Ministerstva mají v roce 2021 celkem 53 legislativních úkolů

Plán legislativních prací vlády na rok 2021 obsahuje 53 legislativních úkolů. Vyplývá to z návrhu, který v pondělí projedná kabinet. Více než dvě pětiny úkolů pro ministerstva vyplývají z nutnosti začlenit do českých zákonů evropské předpisy. Úřady mají vypracovat návrhy čtyř zcela nových zákonů, 15 novel zákonů a ve 31 případech předložit nové nebo novelizované vládní opatření.

Menšinový kabinet ANO a ČSSD v lednu vstoupí do závěrečného kalendářního svého vládnutí, na podzim čekají Česko sněmovní volby. Před rokem plán obsahoval 97 úkolů.

Nejvyšší počet 12 legislativních úkolů má v plánu ministerstvo práce a sociálních věcí. V červnu by mělo představit věcný záměr zákona o sociální práci, řešit bude i výši příplatku k důchodům na rok 2022. V závěru roku pak má předložit návrh, o kolik zvýšit minimální mzdu v následujícím roce, ale také návrhy na úpravy životního a existenčního minima.

Ministerstvo průmyslu má do listopadu předložit návrh zákona o řízeních souvisejících s hlubinným úložištěm radioaktivních odpadů. Ten by měl upravit postavení obcí v procesu přípravy úložiště. Připravit má také nařízení vlády, které upraví obsahové náplně živností v návaznosti na novelu živnostenského zákona. V nařízení o podporovaných zdrojích energie by mělo o prázdninách stanovit množství peněz určených na dotace na podporu elektřiny z obnovitelných zdrojů na rok 2022.

Ministerstvo životního prostředí by mělo v březnu poslat vládě novelu zákona o látkách, které poškozují ozonovou vrstvu. Podle plánu má zjednodušit systém vydávání certifikátů pro nakládání s regulovanými látkami a fluorovanými skleníkovými plyny. Upravit by mělo také plán odpadového hospodářství či do zákona o ochraně zemědělského půdního fondu zanést nový druh zemědělské půdy. Tzv. mimoprodukční půda by měla souhrnně označovat žádoucí krajinné prvky jako meze, travnaté údolnice, skupiny dřevin, stromořadí, tůně či mokřady, a to s cílem zvýšit ekologickou stabilitu krajiny.

Sedm legislativních úkolů má před sebou ministerstvo financí. Vedle návrhu státního rozpočtu na rok 2022 má například předložit v únoru novelu zákona o mezinárodní spolupráci při správě daní, která má usnadnit přístup k informacím o příjmech či posílit automatické výměny informací. Další předpisy mají do českého práva převést unijní předpisy, ministerstvo má ale také do konce rok zpracovat věcný záměr zákona o finančním arbitrovi.

Převodu unijních pravidel do českých předpisů se týkají všechny úkoly ministerstva dopravy na změny zákonů o pozemních komunikacích, o vnitrozemské a o silniční dopravě. Také chystané legislativní práce ministerstva zdravotnictví se týkají unijních předpisů. Ministerstvo kultury má za úkol pouze nařízení o prohlášení některých kulturních památek za národní kulturní památky.

Premiér by měl do června předložit mimo jiné novelu zákona o zpravodajských službách, který má zpřesnit působnost Bezpečnostní informační služby (BIS) a sjednotit terminologii v předpisu. Ministerstvo vnitra má v plánu jen úkoly na listopad a prosinec, kdy má předložit obvyklé úpravy tarifů odměn pro příslušníky bezpečnostních sborů.

Související

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Více souvisejících

Vláda ČR zákony ministerstva Hnutí ANO ČSSD

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 27 minutami

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 1 hodinou

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ruská balistická raketa zasáhla Oděsu. Ukrajina útočí na energetickou infrastrukturu Ruska

Ukrajinské drony v noci na čtvrtek podnikly údery proti energetické infrastruktuře ve Smolenské, Oriolské a Kurské oblasti, uvádějí gubernátoři jednotlivých oblastí. Uvedla to agentura Reuters. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy