Hřib čelí kritice. Koaliční partneři o schůzce s Babišem nevěděli, tvrdí Pospíšil

Spor primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) s premiérem Andrejem Babišem (ANO) o stavbu vládní čtvrti v Letňanech je politická chyba. Spojené síly pro Prahu (TOP 09 a STAN) jako koaliční partner Pirátů o včerejší schůzce primátora s premiérem nevěděly a jejich mediální přestřelka Praze nepomůže. ČTK to dnes řekl předseda zastupitelů Spojených sil a europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09).

"Mediální přestřelka hlavnímu městu nepomáhá, musí se hledat řešení. Vidím to jako politickou chybu. S premiérem Babišem se na mnoha věcech neshodnu, ale Letňany není možné řešit bez dohody s vládou," řekl Pospíšil.

O schůzce Pospíšil podle svých slov nevěděl. Navíc na ni nebyl pozván ani náměstek primátora Petr Hlaváček (za TOP 09), který má na starosti územní rozvoj. "Jednání pana primátora byla politická akce, která nemohla nic vyřešit, už jen proto, že na ní nebyl jako odborník pan docent Hlaváček," řekl Pospíšil.

Kromě vlády je podle něj při řešení výstavby v Letňanech jednat také s příslušnými radnicemi. "Na tom intenzivně pracuje Petr Hlaváček, proto mě, znovu říkám, překvapuje, že na schůzku nebyl pozván a ani jsme o ní nikdo nevěděli," dodal Pospíšil. TOP 09 podle něj podporuje výstavbu, ale nechce, aby v Letňanech vzniklo pouze místo pro úředníky, ale aby se jednalo o plnohodnotnou čtvrť.

Předseda zastupitelů Prahy Sobě (PS) Jan Čižinský zdůraznil důležitost dostavby okruhu. "Pražané a Středočeši nepotřebují nesmyslné marketingové předvolební projekty, ale možnost dostat se po okruhu, kam potřebují. Po čtyřech promrhaných letech, by se hnutí ANO mohlo spolu s námi snažit lidem pomoci alespoň teď, namísto, aby si je bralo jako rukojmí," uvedl Čižinský.

Primátor Hřib se s Babišem dostal do sporu po včerejší premiérově návštěvě Letňan, kde mimo jiné uvedl, že namísto Prahou požadované nemocnice by tam mohlo být traumacentrum. Hřib to označil za naivní. Praha za pozemky požaduje kromě nemocnice také dostavbu Pražského okruhu a příspěvek na dobudování vnitřního okruhu a metra D.

Letňany považuje vláda za nejvhodnější variantu kvůli tomu, že tam lze umístit až 10.000 zaměstnanců a metropolitní plán tam umožňuje stavět administrativní budovy. Úřad vlády argumentuje i dobrou dopravní dostupností na konečné trasy metra C.

Související

Jiří Pospíšil

Pospíšil bude i jako pražský radní pobírat plat europoslance

Jiří Pospíšil (TOP 09) si k funkci náměstka pražského primátora pro kulturu a cestovní ruch nechá i mandát a plat europoslance, řekl v rozhovoru pro Aktuálně.cz a Hospodářské noviny (HN). Odměnu za funkci v Praze pošle zvířecím útulkům. V kumulaci funkcí problém nevidí. Také se vzdá postu předsedy správní rady Musea Kampa, nechce vyvolávat dojem střetu zájmů, dodal.

Více souvisejících

Jiří Pospíšil Zdeněk Hřib Andrej Babiš Jan Čížinský Spojené síly pro Prahu (TOP 09 STAN a KDU-ČSL) Praha sobě (sdružení)

Aktuálně se děje

před 34 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy