KOMENTÁŘ | Zeman degradoval Babiše na vojína. Národ se ocitl ve stavu klinické demokratické smrti

Je z něj oficiální sluha prezidenta země. Funkci premiéra státu si Andrej Babiš v současné době může tak maximálně psát na vizitku. V reálném politickém životě byl degradován na vojína. Šéf vlády zcela ztratil kompetence, nechal se hlavou státu Milošem Zemanem doslova zahnat do kouta. Díky strachu, jak moc bude ministerský předseda potřebovat po volbách podporu nejvyššího ústavního činitele, ztrácí soudnost a tupě poslouchá rozkazy z Hradu, byť jsou absurdní, jak z Havlových her. Odvolat prozápadního šéfa diplomacie, který dráždil proruské panstvo, a nemít za něj náhradu, je vrcholem zoufalství a trapnosti.

Národ se ocitl ve stavu klinické demokratické smrti. Země více než v koronavirové či ekonomické krizi tone v morální bažině. Je naprosto dekadentní, že téměř po dvaatřiceti letech, kdy se stát zbavil komunistických okovů a totalitní diktatury, jsou z vlády nuceně odvoláváni ministři, kteří ctí prozápadní principy, dbají pravidel a vymezují se ruské a čínské nadřazenosti plné bezpráví. Pamětníci, kteří zažili atmosféru Sametové revoluce, při níž se lidé po více jak čtyřiceti letech rudé šikany, poprvé svobodně nadechli, musejí plakat. Nabízí se i paralela s Únorem 1948, kdy nestraničtí, tedy neposlušní ministři, museli skončit. Prezident Miloš Zeman i premiér Andrej Babiš vedou Českou republiku do absolutní záhuby, na jejímž konci čeká nová totalita. Jedině sněmovní volby mohou narovnat pokřivenou páteř země, vrátit ji pluralitu, sebevědomí i důvěru u zahraničních partnerů.

Kdo není fanatikem Ruska, stane se pro Hrad nepohodlným

Z hlavy státu se stal neomezený vládce. Co poručí, to se děje. Miloši Zemanovi se znelíbil exministr zdravotnictví Jan Blatný, neboť odmítal vpustit na tuzemský trh necertifikovanou ruskou vakcínu Sputnik V. Alergický byl i na bývalého šéfa diplomacie Tomáše Petříčka, jenž se kromě očkovací látky vymezoval proti tomu, aby se tendru na dostavbu Dukovan zúčastnil ruský Rosatom, který by podle něj zabil jadernou energetiku v České republiky. Kdo fanaticky nefandí Rusku, okamžitě jej Hrad zapíše na listinu nepohodlných, kteří musejí zmizet.

Zeman maximálně těží ze strachu a nejistoty premiéra Babiše, který se utápí v obavách, jak se mu bude dýchat po sněmovních volbách. A vládce Hradu se nemůže nabažit pocitu, jak dostal do úzkých muže, který umí zaklekávat na podnikatele a opájet se až do nedávna neomezenou mocí. Ze suveréna šířící strach se tak stal podřízený pěšák fanouška ruské a čínské diktatury. A Zeman bude k nezastavení, své požadavky ještě vystupňuje, neboť si je vědom, že potřetí na prezidentský úřad už kandidovat nebude. Může do sytosti a bez přetvářky ukazovat svoji pravou tvář, protože voliče už nepotřebuje.

Babiš se od roku 2013, kdy vstoupil na politickou scénu, dostal na dno. Ocitl se v roli řidiče, který si myslí, že šoféruje vůz, ale přitom žije v hlubokém omylu, protože automobil ovládá někdo jiný. Premiér si moc dobře uvědomuje, že jeho hnutí ANO začíná v předvolebních preferencích zaostávat za aliancí Pirátů se Starostmi a Nezávislými. V patách má i koalici SPOLU tvořenou ODS, lidovci a TOP 09. Volby mohou pro něj být debaklem, který se snaží oddálit. Tuší, že při změně exekutivy by se mohla urychlit neskutečně vlekoucí se kauza Čapí hnízdo, na jejímž konci může být i odsouzení. A tak je logické, že se maximálně snaží vetřít do Zemanovy přízně. Navíc výměny ministrů Babiš vítá. Odklánějí pozornost od dalších kauz původně antikorupčního hnutí ANO. Sotva se objevil diář I. místopředsedy Jaroslava Faltýnka, z něhož jsou patrné zápisky na propojení byznysu a politiky, začaly vládní čistky. Rotace na ministerských křeslech upozaďují i údajnou korupční aféru nazvanou Stoka, v níž figuruje kdysi vlivný politik hnutí ANO Jiří Švachula. Popularitu premiér rovněž nezískal objevem statistické karty v archiválii slovenského Ústavu paměti národa, po níž sílí podezření, že se měl dobrovolně stát agentem komunistické StB, ačkoli jakoukoli vědomou spolupráci už devět let vytrvale popírá.

Šéf vlády tak zcela ztratil svoji identitu a stává se z něj politická troska. Rozpadá se mu kabinet, odvolá ministra zahraničích věcí Tomáše Petříčka, aby pak zjistil, že za něj nemá náhradu, protože Lubomír Zaorálek se z resortu kultury v Nosticově paláci nechce stěhovat do Černínského paláce. Lze predikovat, že bývalý šéf diplomacie Zaorálek tuší, jak moc by mu Hrad a následně i jeho lokaj Babiš do jeho práce zasahoval a odmítá se zcela politicky znemožnit, i když tuší, že ČSSD, která se dobrovolně proměnila v rukojmí hnutí ANO, dopisuje svoji poslední veřejnou kapitolu.

Po volbách zřejmě upadne v zapomnění. Její voliči mají totiž hrdost a je jim trapně, co ze sebe ČSSD byla schopna udělat, byť paradoxně Zaorálek i nyní nekompetentní kandidát na ministra kultury Jan Birke v květnu 2017 tvrdili, že je nepřijatelné, aby sociální demokraté vládli s hnutím ANO. A k záhubě ještě přispívá stranický předseda Jan Hamáček, který viditelně souzní s prezidentem. Ač vše popírá, výhrou v partajních volbách získal munici na nepohodlného Petříčka a jeho porážku využil, aby se jej zbavil. Hrad poté Hamáčkovi zatleskal. Zemanova přízeň se mu rovněž hodí, kdo ví, co bude po volbách. Hamáček kromě vicepremiéra, ministra vnitra je nyní i pověřen řízením ministerstva zahraničních věcí. Z takové vytíženosti by se opravdu jeden zhroutil.

Z kdysi rázného šéfa zbyl nyní jen stín

Babiš tak jen bezmocně přihlíží chaosu, který mu Zeman dělá, ale musí se tvářit, že vše je v nejlepším pořádku. Musí být loajální. Do vládního týmu mu na post ministra zdravotnictví vnutil Petra Arenbergera, který zatím jistě kladné body hnutí ANO nepřinesl. Jakmile nastoupil, potvrdil, že zmatek je synonymem pro resort zdravotnictví během koronavirové pandemie. Nejprve zatrhl amatérský sport, byť původně měl už dostat zelenou a pak následně přišel s geniálním nápadem, že se školáci budou testovat rektálně. Ovšem Arenberger, bývalý člen KSČ, svoji rétorikou do vládního souboru neschopných dokonale zapadl. I kdyby vymyslel cokoli nelogického, vždy by si s úlisným úsměvem stranického kádra z osmdesátých let své rozhodnutí dovedl obhájit. A přitom by zůstal milý a chápavý podobně jako seriálová postava Dietlova tajemníka Josefa Pláteníka z Okresu na severu.

Zeman a Babiš dlouhodobě představují pro svobodu a demokracii velké riziko. Nyní se ale jejich hrozba ještě prohloubila a zdvojnásobila. Prezident Zeman se baví, jakou má moc a co vše si se svým proruským okolím může dovolit. Babiš zase hledí převážně na své zájmy a potřeby těžce zkoušené země koronavirovou krizí ignoruje. Snaží se zachránit, ale už pochopil, že sám to nedokáže. Aby prosadil své cíle, je ochoten se spolčit s kýmkoli. Nejdříve s komunisty a nyní i se Zemanem.

Z kdysi rázného, sebevědomého šéfa, který chtěl zemi řídit jako firmu, zbyl jen stín, který čeká další pokyny od Zemana. Pro jakékoli premiéra se jedná o naprosto nedůstojné počínání. Premiér ale cítí strach, a tak rozkazy z Hradu vzorně plní. Do hlavy se mu navíc dere do té doby nepoznané slovo, jímž je porážka. Jaké další nesmyslné rošády se proto dočkáme příště, aby ji odvrátil?

Související

Národní rada Slovenské republiky (Českou obdobou je Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky) Komentář

Moskva bližší než Praha. Mění se Slovensko na proruský satelit?

Slovenský premiér Robert Fico už mnohokrát deklaroval, že politika jeho vlády bude „nezávislá“, a že nebude loutkou Západu, ale ani Ruska. Z jeho posledních kroků se ale zdá, že je mu přece jen východní pozice bližší. Jeho reálné kroky totiž ukazují, že se zcela záměrně odklání od svých západních spojenců a nadbíhá zájmům Moskvy.  
Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku. Komentář

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Více souvisejících

komentář Miloš Zeman Andrej Babiš politika Vláda ČR

Aktuálně se děje

před 48 minutami

před 56 minutami

MS v hokeji

Švýcaři si v úvodu bez potíží poradili s Nory, Němci dali Slovákům lekci z produktivity

Dvěma odpoledními zápasy vypuklo v pátek v pořadí již 87. mistrovství světa v ledním hokeji, které se letos koná v Praze a Ostravě. Prvními mužstvy, která se střetla v rámci pražské skupiny A, byla mužstva Švýcarska a Norska. V tomto duelu nakonec k žádnému překvapení nedošlo, přestože po první třetině byl stav nerozhodný 1:1. Druhá třetina ale byla v režii favoritů ze Švýcarska, když v ní díky brankám Löffela, Sentelera a Scherweye šli postupně do vedení 4:1. Niederreiter pak přidal poslední pátou švýcarskou branku, Norové už jen korigovali na konečných 5:2. To v Ostravě se hrál do konce druhé třetiny vyrovnaný duel, když se Slovákům v zápase s Němci podařilo dorovnat z 0:2 na 2:2. Závěrečná třetina ale ukázala, že stříbrní medailisté z posledního šampionátu byli více produktivní a nakonec to i přes snahu Slováků dotáhli k výhře 4:6. 

před 2 hodinami

před 8 hodinami

Česko - Finsko 1:0 (po sn)

Češi vstoupili do mistrovství světa infarktovým zápasem. Finy porazili až v nájezdech

V zahajovacím duelu mezi Českem a Finskem na Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze to byla bitva až do samotného konce. Ani v základní hrací době, ani v prodloužení nepadl jediný uznaný gól, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. Ondřej Kaše a kapitán Roman Červenka se blýskli góly, zatímco brankář Lukáš Dostál zůstal na stodesetprocent čistý.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Nelson Mandela, bývalý prezident Jihoafrické republiky a jeden z hlavních bojovníků proti apartheidu. Byl spoluzakladatelem ozbrojeného křídla Afrického národního kongresu Umkhonto we Sizwe, které bylo vládami Jižní Afriky a Spojených států označeno za teroristickou organizaci. Za svou činnost byl režimem apartheidu 27 let vězněn.

Mandelu jako hlavu státu uznávali prakticky všichni Jihoafričané, uvádí afrikanista Skalník

Uplynulo 30 let od chvíle, kdy se jihoafrickým prezidentem stal čelní bojovník proti rasovému apartheidu Nelson Mandela. Během pětileté vlády procházela země především transformací, kdy klíčové státní i ekonomické pozice přebírali černí Afričané, připomíná Petr Skalník v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Afrikanista, antropolog a bývalý diplomat v něm také upozorňuje, že Mandela byl mnohem více nacionalistou než socialistou a za jeho prezidentství Jihoafrická republika získala mezinárodní prestiž a začala hrát rozhodující politickou i hospodářskou roli na kontinentu. Mandelovo působení v čele státu tak považuje za úspěšné, navzdory tomu, že se první hlavě státu černé pleti nepodařilo zkrotit bující kriminalitu a překlenout majetkovou propast ve společnosti.

včera

Ilustrační fotografie.

Pro Kämpfa uvolnil místo v národním týmu Kousal, kapitánem se stal veterán Červenka

Čtvrtečního tréninku v pražské O2 Areně se zúčastnil poprvé útočník Toronta David Kämpf, který se tak připojil k týmu. Musel ho naopak opustit někdo ze stávajících nominovaných, vyšlo to na Pavla Kousala. Realizační tým v čele s Radimem Rulíkem pak počítá s Kämpfem do prvního utkání turnaje, který Češi odehrají v pátek proti Finsku. Kromě toho ve čtvrtek taktéž vybrali kapitána a jeho asistenty. Čéčko bude nosit podle očekávání ten nejzkušenější Roman Červenka a jeho pobočníky se pak stali obránce Radko Gudas (Anaheim) a útočník Ondřej Palát (New Jersey).

včera

včera

včera

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafahu. Městem zní exploze a střelba

Podle agentury Reuters dnes izraelské tanky zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu na jihu Pásma Gazy, což v podstatě obklíčilo celou východní část tohoto města. Obyvatelé východní a severovýchodní části města hlásí téměř nepřetržité exploze a střelbu, přičemž intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu pokračují.

Aktualizováno včera

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

včera

včera

včera

UNRWA po žhářských útocích zavírá pobočku v Jeruzalémě

Úřad OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA) oznámil, že dočasně uzavřel svou pobočku ve východním Jeruzalémě kvůli sérii útoků židovských osadníků. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy