ČSSD zvolí formu volebního sjezdu až týden předem

O podobě mimořádného sjezdu, který ČSSD svolala po vypadnutí ze Sněmovny na 10. prosince, rozhodne širší vedení sociální demokracie týden před jeho konáním. Na základě platných opatření proti epidemii covidu-19 zvolí buď prezenční, nebo on-line formu, informovala dnes ČTK mluvčí ČSSD Eva Gregorová.

On-line sjezd už uspořádala ČSSD letos v dubnu, kdy obhájil funkci předsedy strany Jan Hamáček.

Dosluhující vicepremiér Hamáček rezignoval na funkci předsedy ČSSD na minulém zasedání předsednictva 25. října. Sociální demokracii vedl od února 2018, předsednickou funkci obhájil o rok později v březnu a letos v dubnu. ČSSD dostala před měsícem ve sněmovních volbách 4,65 procenta hlasů. Nepřekročila zákonnou pětiprocentní hranici a do dolní komory se nedostala poprvé za dobu samostatné ČR.

Mimořádný sjezd se uskuteční 10. prosince. "S ohledem na epidemickou situaci se o podobě sjezdu rozhodne na zasedání předsednictva ČSSD, které je svolané na 3. prosince," sdělila ČTK Gregorová. Dnes podle ní předsednictvo schválilo obě varianty. "V případě nemožnosti uspořádat sjezd prezenční formou bude zajištěn on-line stream," doplnila.

Sjezd bude částečně otevřen veřejnosti, strana ho bude streamovat na své facebookové stránce. Podobný systém zvolili sociální demokraté i letos 9. a 10. dubna, kdy se sjezd uskutečnil kompletně on-line. "Podle stanov mají delegáti sjezdu mandát na dva roky, krajské konference proběhly na jaře," uvedla Gregorová.

Kandidaturu do čela sociální demokracie již ohlásila končící ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová, která je nyní místopředsedkyní strany. Kandidovat bude také starosta Nového Města na Moravě a bývalý místopředseda ČSSD Michal Šmarda. K datu sjezdu odstoupili v říjnu všichni členové nejužšího vedení sociální demokracie. Do sjezdu vede ČSSD statutární místopředseda Roman Onderka.

Související

Zdeněk Koudelka Rozhovor

25 let od opoziční smlouvy. Navzdory nálepkování zajistila stabilní vládu a snížila schodek rozpočtu, míní Koudelka

Před čtvrtstoletím, 9. července 1998, uzavřely dvě tehdy nejsilnější tuzemské politické strany Smlouvu o vytvoření stabilního politického prostředí v České republice, známou jako opoziční smlouva. Výsledkem byla jednobarevná vláda vítěze voleb, ČSSD vedené Milošem Zemanem, tolerovaná druhou stranou v pořadí, ODS v čele s Václavem Klausem. Ačkoliv se proti tomuto uspořádání kriticky vymezovaly menší politické subjekty a část veřejnosti i médií, mezi voliči ČSSD a ODS mělo nezanedbatelnou podporu, uvádí v rozhovoru pro server EuroZprávy.cz politolog a právník Zdeněk Koudelka. 

Více souvisejících

ČSSD

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 7 minutami

před 32 minutami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

včera

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

včera

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

včera

včera

včera

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Zdroj: David Holub

Další zprávy