Fiala promluvil o účasti českých firem na obnově Ukrajiny i obnovení dodávek obilí

Ukrajina se podle premiéra Petra Fialy (ODS) přihlásila během pondělního jednání českých ministrů v Kyjevě k tomu, že bude vytvářet dobré podmínky pro české podnikatele. Firmy Fiala vyzval po příletu delegace do Prahy k zapojení se do transformace země. "Jsou zde otevřené dveře, je to příležitost, kterou lze využít," konstatoval s tím, že na jaře se sejde komise pro prohlubování spolupráce v průmyslu.

Největší poptávka je podle Fialy v odvětví dopravy, zdravotnictví či energetiky včetně jaderné.

Fiala uvedl, že cesta osmičlenné vládní výpravy splnila svůj účel a byla přínosem pro Českou republiku i podporu Ukrajiny. "Budeme dál pokračovat ve vojenské a humanitární pomoci," uvedl. Česko bude působit v tomto směru i na ostatní země, dodal.

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) diskutovala v Kyjevě o možnosti třítýdenních kurzů pro ukrajinské vojáky organizovaných ČR i o možnosti dalších návazných kurzů. Jednala také o založení podniku, který by se podílel na opravách ukrajinské vojenské techniky. Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov po setkání s Černochovou na twitteru sdělil, že Ukrajina chystá 50 projektů na podporu ukrajinské armády s českou účastí. Doplnil, že s českou kolegyní jednal o situaci na frontě, dodávkách zbraní a armádního vybavení a rozvoji protivzdušné obrany.

S opravou a obnovou poničené infrastruktury na Ukrajině mohou podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) pomoct humanitární programy, jednal i o možnostech pro uprchlíky v případě, že konflikt s Ruskem bude pokračovat.

Čeští ministři v čele s Fialou jednali v Kyjevě s ukrajinskou vládou a prezidentem Volodymyrem Zelenským. Cesta měla vyjádřit jasnou podporu Ukrajině bránící se ruské invazi a rovněž podpořit ukrajinské ambice vstoupit do Evropské unie a Severoatlantické aliance. Členové obou kabinetů jednali také o poválečné obnově Ukrajiny. Česká delegace přijela do Kyjeva krátce poté, co se ukrajinská metropole opět stala terčem ruského vzdušného útoku.

Fiala: Cestu k obnovení dodávek obilí je třeba hledat s Ukrajinou a Tureckem

Cestu k obnovení dodávek obilí z ukrajinských černomořských přístavů je podle premiéra Petra Fialy (ODS) třeba nalézt za pomoci zemí, které se podílely na porušené dohodě, tedy Ukrajiny a Turecka. Uvedl to po příletu z cesty českých ministrů do Kyjeva, během jednání s ukrajinským prezidentem hovořil Fiala o změně ruské pozice s prezidentem Volodymyrem Zelenským.

"Situace je vážná, budeme na ni muset reagovat. Co se podařilo domluvit, cesta pro zemědělské produkty, je velice důležité pro spoustu zemí severní Afriky a Asie. Že Rusko dohodu nedodržuje je vážná věc, musíme nalézt cestu za pomoci těch, co se na dohodě podíleli, to je Turecko a Ukrajina," uvedl Fiala. Dodal, že mezinárodní společenství si nemůže dovolit destabilizaci například v pásu severní Afriky.

Rusko v pondělí pozastavilo obilnou dohodu, umožňující vývoz obilí z ukrajinských černomořských přístavů, kvůli ohrožení bezpečného koridoru. Ruský prezident Vladimír Putin v pondělí prohlásil, že koridor byl částečně využit při útoku na ruskou Černomořskou flotilu v Sevastopolu. Podle tiskových agentur také řekl, že ruské útoky na ukrajinskou infrastrukturu byly odplatou za sobotní útok na Sevastopol, ale že Rusko ještě nepředvedlo vše, co by mohlo udělat.

Turecko, OSN a Ukrajina v pondělí vyjádřily odhodlání pokračovat v obilné dohodě umožňující vývoz ukrajinského obilí přes Černé moře.

V reakci na ruská obvinění, že Ukrajinci k útoku na Sevastopol zneužili civilní lodě v bezpečném plavebním koridoru, zástupce generálního tajemníka OSN Martin Griffiths na jednání Rady bezpečnosti OSN řekl, že žádná civilní loď neplula tímto koridorem v noci na sobotu, kdy se útok na Černomořskou flotilu odehrál. Nikdo podle něj neplul v koridoru ani v neděli a žádné plavidlo o víkendu nehlásilo incident.

Související

Více souvisejících

Petr Fiala (ODS) Ukrajina obiloviny EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

včera

Proč došlo k atentátu na Fica? Policie zjistí, jestli byl útočník zradikalizovaný

Pokud někdo úmyslně radikalizoval pachatele atentátu na předsedu vlády Roberta Fica (Směr-SD), policie to zjistí stejně, jako to udělala v případě dvojité vraždy na Zámecké ulici v Bratislavě. Řekl to publicista Juraj Hrabko v rozhovoru pro TASR TV.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy