I nynější vládní výjezdy do krajů je možné brát jako kampaň, tvrdí úřad

Současné výjezdy členů vlády do krajů by mohly být problematické z pohledu vedení volební kampaně před říjnovými volbami do Poslanecké sněmovny. ČTK to řekl Tomáš Hudeček, člen vedení brněnského úřadu, který dohlíží na financování stran a hnutí. Úřad podle něj tyto výjezdy sleduje.

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí dnes zveřejnil závěry z kontroly prezidentské kampaně Miloše Zemana, v nichž dospěl k závěru, že prezidentovy výjezdy do krajů před prezidentskými volbami v roce 2018 byly zčásti předvolební kampaní.

"Kombinování veřejné funkce a volební kampaně je dost problematické a rozhodně to sledujeme. Bohužel si myslím, že ty současné výjezdy, které jsou častější, než byly v těch minulých volbách, jsou jen důsledkem toho, jak si kandidující subjekty flexibilně osvojují zákonná pravidla volební kampaně," uvedl Hudeček. Dodal, že úřad na výjezdy veřejných činitelů upozorňuje dlouhodobě a že na ně upozorňoval i před minulými volbami do sněmovny v roce 2017.

Podle něj to může být i důsledkem volební kampaně současného prezidenta. Zeman ve volbách roce 2018 obhajoval prezidentskou funkci, kdy podle úřadu svými výjezdy do krajů využil funkce prezidenta republiky k vedení předvolební kampaně.

"V minulých volbách do Poslanecké sněmovny toto víceméně neprobíhalo, kandidáti byli opatrní. Tak možná i s odkazem na volební kampaň na post prezidenta se v současných volbách trochu více osmělili," míní Hudeček.

Dohledový úřad má možnost uložit pokutu 10.000 až 100.000 korun. Už v minulosti apeloval na držitele veřejných funkcích, aby v kampani nevyužívali prostředků, které jiní nemohou. "Měli by striktně rozlišovat, kdy vystupují z titulu své funkce a kdy se prezentují jako kandidáti ve volbách," uvedla už dříve mluvčí úřadu Luisa Divišová.

I někteří opoziční politici vyčítají ministrům, že zneužívají cesty do regionů, návštěvy podniků či otevírání nových úseků dálnic k předvolební agitaci. Členové vlády ale tvrdí, že je to součást jejich práce a že do krajů jezdí i jindy než před volbami.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Vláda ČR Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 25 minutami

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 27 minutami

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 10 hodinami

před 11 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

Policie vyšetřuje smrt ženy v centru Plzně. Nejspíš došlo k trestnému činu

Policie vyšetřuje v Plzni od úterního odpoledne úmrtí ženy, která nejspíš zemřela násilnou smrtí. Případ si převzali krajští kriminalisté. V západočeském městě dnes také museli strážci zákona evakuovat soudní budovy. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy