Klaus: Česko by s Čínou mělo udržovat normální partnerské vztahy

Česká republika by měla s Čínou udržovat normální partnerské vztahy, které budou oboustranně prospěšné. Shodli se na tom na dnešní schůzce bývalý prezident Václav Klaus a končící čínský velvyslanec Čang Ťien-min. ČTK to po setkání sdělil Petr Macinka z Institutu Václava Klause. Čang na postu čínského ambasadora v Praze skončí v příštích týdnech. Ve středu by se měl setkat s prezidentem Milošem Zemanem.

Klaus s Čangem podle Macinky mluvili o česko-čínských vztazích, o mezinárodní situací a o jejich perspektivách. Podle Klause je v zájmu České republiky udržovat s jednou ze světových velmocí oboustranně prospěšné a normální partnerské vztahy. "Předpokladem takových vztahů je otevřená a trpělivá výměna názorů nezatížená zbytečnými předsudky a domácím politikařením. Týká se to i témat, na která máme rozdílné názory," řekl po setkání Klaus. Podle Macinky Klaus i čínský velvyslanec zastávají názor, že umělé vyvolávání nepřátelství nic pozitivního nepřinese.

Vztahy s Čínou jsou nyní v centru pozornosti v souvislosti s pořádáním olympijských her. Některé západní země kvůli výhradám vůči porušování lidských práv odmítly na jejich zahájení vyslat své vysoké politické představitele. Přidala se k nim i Česká republika, vláda svého zástupce do Pekingu nevyslala. K politickému bojkotu olympiády již dříve vyzvali i předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) a předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Zeman s tím nesouhlasí. Televizi CNN Prima News řekl, že pokud by byl zdráv, na zahájení her by zřejmě odletěl.

Čang končí na čínské ambasádě po asi třech a půl letech. Zeman od něj přijal pověřovací listiny v polovině září 2018. Ve funkci nahradil ambasadorku Ma Kche-čching. Do povědomí veřejnosti vstoupil například na počátku roku 2019, kdy ho tehdejší premiér Andrej Babiš (ANO) obvinil, že lhal o jejich předvánoční schůzce týkající se varování Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) před používáním softwaru i hardwaru čínských společností Huawei a ZTE. Viditelný byl také v době, kdy Česko v Číně kupovalo ochranné pomůcky v souvislosti s koronavirovou pandemií.

V souvislosti se svým odchodem z čela diplomatické mise se Čang nyní loučí s lidmi, se kterými v Česku spolupracoval. Rozlučková bude pravděpodobně i schůzka se Zemanem, která se podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka uskuteční ve středu na Pražském hradě.

Související

Andrej Babiš Glosa

Události Petra Nutila: Novoroční boj o euro, oddávající Babiš a Rajchl lanaří Vémolu

Naše planeta Země úspěšně oběhla další elipsu kolem Slunce, v pořadí už dvoutisící dvacátou čtvrtou, počítaje v nejpopulárnějším letopočtu současnosti. Pozemšťané toto oběhnutí oslavili jako vždy kolektivním opíjením, plašením zvířat a trháním si vlastních končetin skrze odpalování množství zábavní pyrotechniky. Hezky to dokazuje, že nemáme duševně daleko k racionalitě původních vynálezců ohňostrojů ve staré Číně, kteří je používali hlavně k zahánění zlých duchů. No nic. 

Více souvisejících

Václav Klaus

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy