Koalice by ráda hlasovala o daních, opozice hrozí Ústavním soudem

Pokud bude Sněmovna o zvýšení některých daní hlasovat ve středu před ukončením rozpravy, jak dnes navrhlo hnutí ANO, opozice to napadne u Ústavního soudu. Zatím se na tom dohodly ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN, diskusi povedou ještě s Piráty, řekl dnes novinářům předseda lidovců Marek Výborný.

Vládní koalice prosadila pevný termín hlasování o daňovém balíčku v reakci na dlouhé projevy opozičních poslanců při třetím čtení návrhu. Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) novinářům řekl, že ze strany opozice jde o zjevné obstrukce.

Podle Výborného je návrh ANO na hlasování o zákonu před ukončením rozpravy v rozporu s právy poslanců na to, aby se k předloze vyjádřili. "Pokud tímto způsobem bude uzmuto právo, které mají poslanci z jednacího řádu, tak jsme připraveni se obrátit na Ústavní soud," řekl. Předseda lidovců je také přesvědčen o tom, že návrh na stanovení termínu hlasování byl schválen v rozporu s jednacím řádem Sněmovny.

Hamáček poukázal na to, že opoziční kluby zablokovaly návrh, aby se dnes diskuse protáhla i po 14:00. "Všichni, kdo koukají na přenos, vidí, že je to obstrukce proti daňovému balíčku. Veškeré možnosti, které jsme nabízeli (na prodloužení jednání), byly zamítnuty," uvedl. Dosud se podle něj o daních mluvilo na plénu Sněmovny 22 či 23 hodin. "Myslím, že to je dostatečná délka diskuse," uvedl.

Sněmovna se dnes už počtvrté snaží projednat daňový balíček a je pravděpodobné, že na schvalování opět nedojde. Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek proto využil usnesení Sněmovny z roku 1999, které umožňuje, aby poslanci o pozměňovacích návrzích i o zákonu jako takovém hlasovali ve stanoveném termínu. V minulém volebním období tehdejší vládní koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL ustanovení použila ke schválení zákona o elektronické evidenci tržeb, Ústavní soud to tehdy neshledal jako důvod ke zrušení zákona.

Usnesení o pevném zařazení hlasování považuje Hamáček za legitimní, protože umožní sněmovní většině rozhodnout o dostatečně prodiskutovaném materiálu. "Je právo každého poslance se na Ústavní soud obrátit, ale bylo by dobré prostudovat si judikát v případě EET," řekl. Tehdejší předčasné ukončení rozpravy bylo sice v rozporu s jednacím řádem Sněmovny, nicméně opozice měla předtím dost prostoru uplatnit své názory, vyplynulo z nálezu Ústavního soudu.

Předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek novinářům řekl, že koalice vytvořila pro jednání dostatečný prostor. "Navrhovali jsme několikrát, abychom jednali i po 14:00 a opozice to vždy zavetovala," uvedl. Do diskuse byl dnes přihlášen už jen šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek, po pevném zařazení hlasování se objevily další dvě desítky zájemců o vystoupení. Podle Faltýnka proto nyní vládní strany zvažují, že by se schůze konala i v úterý, aby bylo pro diskusi víc prostoru.

Výborný odmítl, že by byla situace srovnatelná s hlasováním o EET. Podle něj se o EET diskutovalo přes osm měsíců, zatímco o daňovém balíčku tři měsíce. Vláda se podle něj v otázce daní také odmítá s opozicí bavit o jejích pozměňovacích návrzích.

Související

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna Daně Ústavní soud ČR Marek Výborný (KDU-ČSL) Jaroslav Faltýnek (hnutí ANO) Jan Hamáček

Aktuálně se děje

před 10 minutami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

před 1 hodinou

Martin Exner

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Írán, ilustrační foto

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Ebráhím Raísí

Nadaný student čelící obvinění z porušování lidských práv. Kdo byl íránský prezident Ebráhím Raísí?

Ebráhím Raísí byl íránský politik a duchovní, který od srpna 2021 zastával funkci prezidenta Íránu. Narodil se 14. prosince 1960 v Mašhadu, druhém největším městě Íránu a důležitém náboženském centru. Byl členem konzervativního křídla íránské politiky a dlouholetým příslušníkem Revolučních gard, což mu poskytlo značný vliv v politických a vojenských kruzích.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Aktualizováno včera

Atentát na Fica: Vyšetřuje se i teorie, že pachatel nebyl osamělým vlkem

Vyšetřovatelé se v případu středečního atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) zabývají i možností, že pachatel Juraj C. nebyl osamělým vlkem, řekl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) v neděli. Upozornil, že spolupachateli nebyli dva lidé z Handlové, jak se šířilo na sociálních sítích. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy