demokraté apelují na to, aby stát víc uplatňoval svůj vliv ve zdravotnictví. Kabinet by podle Ludvíka měl jasně organizovat například síť praktiků či zdravotních zařízení, která jsou v provozu 24 hodin denně. Pro migranty z Ukrajiny podle ČSSD vláda alibisticky nařídila zřídit tzv. UA pointy. "My ty uprchlíky máme nejen v krajských městech. Vláda nebyla schopná zareagovat a péči zajistit. Vše se valí na nemocnice a záchranné služby," uvedl místopředseda ČSSD Robin Šín. Od vlády postrádá komplexní řešení.

Šmarda řekl, že ČR nyní nepotřebuje hádky a laciné útoky na vládu, ale musí hledat konkrétní a věcná řešení. Ocenil cestu premiéra Fialy do Kyjeva či profesionální pomoc Ukrajincům při zvládání migrační vlny. "Česku ale nepomohou ani výmluvy, že za naše současné problémy mohou jen krize na Ukrajině a uprchlíci, to není fér. Ano, válka naše problémy prohloubila, ale drahota, inflace, růst cen potravin, chybějící peníze ve zdravotnictví, exekuce, to vše tady bylo už před touto hroznou válkou," uvedl. Kabinet by měl najít odvahu k nepopulárním krokům včetně daňových, míní.

ČSSD po říjnových volbách vypadla z Poslanecké sněmovny, po letech působení ve vládě Andreje Babiše (ANO) získala 4,65 % a nepřekonala pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do Parlamentu. Podle únorového průzkumu společnosti Kantar by aktuálně sociální demokraté získali 3 % hlasů. 

Související

Zdeněk Koudelka Rozhovor

25 let od opoziční smlouvy. Navzdory nálepkování zajistila stabilní vládu a snížila schodek rozpočtu, míní Koudelka

Před čtvrtstoletím, 9. července 1998, uzavřely dvě tehdy nejsilnější tuzemské politické strany Smlouvu o vytvoření stabilního politického prostředí v České republice, známou jako opoziční smlouva. Výsledkem byla jednobarevná vláda vítěze voleb, ČSSD vedené Milošem Zemanem, tolerovaná druhou stranou v pořadí, ODS v čele s Václavem Klausem. Ačkoliv se proti tomuto uspořádání kriticky vymezovaly menší politické subjekty a část veřejnosti i médií, mezi voliči ČSSD a ODS mělo nezanedbatelnou podporu, uvádí v rozhovoru pro server EuroZprávy.cz politolog a právník Zdeněk Koudelka. 

Více souvisejících

ČSSD Vláda ČR Miloslav Ludvík

Aktuálně se děje

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 12 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

Extrémní počasí spaluje Asii. Kvůli vedrům umírají desítky lidí

Thajské úřady varovaly ve čtvrtek před novou vlnou veder, v důsledku kterých v této zemi přišlo od začátku roku o život už nejméně 30 lidí. Podle agentury AP se extrémní vedra očekávají v metropoli Bangkok, ale také na severu a severovýchodě země. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy