Farský se vzdal na schůzi Sněmovny poslaneckého mandátu, nahradí ho Levko

Poslanec STAN Jan Farský se dnes prohlášením na sněmovním plénu vzdal poslaneckého mandátu. Do Česka přiletěl, aby tento krok učinil, z několikaměsíční stáže ve Spojených státech. Za Farského do dolní komory nastoupí zřejmě ve středu divadelní manažerka a zastupitelka Liberce Jarmila Levko. Je členkou Starostů pro Liberecký kraj, tedy partnerského hnutí Starostů a nezávislých (STAN).

Osobní prohlášení je jedním ze dvou zákonných způsobů, jak se může poslanec mandátu vzdát. Druhým je notářský zápis před českým notářem. Ze Spojených států Farský podle právních rozborů ministerstva spravedlnosti a úřadu vlády složit mandát nemohl, mohlo by to vést ke zpochybnění výsledků hlasování poslanců.

Farský na plénu uvedl, že poslancem byl 11 let. Poděkoval všem s tím, že každá debata byla obohacující. Koaličnímu kabinetu Petra Fialy (ODS) popřál, ať je úspěšnou vládou, protože když bude úspěšnou vládou, budou to úspěšné roky i pro Česko. Farský uvedl, že vláda to nemá jednoduché, protože část problémů zdědila a část jich přichází i nově. "Jedním z těch problémů, které se objevily nanovo, jsem se stal i já,“ řekl. Nechtěl, jak uvedl, vládu zatěžovat tím, že by jí starosti přidělával, a proto se rozhodl vzdát se poslaneckého mandátu. Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) Farskému popřála, ať se mu daří.

Farský odletěl do Spojených států v polovině ledna. Předtím oznámil, že Fulbrightova komise podpořila jeho projekt a že získal prestižní stipendium. Vzdal se pozice šéfa klubu STAN, mandát si chtěl ponechat s tím, že ze zámoří případně dorazí na klíčová hlasování. Poslanecký plat chtěl posílat několika neziskovým organizacím.

Opoziční politici obvinili Farského z pohrdání voliči, ale i podle představitelů vládních stran nebylo jeho rozhodnutí správné. Farský o tom, že bude ve Spojených státech, navíc věděl již před loňskými říjnovými volbami. Po tlaku opozice, koaličních politiků a výzvě mateřského hnutí STAN se rozhodl, že na poslanecký mandát rezignuje.

Farský je druhým poslancem, který se v nynějším volebním období mandátu vzdal. V závěru ustavující schůze složil mandát hejtman Zlínského kraje Radim Holiš (ANO), kterého do Sněmovny vynesly přednostní hlasy z posledního místa kandidátky. Nahradila ho Margita Balaštíková (ANO), která byla poslankyní i v minulých dvou volebních obdobích.

Související

Jan Bartošek

Které daně by se měly zvýšit? Bartošek a Farský se shodli u neřestí

Ke snížení schodku rozpočtu bude potřeba upravit DPH či daně z příjmu fyzických a právnických osob. Zvýšit je nutné zejména takzvanou daň z neřesti, tedy zdanění alkoholu, cigaret a hazardu. V pořadu Partie televize Prima CNN News to dnes řekli místopředseda Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) a místopředseda STAN Jan Farský. Opatření se však podle nich nesmí dotknout nízkopříjmových skupin.

Více souvisejících

Jan Farský

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 4 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 5 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy