Fiala slíbil, že pětikoalice s úpravami podpoří ošetřovné i bonus v karanténě

Poslanci pětikoalice ve Sněmovně podpoří přijetí novel s obnovením krizového ošetřovného či bonusem v karanténě, které navrhla Babišova vláda v demisi. Nejdřív chce jejich podobu ale ještě upravit. V pořadu Otázky Václava Moravce (OVM) to řekl nový premiér Petr Fiala (ODS).

Sněmovna má 1. prosince projednávat tři novely - o krizovém ošetřovném, příspěvku pro zaměstnance v karanténě a kompenzačním bonusu. Pětikoalice, kterou tvoří Spolu (ODS, TOP 09 a lidovci) a Piráti a STAN, má v dolní komoře většinu 108 hlasů.

"My se budeme snažit k tomu přistupovat maximálně odpovědně, ale i kooperativně. My ty návrhy vezmeme, dáme k nim vlastní pozměňovací návrhy, upravíme je a v nějaké formě je necháme projít... upravíme je, aby to odpovídalo i naší představě," uvedl Fiala.

Dodal, že o úpravách diskutují pětikoaliční experti a proberou je poslanecké kluby pětikoaličních stran. Podle nového premiéra by kabinet měl o takových návrzích předem debatovat se zaměstnavatelskými a podnikatelskými svazy a odbory.

Fiala podotkl, že Česko je nyní v neobvyklé situaci. Zemi vládne vláda v demisi bez většiny ve Sněmovně a zasedá v ní strana, která v dolní komoře už není. Dohodnutá koalice sice většinu má, ale zatím je v opozici a vládnout nemůže. ČR má dva premiéry, odpovědnost má ten odcházející. "Přichází vláda (v demisi bez většiny) s návrhy, s nimiž se nějakým způsobem musí vyrovnat většina v Poslanecké sněmovně, která to nebude vykonávat, protože to bude vykonávat vláda v demisi. To je unikátní situace," řekl jmenovaný premiér.

Babišův kabinet kvůli nynější epidemické vlně navrhuje zavést krizové ošetřovné. Činit by mělo 80 procent základu výdělku místo běžných 60 procent, vyplácet by se mělo po celou dobu uzavření třídy či školy kvůli koronaviru kromě dnů prázdnin. Lidé v karanténě a izolaci mají dostávat k náhradě mzdy či platu příspěvek až 370 korun denně. Obě podpory by se měly podle návrhu vyplácet zpětně od listopadu. Kompenzační bonus pro podnikatele se má týkat osob samostatně výdělečně činných a společníků malých společností s ručením omezeným, budou moci žádat až o 1000 korun denně. Příspěvek lidem pracujícím na dohody o provedení práce nebo na dohody o pracovní činnosti bude činit 500 korun denně. Podpora je zaměřena na firmy a podnikatele, u kterých klesly v rozhodném období tržby o 30 a více procent. Podle návrhu by finanční správa měla bonus vyplácet zpětně od 22. listopadu.

Stav legislativní nouze umožňuje zrychlené schvalování zákonů. Schůze, na které se má trojice norem projednávat, má začít 1. prosince ve 14:00. Od 14:30 jsou v programu interpelace. Před projednáním na plénu posoudí tři návrhy zákonů příslušné sněmovní výbory. Svá stanoviska musí poslancům dodat do středečního poledne.

Související

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.
Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

Více souvisejících

Petr Fiala (ODS) ošetřovné Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 6 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 6 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy