Faltýnek mladší do konce roku pozastavuje členství v ANO

Jiří Faltýnek, syn místopředsedy hnutí ANO Jaroslava Faltýnka, požádá o pozastavení členství v hnutí na období do konce letošního roku. Faltýnek to dnes napsal ČTK. Zdůvodnil to tím, že se "chce zkoncentrovat po masivní mediální masáži." Média například psala o tom, že ho policisté podezřívají z korupce.

Zprávu o pozastavení členství přineslo Aktuálně.cz a Faltýnek to ČTK potvrdil. "Požádám o pozastavení do konce tohoto roku. Chci se trochu zkoncentrovat po masivní mediální masáži. Ve svých funkcích ale budu pokračovat," napsal Faltýnek.

Média například informovala o tom, že ho policisté podezírají z korupce v kauze stamilionových manipulací zakázek. Jiří Faltýnek, který je zastupitelem Brna, byl v minulosti mimo jiné ve vedení městské firmy Teplárny Brno. Podle zdroje Aktuálně.cz právě Faltýnek mladší z titulu své pozice u tepláren přímo ovlivňoval veřejné zakázky zadávané společností spřízněným firmám.

Místopředseda hnutí ANO a bývalý brněnský primátor Petr Vokřál (ANO) ČTK řekl, že je to řešení adekvátní mediálnímu tlaku, který se v poslední době objevil. "Dostal jsem vyjádření ve smyslu, že nechce být kvůli mediální kampani zátěží pro hnutí do doby, než se vše vyřeší. Deklaruje to odstup od toho všeho a hnutí to má pomoct," uvedl Vokřál. Podle něj má celá situaci vést k narovnání nešťastné minulosti, která se v Brně stala. Narážel tak na kauzu kolem bývalého politika za ANO Jiřího Švachuly, jenž je podezřelý z korupce.

Předsednictvo hnutí ANO už ve čtvrtek zrušilo tři místní organizace, a to v Brně-Židenicích, Černovicích a Starém Lískovci. Podle Petra Vokřála organizace dlouhodobě nepostupovaly v souladu s principy hnutí. Podle něj tím hnutí reagovalo na personální propojení některých členů organizací se dvěma policejními vyšetřováními, například s korupční kauzou na radnici Brno-střed, v níž čelí obvinění z manipulace zakázek Švachula.

Navíc místopředseda brněnského hnutí ANO Pavel Dvořák ukončil členství v ANO, důvody neřekl. Média ho ale v minulosti označovala za blízkého Švachuly.

Státní zástupce dnes podal obžalobu na Švachulu a dalších 12 osob včetně dvou firem. Státní zástupce uvedl, že výše úplatků, které si skupina podle kriminalistů rozdělila, je dohromady 47 milionů.

Související

Vokřál, Petr

12 zastupitelů za ANO vytvořilo v Brně nezávislý klub, v čele je Vokřál

Celkem 12 z 18 zastupitelů zvolených za hnutí ANO do brněnského zastupitelstva vytvořilo samostatný klub nezávislých zastupitelů. ČTK to dnes na jednání zastupitelstva řekl bývalý místopředseda hnutí ANO a exprimátor Brna Petr Vokřál, který z hnutí letos odešel kvůli sporům v brněnské organizaci. Posléze hnutí brněnskou organizaci zrušilo a nyní buňku vytvoří znovu.

Více souvisejících

Jiří Faltýnek (ANO) kauza Brno-střed Hnutí ANO Brno Jaroslav Faltýnek (hnutí ANO)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

včera

včera

včera

"Nejsilnější dokument ze všech." USA a Ukrajina uzavřou pakt o spolupráci

Ukrajina a Spojené státy chystají ještě bližší spolupráci na základě bilaterální bezpečnostní dohody, oznámil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Tuto informaci přinesla agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy