Karlovarský kraj stále bez hejtmana. Blok 21 zastupitelů nabídl post Halákové (KDU-ČSL)

Blok 21 zastupitelů Karlovarského kraje ze STAN, Pirátů, Místních a SNK1 nabídl místo hejtmana koalici ODS a KDU-ČSL, pokud se hejtmankou stane Olga Haláková z KDU-ČSL. Vyhověl tak požadavkům ODS a KDU-ČSL, které zatím trvaly na pozici hejtmana a minimálně jednom dalším radním.

Koalice ODS a KDU-ČSL se čtyřmi mandáty, s níž ale vystupuje i jedna zastupitelka zvolená za SNK1, předpokládala, že by místo hejtmana připadlo lídrovi za ODS.

"Stále vnímáme takovou ambici jako zcela neadekvátní k početnímu zastoupení K5. Na druhou stranu vnímáme, že pokračující nedohoda o podobě krajské vlády může postupně omezovat a komplikovat fungování Karlovarského kraje," uvedl lídr kandidátky STAN Petr Kulhánek (KOA).

"Akceptujeme požadavek na dvě místa v krajské radě, v tom se náš postoj nemění. Stále jsme také přesvědčeni, že "21" má mít právo nominovat osobnost na pozici hejtmana. Navrhujeme proto, aby se hejtmankou Karlovarského kraje stala Olga Haláková (KDU-ČSL) jako široce respektovaná osobnost s mnohaletou zkušeností z obecní i krajské samosprávy. Olga Haláková je z našeho pohledu široce fundovaný, konsenzuální člověk, se kterým máme také letitou a velmi pozitivní praktickou zkušenost ze vzájemné spolupráce v uplynulém volebním období," uvedl Kulhánek.

Od pátečního večera ODS a KDU-ČSL o nové nabídce spolupráce jednala a jednání budou pokračovat. Haláková dnes ČTK řekla, že návrh se nyní projednává uvnitř koaličních stran. Lídr společné kandidátky Karel Jakobec (ODS) ČTK řekl, nabídku bude muset vyjednávací tým projednat i v regionální radě. "Je to zajímavá, ale velmi nestandardní nabídka. Zatím jsem se nesetkal při vyjednáváních s tím, že by někdo přistoupil na požadavky protistrany, ale určoval si, kdo by měl konkrétní pozici zastávat," řekl Jakobec. Regionální rada by o nabídce bloku 21 zastupitelů měla jednat zřejmě ve středu, dodal Jakobec. Pravděpodobně tak ani na úterý svolané pokračování ustavující schůze krajského zastupitelstva vedení kraje nezvolí.

Ve 45členném zastupitelstvu se zatím nejblíže koalici jeví spolupráce bloku 21 zastupitelů s ODS a KDU-ČSL. Stranou jednání je zatím vítězná ANO se 13 mandáty a SPD se čtyřmi zastupiteli. Dva měsíce trvající jednání se ale zatím vždy zarazila na místě hejtmana, který si nárokuje jak blok "21", tak i klub, který se označuje jako K5.

Související

Daně, ilustrační fotografie

Stanjura se s hejtmany shodl, že by se měl změnit systém rozpočtového určení daní

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) se dnes s hejtmany shodl na tom, že by se měl změnit systém rozpočtového určení daní, který určuje, jaký podíl a podle jakých kritérií z vybraných daní regiony získají. Zástupci krajů chtějí současný systém změnit, s čímž ministr souhlasil a požádal je, aby za Asociaci krajů České republiky (AKČR) dokončili návrh kritérií tak, aby jej mohl předložit vládě k projednání.

Více souvisejících

Hejtmani Karlovarský kraj Karlovy Vary ODS KDU - ČSL Starostové a nezávislí (STAN) Česká pirátská strana

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 3 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy