K aféře kolem Polčáka se poslanci sejdou příští týden ve čtvrtek

K aféře kolem postupu europoslance a advokáta Stanislava Polčáka (STAN) v kauze Vrbětice se Sněmovna sejde příští týden ve čtvrtek. Mimořádnou schůzi dnes svolala z podnětu poslanců opozičních SPD a ANO předsedkyně dolní komory Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Polčák žádal jako advokát odměnu za právní pomoc, kterou poskytl obcím při získání odškodného za výbuch muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014. Po zveřejnění případu se odměny vzdal a rezignoval na funkci místopředsedy STAN.

Žádost o svolání mimořádné schůze iniciovalo hnutí SPD, potřebné podpisy dodalo ANO. Podnět musí podepsat nejméně 40 poslanců. Navrhovaný program schůze nese název "Politické podnikání Stanislava Polčáka, místopředsedy hnutí STAN".

Opozice neprosadila debatu o Polčákově postupu minulý týden na běžné sněmovní schůzi. Koalice navrhované zařazení nového bodu do jejího programu vetovala. Je pravděpodobné, že dolní komora zamítne koaliční většinou hlasů i návrh programu mimořádné schůze. Schůze by se v takovém případě neuskutečnila. Navzdory tomu by se otevřel prostor pro debatu omezenou na řečníky s přednostním právem.

Předseda STAN a ministr vnitra Vít Rakušan minulý týden odmítl obvinění lídra SPD Tomia Okamury, který označil STAN za politicko-podnikatelský projekt. Rakušan mluvil v souvislosti s aférou o "hrubé politické chybě". Uvedl, že pokud Polčák zastupoval jako advokát obce, neměl zároveň prosazovat přijetí odškodňovacího zákona. "Osobně v tomto vidím každopádně střet zájmů, který tady byl," řekl Rakušan. Odmítl ale tvrzení SPD, že Polčák obchodoval se zákony. Okamura míní, že Polčák by měl vyvodit politickou odpovědnost tím, že se vzdá europoslaneckého mandátu.

V polovině ledna se Sněmovna mimořádně sešla z podnětu SPD a ANO ke sponzorským darům pro hnutí STAN, údajně pocházejícím ze zahraničí, a to i z daňových rájů. Opozice návrh programu schůze neprosadila. Hnutí STAN tehdy zdůrazňovalo, že žádné peníze z ciziny nepřijalo. Dary byly podle hnutí buď od českých občanů, nebo od společností s českým identifikačním číslem a sídlem v Česku, které v Česku odvádějí daně a zaměstnávají pracovníky.

Související

Stanislav Polčák

Europoslanec Polčák obnovil členství v hnutí STAN

Europoslanec Stanislav Polčák obnovil po osmi měsících své členství ve vládním hnutí STAN. Podle vyjádření na twitteru doložil, že s kauzou kolem pražského dopravního podniku nemá nic společného. Polčák pozastavil členství v hnutí loni v červnu kvůli známosti s obviněným v kauze korupce v pražském dopravním podniku a lobbistou Michalem Redlem. Kvůli kontaktům s Redlem tehdy rezignoval také ministr školství Petr Gazdík (STAN).

Více souvisejících

Stanislav Polčák Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 6 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 7 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy