Francie poděkovala Česku za solidaritu, pacienty s covid-19 nepošle

Francie už lépe zvládá situaci s léčbou komplikovaných případů lidí infikovaných koronavirem, pacienty na plicní ventilaci proto do Česka nepošle. Po telefonátu s francouzským premiérem Édouardem Philippem to dnes řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Premiér Philippe českému protějšku nicméně poděkoval za to, že Česko vyslyšelo víkendovou žádost jeho země.

"Moc děkoval, ale řekl, že zatím se u nich situace zlepšila, takže naši nabídku zatím nevyužijí. Že zatím moc děkují za solidaritu, ale zatím to vyřešili jinak," řekl Babiš. Zopakoval, že Česko reagovalo na francouzskou žádost. Zatím nepočítá s tím, že by volná lůžka mohla ČR nabídnout někomu jinému. "Uvidíme," uvedl s odkazem na vývoj epidemie.

Pacienti v těžkém stavu na plicní ventilaci měli přiletět z Francie dnes odpoledne na letiště v Brně-Tuřanech. Babiš o víkendu uvedl, že o pomoc požádala Francie a česká vláda jí vyhověla. Už v minulých týdnech poskytli část svých kapacit nemocným Francouzům Němci.

Francouzská ambasáda na twitteru za nabídku poděkovala. "Ještě jednou tisíce díků českému předsedovi vlády Andreji Babišovi a do FN Brno. Situace ve východní Francii se zlepšuje, předseda vlády Philippe informoval Babiše, že šest pacientů bylo možné léčit lokálně a nebudou převezeni," napsala na sociální sítě.

Ještě jednou tisíceré díky českému premiérovi @AndrejBabis a @FNBrno. Situace na východě Francie se zlepšuje, premiér @EPhilippePM informoval @AndrejBabis, že šestici pacientů je možné léčit na místě, a nebudou tedy převezeni. ?????? https://t.co/BBZjAsT3qI

— La France à Prague (@France_CZ) April 6, 2020

V Brně jsou dvě fakultní nemocnice. Francouzské pacienty měla přijmout Fakultní nemocnice Brno se sídlem v Bohunicích, kde je také odběrový stan, provádějí se tam testy na koronavirus a také funguje odběrový tým, který jezdí domů k lidem s podezřením na nákazu. Nemocnice má zhruba stovku přichystaných lůžek pro pacienty s koronavirem a další stovky v záloze.

Ve francouzských nemocnicích a domovech s pečovatelskou službou podlehlo nemoci covid-19 od 1. března do nedělního večera přes 7500 lidí. Na jednotkách intenzivní péče zdravotnických zařízeních leželo podle víkendových čísel ve Francii bezmála 7000 pacientů.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Édouard Philippe FN Brno Francie Česká republika Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 44 minutami

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 6 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Jednání o příměří není ztraceno. Hamás se vrátí do Káhiry, dorazí i ředitel CIA

Delegace palestinského militantního hnutí Hamás odešla z jednání o dočasném příměří v Pásmu Gazy, která se koná v egyptském hlavním městě Káhiře, ale vrátí se na další rozhovory v úterý, uvedla agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy