Lidovci navrhli příspěvek obcím 1000 Kč na obyvatele, největší města mají dostat víc

Obce a kraje, z jejichž rozpočtů vláda kompenzuje pomoc menším firmám v koronakrizi, by podle lidovců měly dostat peníze zpět ze státního rozpočtu, a to podle vzorce rozlišujícího velikosti měst. Návrh, podle něhož by běžné obce a města měly dostat tisíc korun na občana a čtyři největší města víc, dnes ve Sněmovně představil předseda sněmovního klubu KDU-ČSL Jan Bartošek.

Celkové ztráty obcí z opatření zavedených vládou, která zasahují do hospodaření se sdílenými daněmi, vypočetl na 25 miliard korun. Podobný návrh připravili i občanští demokraté.

V Praze by příspěvek měl podle lidovců činit 2100 korun na obyvatele, Brno, Ostrava, Plzeň by měly dostat po 1500 korunách na obyvatele. "Tím dojde k tomu, že se do krajských peněz vrátí čtyři miliardy korun a do obcí zhruba 12,5 miliardy korun," uvedl Bartošek.

Vyzval jsem koaliční poslance, aby podpořili rozpočty obcí a krajů. pic.twitter.com/Xoi6LSA7nj

— Jan Bartošek (@honzabartosek) May 29, 2020

Příspěvek by měl být nárokový, bez účelového nasměrování a ministerstvo pro místní rozvoj by ho mělo městům, obcím a krajům poslat do konce roku, vyjmenoval Bartošek parametry návrhu. "Každý starosta ví nejlépe, do čeho ve svém městě investovat," vysvětlil Bartošek, proč lidovci a další opoziční strany odmítají vládou slíbené dotace na investiční akce.

"Cesta, kterou navrhuje ministryně financí Alena Schillerová, je postavená na hlavu, protože místo okamžité pomoci zatíží obce jen další administrativou a způsobí další nespravedlnosti," uvedl k myšlence dotací místopředseda ODS Martin Kupka. ODS proto navrhuje okamžitou pomoc ve formě přímého příspěvku tisíc korun na obyvatele pro obce a 400 korun na obyvatele pro kraje, doplnil.

Sněmovna v úterý požádala vládu, aby v případě obcí do 3000 obyvatel navrhla řešení výpadku jejích příjmů ze sdílených daní v souvislosti s epidemií koronaviru. Chce také, aby vláda předložila návrh finančního zajištění investičních akcí obcí a krajů v letošním a příštím roce kvůli výpadku daňových příjmů, a to v rozsahu nejméně 15 miliard korun.

Vicepremiér a předseda vládní ČSSD Jan Hamáček v úterý uvedl, že ministerstvo pro místní rozvoj připraví mechanismus, jehož prostřednictvím bude kompenzovat samosprávám výpadek příjmů. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) ukázala poslancům seznam asi 1500 připravených projektů se stavebním povolením, které ministerstvo podpoří dotací. Někteří poslanci ale pomoc prostřednictvím dotací kritizovali jako složitou a nákladnou. Opozice přístup kritizuje jako neefektivní.

Související

Jan Bartošek

Bartošek zvažuje žalobu na Okamuru za slova o Hitlerovi

Místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) uvažuje o podání žaloby v souvislosti s výroky, kterými byl minulý týden na sněmovní schůzi terčem ze strany předsedy SPD Tomia Okamury. Okamura na řečnickém pultíku Bartoška označil za "novodobého Hitlera".

Více souvisejících

Jan Bartošek KDU - ČSL obce ODS Alena Schillerová Martin Kupka (ODS) města

Aktuálně se děje

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

včera

včera

včera

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

včera

Martin Exner

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

včera

včera

včera

včera

včera

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy