Kdo ohrožuje demokracii? Ne komunisté, ale krajní pravice, varuje americká novinářka

Je naše těžce vydobytá svoboda a demokracie v ohrožení? V předvečer 30. výročí Sametové revoluce demonstrovalo tři sta tisíc lidí proti současné vládě Andreje Babiše tolerované komunisty. Přestavují ale Babiš a KSČM reálné nebezpečí? Americká novinářka a držitelka Pulitzerovy ceny Anne Applebaumová v rozhovoru pro iROZHLAS.CZ varovala před novou ideologií, a to vypjatým nacionalismem.

Applebaumová vždy projevovala zájem o dění v zemích střední a východní Evropy. Těm teď momentálně vzkazuje, že by měly být navzdory všem chybám hrdé na vývoj po roce 1989, který prožila v Polsku, kde tou dobou psala pro The Independent a The Economist. Živě si pamatuje pád Berlínské zdi, a to právě proto že se 9. listopadu 1989 chystala psát o probíhající zahraniční návštěvě západoněmeckého kancléře Helmuta Kohla ve Varšavě.  

Když se Kohl dozvěděl, že je Berlín průchozí, přerušil probíhající setkání s polskými politiky, a odcestoval do něj. Applebaumová spolu s dalšími lidmi okamžitě sedla do auta a jela se na celou tu událost podívat. Nemohla uvěřit vlastním očím, když bez kontroly projela dříve ostře střeženým hraničním přechodem Checkpoint Charlie do vlastně už bývalého Západního Berlína. "Zapomeňte na to, zeď je otevřená, jeďte," řekl jim celník.

Dnes při příležitosti 30. výročí konce Studené války, která byla vyvrcholením boje západních i východních antikomunistických sil, Applebaumová varuje před novými ideologiemi, které ohrožují demokracii. 90. léta se obecně vzato nesla v duchu popularity pravicové a středopravicové části politického spektra. Levici si lidé v postkomunistické Evropě spojovali s předchozím zkrachovalým režimem.

Nicméně nic netrvá věčně. Prvotní euforii z pádu komunistického režimu vystřídalo ve všech bývalých východních, ale i západních zemích střízlivění. U nás začaly vyplouvat na povrch stinné stránky demokracie a v neposlední řadě také přechodu z centrálního plánování na tržní hospodářství. Zato pravici v Západní Evropě se začal zajídat překotný proces rozšiřování EU a s ním související otázka "likvidace" národních států. To zaselo kořeny vzniku nových druhů radikalismů, tentokrát krajně pravicových. 

Ačkoliv východ dodnes zcela nedohnal západ, dalo by se říci, že si žijeme nejlépe v celé naší historii. Applebaumová proto apeluje na celou postkomunistickou Evropu, aby byla na svůj vývoj po roce 1989 patřičně hrdá. Co se týče zmiňované krajní pravice a vypjatého nacionalismu, tak ty jsou v jistém smyslu vidět na obou stranách dnes už neexistující železné opony.

Země střední a východní Evropy mají pocit, že stále hrají druhé housle. Na západě se zase hraje na dodnes přetrvávající předsudky. Jako by Berlínská zeď pořád stála, byť v jiné podobě. Applebaumová ale vysvětluje, že Evropa už v podstatě není rozdělená. Rétorika maďarského premiéra Viktora Orbána se nijak neliší od šéfky francouzské krajní pravice Marine Le Penové. Legrační na tom celé je, že ačkoliv se s ní dnes už bývalý český prezident Václav Klaus fotil u piva jako s představitelkou jím sdílených euroskeptických hodnot, ona ve své kampani směřovala na voliče, kterým "berou práci" lidé z "divokého východu".

Nicméně zpět k věci. Zkrachovalý komunismus už dnes skutečně není ohrožením demokracie. Stačí se podívat na současnou KSČM, která by měla v očích zkušeného politologa spíše vzbuzovat soucit než obavy. Dnešní demokracii totiž nejvíc ohrožuje právě ten apel na nacionalismus a stále se prohlubující spíše kulturní než ekonomickou rozdílnost mezi dnes už neexistujícím západem a východem. Bát bychom se tedy neměli komunistů, ale nových pravicově populistických, euroskeptických a nacionalistických subjektů SPD Tomia Okamury a Trikolóry hnutí občanů.

Řešení by Applebaumová viděla zejména ve vzdělávání mladé generace. Ta už se na některé věci dívá jinak. Dřívější dobu si nepamatuje a názorová pluralita, jakož i multikulturalismus, feminismus, environmentalismus, LGBT práva už nevnímá jako hrozbu, nýbrž jako téma ke svobodné diskuzi bez předsudků. Je zajímavé, že právě před těmito věcmi varují někteří čeští disidenti a představitelé pravice. Nejsou vlastně oni tím ohrožením novodobé demokracie? O fake news a dezinformačních kampaních nemluvě.

Související

Nákupy, ilustrační fotografie

Jak se za posledních 30 let změnily naše stravovací návyky?

Český jídelníček se v průběhu třiceti let proměnil. Češi si oblíbili zeleninu, ovoce, obiloviny a luštěniny. Méně začali konzumovat maso, mléko, cukr a brambory. V roce 2018 činila spotřeba potravin, včetně potravinových ztrát a odpadů, 789,7 kg na obyvatele, což je o 17,4 kilogramu méně než v roce 1989.
Mödlareuth

Peklo v Mödlareuth: Studená válka nerozdělovala jenom města, ale i vesnice

Celý svět si nedávno připomínal 30. výročí pádu Berlínské zdi, která ze dne na den rozdělila nejen německou metropoli, nýbrž i rodiny a přátele. Bariéry však za Studené války neprocházely pouze městy, nýbrž i vesnicemi. Příkladem je Mödlareuth, malá obec ležící na pomezí Bavorska a Durynska. O té informovala britská rozhlasová stanice BBC.

Více souvisejících

30 let od sametové revoluce 17. listopad 1989 demokracie Komunismus nacionalismus

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Požár průmyslové budovy v Kladně. Více než sto hasičů ho dostalo pod kontrolu

Více než sto hasičů zasahovalo ve čtvrtek u požáru průmyslového objektu ve středočeském Kladně. Z místa události se nad město valil hustý černý dým. Hasičům se v odpoledních hodinách podařilo dostat plameny pod kontrolu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy