Fiala se na okraj klimatického summitu setká s prezidentem Sísím

Premiér Petr Fiala (ODS) se příští týden v egyptském letovisku Šarm aš-Šajch zúčastní začátku klimatické konference OSN, v programu třídenní cesty má i bilaterální jednání s prezidentem Abdalem Fattáhem Sísím či setkání s českými vojáky.

Příslušníci českého kontingentu mise MFO (Multinational Force and Observers) mají na základně nedaleko od Šarm aš-Šajchu za úkol dohlížet na dodržování bezpečnostních podmínek mírové dohody mezi Egyptem a Izraelem. V rámci summitu premiér vystoupí na plenárním zasedání s projevem, zúčastní se kulatého stolu k hospodaření s vodou a otevře panelovou diskusi o podpoře vzdělávání v oblasti klimatických změn, informovala dnes ČTK Strakova akademie.

Podle programu premiér do Egypta odletí v neděli odpoledne.V pondělí dopoledne navštíví české vojáky na základně Šarm aš-Šajch. Pak se Fiala spolu se světovými lídry zúčastní zahajovacího ceremoniálu summitu, na kterém budou zástupci vlád a neziskových organizací jednat o opatřeních, které je nutné a možné přijmout, aby lidstvo dostalo pod kontrolu globální oteplování. Později se Fiala sejde s egyptským prezidentem. V úterý ho v rámci zahajovací části summitu čeká kulatý stůl o hospodaření s vodou a panelová diskuse. Projev premiéra je plánován na úterní odpoledne.

Experti budou o opatřeních souvisejících se změnou klimatu jednat v egyptském letovisku dva týdny do 18. listopadu. Ústředním bodem má být posouzení praktického uskutečnění odklonu od používání uhlí, jak bylo ujednáno na loňském klimatickém summitu ve Skotsku. Kromě toho klimatický balíček obsahuje požadavek zrušení "neefektivních" podpor využívání ropy, plynu a uhlí.

Konference se zúčastní zástupci 195 států i Evropské unie. Účast příští týden přislíbili například americký prezident Joe Biden a po váhání způsobeném debatami o britském rozpočtu i nový britský premiér Rishi Sunak.

Evropská unie hodlá v Egyptě znovu přesvědčovat zejména méně ekonomicky vyspělé země o potřebě snižovat emise. EU chce ale zároveň hovořit o podpoře méně vyspělých zemí zasažených výkyvy klimatu či slíbit brzké navýšení vlastních emisních cílů.

Summit v Šarm aš-Šajchu má být obří akcí se zhruba 45.000 účastníky a tisícovkami novinářů. Podle egyptských hostitelů to bude dosud největší klimatická konference. Egyptské úřady čelí kritice za to, že podle médií zadržely dohromady více než 300 lidí v souvislosti s ohlášenými protesty proti konferenci či kvůli údajnému zneužívání sociálních sítí.

První klimatická konference se konala v roce 1992 v brazilském Rio de Janeiru. S krátkým přerušením do roku 1995 jednají o otázkách ochrany klimatu státy světa znovu každý rok, pokaždé v jiném městě. Nejvýznamnější klimatické summity s důležitými závěry se konaly v roce 1997 v Kjótu, v roce 2009 v Kodani a v roce 2015 v Paříži.

Související

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.
Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

Více souvisejících

Petr Fiala (ODS) Abd Fattáh Sísí EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy