Kontrola velkých knihoven v ČR nedopadla dobře, dostanou novou metodiku

Ministerstvo kultury vypracuje metodický pokyn k jednotné aplikaci platných právních předpisů v oblasti účtování a vykazování knihovního fondu. Reaguje tak na loňské zjištění Nejvyššího kontrolního úřadu, zprávu z něj v pondělí projedná vláda. Národní knihovna (NK) a Moravská zemská knihovna v Brně (MZK) měly podle zjištění v hospodaření několik nedostatků. Týkaly se například pronájmů prostor, prodeje majetku či účetnictví.

Petra Hrušová z tiskového odboru MK ČTK sdělila, že obě organizace přijaly opatření k odstranění zjištěných nedostatků, která jsou adekvátní. Jejich splněním bude docíleno nápravy zjištěných nesrovnalostí, uvedla. MK také provede analýzu současného pojetí institutu povinného výtisku.

Cílem kontroly bylo prověřit, zda Národní knihovna ČR a Moravská zemská knihovna v Brně hospodařily v letech 2015 až 2017 s majetkem a peněžními prostředky státu účelně, hospodárně a v souladu s právními předpisy. Zjištěné nedostatky se týkaly například pronájmů prostor či prodeje majetku. Národní knihovna chybovala také při zadávání veřejných zakázek, při získávání knihovních jednotek povinným výtiskem a při správě sbírky muzejní povahy. Obě knihovny měly také podle kontrolorů nedostatky v účetnictví.

Kontrolní úřad konstatoval, že obě instituce používaly majetek i prostředky k těm účelům, ke kterým měly, v několika případech ale zjistil, že nepostupovaly hospodárně. Například Národní knihovna v roce 2015 prodloužila nájemní smlouvu prodejně suvenýrů na dobu o dva roky delší, než jí dovoluje zákon.

Dále obě knihovny neřešily pozdní platby za pronájmy některých prostor a také u nájemců nevymáhaly sankce za pozdní platby, uvedli kontroloři. Knihovny podle nich chybovaly i při prodeji majetku. "NK v některých případech nestanovovala prodejní ceny v takových výších, které by odpovídaly danému místu a času, a nenabízela nepotřebný majetek ostatním státním organizacím," zjistil úřad. Obě knihovny v několika případech nezjišťovaly zájemce o koupi ve výběrovém řízení, ale prodaly majetek předem vybranému zájemci.

NKÚ v loňské zprávě poukázal i na to, že dosud chybí legislativa zaměřená na uchovávání kulturního dědictví v digitální podobě. Ta by měla upravit povinné výtisky u publikací, které existují jen v elektronické podobě. Zákon totiž ukládá vydavatelům povinnost zasílat knihovnám povinné výtisky jen u tištěných publikací. K tomu MK nyní uvedlo, že na programu 54. schůze Sněmovny je naplánováno druhé čtení takzvané trojnovely, tedy návrh novely knihovního zákona, tiskového zákona a zákona o neperiodických publikacích, týkající se periodik a neperiodických publikací vydaných v elektronické formě.

Související

Knihy, ilustrační foto

Knihovny omezily kontakt se čtenáři, knihy putují do karantény jen výjimečně

Knihovny kvůli koronaviru omezily hlavně přímý kontakt zaměstnanců se čtenáři, například pomocí plexiskel či samoobslužného systému. Knihy do karantény putují jen výjimečně, pracovníci však dbají na přísnou hygienu a rozestupy. Část poboček Městské knihovny v Praze má také kratší otvírací dobu. ČTK to řekli oslovení zástupci knihoven.

Více souvisejících

Národní knihovna Moravská zemská knihovna (MZK) Ministerstvo kultury Vláda ČR nkú

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 24 minutami

Aktualizováno před 33 minutami

před 57 minutami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 3 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Češi začnou nejvíce umírat na rakovinu, varují lékaři. Onemocní jí polovina lidí

Podle onkologů bude rakovina v roce 2030 nejčastější příčinou úmrtí v České republice. V současnosti vedou onemocnění srdce, ale nádory již nyní způsobují přibližně 28.000 úmrtí ročně, což představuje čtvrtinu všech úmrtí.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy