Ministryně Hubáčková předala Fialovi rezignaci

Ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL) dnes předala svou rezignaci premiérovi Petru Fialovi (ODS). ČTK to sdělila Dominika Pospíšilová z tiskového oddělení ministerstva. Hubáčkovou má ve funkci nahradit lidovecký místopředseda Petr Hladík.

Hubáčková rezignaci oznámila ze zdravotních důvodů v pondělí. Řekla, že ji čeká operace a po ní čtyři až šest měsíců rekonvalescence, což mimo jiné omezí její schopnost cestovat. Považuje to za vážnou překážku zejména v době českého předsednictví v Radě Evropské unie.

Fiala by měl rezignaci a zároveň Hladíkovu nominaci v dohledné době doručit prezidentovi Miloši Zemanovi. Hlava státu podle vicepremiéra a předsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky přislíbila, že i s ohledem na předsednictví provede výměnu v čele ministerstva rychle.

Hladík je předsedou komise pro životní prostředí KDU-ČSL, spolu s Hubáčkovou připravoval ekologickou část programu koalice Spolu a za agendu životního prostředí zodpovídal v Brně.

Hubáčková měla podle ekologů dobrý tým, kritizují dohodu o Turówu

Pozitivem desetiměsíčního působení končící ministryně životního prostředí Anna Hubáčkové (KDU-ČSL) ve vládě bylo, že si na ministerstvu vytvořila kvalitní tým expertů. Na dotaz ČTK to napsali Michal Marek z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd ČR (CzechGlobe) a ekologické organizace Hnutí Duha, Greenpeace. Organizace však kritizují vládní dohodu o polském hnědouhelném dolu Túrow, které podle nich nechrání vodu a životní prostředí na české straně. Od místopředsedy KDU-ČSL Petra Hladíka, který Hubáčkovou ve funkci zřejmě nahradí, očekávají důraz na rozvoj komunitní energetiky a ochranu krajiny.

Hubáčková oznámila rezignaci na funkci ve vládě ze zdravotních důvodů v pondělí. Uvedla, že ji čeká operace a po ní čtyři až šest měsíců rekonvalescence, což mimo jiné omezí její schopnost cestovat. Hladíka na post nominovali lidovci, prezident Miloš Zeman podle dnešního vyjádření šéfa KDU-ČSL Mariana Jurečky přislíbil, že výměnu v čele ministerstva životního prostředí (MŽP) provede rychle.

"Paní ministryně se podle mého názoru snažila do problematiky proniknout. Obklopila se odborníky, měla velkou snahu se v oboru naučit. Její lidský přístup byl opravdu fajn," napsal ČTK Michal Marek, ředitel brněnského CzechGlobe. "Pan Hladík, je člověk se zkušenostní v lokální politice. Znám jej z jeho působení na brněnském magistrátu. Takže asi přehled má, a asi i ambice. Jinak zatím nemohu více hodnotit," dodal Marek.

Také podle Hnutí Duha a Greenpeace Hubáčková sestavila kvalitní tým pro české předsednictví, na kterém může její nástupce stavět. Ocenily i lepší komunikaci s nevládními organizacemi. "Zároveň ve své komunikaci často hájila zájmy ochrany přírody i před svými kolegy z vlády," podotkl Lukáš Hrábek z Greenpeace. Míní však, že kvůli krátkému setrvání ve vládě za Hubáčkovou nejsou výrazné výsledky.

Greenpeace a Hnutí Duha jsou velmi kritičtí k únorovému uzavření česko - polské dohody o provozu polského hnědouhelného dolu Túrow. Podle nich neochrání životní prostředí a zásoby vody na české straně. "V případě ekologické katastrofy na Bečvě ministryně vzbuzuje dojem, že svůj čas promarnila. Tvrdila, že jde o její prioritu a srdcovou záležitost, a přesto nevidíme ze strany ministerstva žádný posun či důkladné vyšetření, kde došlo k pochybení," uvedl Hrábek. Podle Elišky Vozníkové z Hnutí Duha bylo pak MŽP pod vedením Hubáčkové pasivní i v ochraně lesů, navzdory ambiciózním cílům v programovém prohlášení vlády.

U kandidáta na ministra životního prostředí Petra Hladíka Hrábek i Jiří Koželouh z Hnutí Duha ocenili jeho prohlášení, že by se chtěl prioritně zaměřit na komunální, obecní a firemní energetiky a zpřístupnit obnovitelné zdroje energie a zateplování obydlí více lidem. "Doufáme, že se zde rychle podaří prosadit změny k lepšímu," napsal Hrábek. Podle obou organizací by také Hladík měl více prosazovat ochranu přírody, biodiverzity a krajiny, včetně krajiny zemědělské.

Související

Více souvisejících

Anna Hubáčková Ministerstvo životního prostředí Petr Fiala (ODS)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico je mimo ohrožení života, oznámili lékaři

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD), který se ve středu stal obětí atentátu, je aktuálně mimo ohrožení života, uvedl v neděli vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). Ficův stav je ale nadále vážný. 

před 2 hodinami

Policie SR, ilustrační fotografie

Slovenská policie obvinila lidi, kteří schvalovali atentát na Fica

Slovenská policie obvinila tři lidi, kteří na sociálních sítích schvalovali středeční atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), uvedla policejní mluvčí Denisa Bárdyová. Obvinění jsou v cele předběžného zadržení, informovala agentura TASR. Fico je hospitalizován v nemocnici v Banské Bystrici ve vážném, nicméně stabilizovaném stavu. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Češi především díky čtyřem bodům kapitána Červenky jasně přehráli Brity 4:1

Z pohledu českého národního týmu to byl v sobotu pohodový večer. Proti Britům, kteří nikterak výrazně českým hráčům duel nezkomplikovali a umožnili jim bezstarostnou cestu za dalšími třemi body, tak svěřenci kouče Radima Rulíka v klidu došli k výhře 4:1. Tu navíc režíroval ten nejzkušenější z Čechů, samotný kapitán Roman Červenka, jenž zaznamenal čtyři asistence. Do utkání pak nastoupil i Martin Nečas, který teprve kolem sobotního poledne přiletěl ze zámoří, ovšem na své první body na turnaji si bude muset ještě počkat.

včera

Král Charles III.

Karel III. vezme do Francie další dva zástupce monarchie. Kate zůstane doma

Za zlověstné signály mohou někteří Britové považovat poslední informace zevnitř monarchie. Zatímco král Karel III. se vrátil k povinnostem a chystá se dokonce do ciziny, princezna Kate, která si vyslechla stejnou diagnózu, se nadále drží v ústraní. Nebude ani součástí královské delegace do zahraničí. 

včera

včera

včera

Donald Trump

Trump opět vystoupí na zasedání NRA, asociace držitelů zbraní v USA

Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump v sobotu vystoupí na výročním zasedání vedení Národní asociace držitelů zbraní (NRA). Půjde o jeho deváté vystoupení na akci vlivné lobbistické skupiny, informovala agentura Reuters. Od Trumpa se v USA čeká, že bude ostře vystupovat proti novým omezením vlastnictví střelných zbraní. 

včera

Medvěd hnědý, ilustrační foto

Medvěd Wojtek. Zvíře, které před 80 lety pomohlo vybojovat vítězství v bitvě o Monte Cassino

V poslední době k nám ze sousedního Slovenska přicházejí zprávy o napadení lidí medvědem. Soužití člověka a medvěda je doloženo již z dob pravěku, postupem času si toto zvíře lidé dokázali i ochočit. Toho je důkazem například medvěd Wojtek, který se uplatnil v armádě za druhé světové války. Přesně před 80 lety pomohl porazit nacistická vojska v bitvě o Monte Cassino.

včera

včera

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Dosud neporažené Švýcarsko si smlslo na neškodném Dánsku, Švédové rozhodli třemi góly během 26 vteřin

Jasnými výsledky skončily sobotní polední zápasy. Zatímco ve skupině A potvrdili Dánové, že se jim na tomto MS i přesto, že se zřejmě vyhnou sestupu, jinak herně nedaří a s favorizovanými Švýcary nakonec prohráli jasně 0:8, v ostravském duelu proti sobě nastoupili suverénně působící Švédové proti obhájcům bronzu z Lotyšska. Ani tento pobaltský účastník přes počáteční vyrovnaný hokej nenašel recept na švédskou reprezentaci, která v tomto utkání přečkala pětiminutové oslabení a po něm rozhodla třemi brankami v rekordním rozmezí 26 sekund. Švédové nakonec vyhráli 7:2 a stejně jako Švýcaři ve skupině A i oni se můžou zatím těšit z neporazitelnosti.

včera

Jakub Záhora (použito se svolením Jakuba Záhory)

Předání Gazy palestinské samosprávě paradoxně zhoršilo kvalitu života Palestinců, uvádí Záhora

Před třiceti lety, 18. května 1994, byla v Pásmu Gazy formálně nastolena palestinská samospráva a Izrael zde omezil svou vojenskou přítomnost. Byť to může tuzemské veřejnosti připadat paradoxní, kvalita života Palestinců se tím zhoršila, konstatuje Jakub Záhora z Pražského centra pro výzkum míru na Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních studií Univerzity Karlovy. V rozhovoru pro EuroZprávy.cz připomíná, že Izrael se z Pásma Gazy definitivně stáhl s více než desetiletým odstupem, přičemž interpretace motivů tehdejší vlády premiéra Ariela Šarona se velmi různí. Odborník na současný Izrael také nastínil základní argumenty sporu o to, zda Izrael skutečně přestal Pásmo Gazy okupovat, stejně jako důvody, proč v izraelské společnosti nyní sílí hlasy označující předání Gazy Palestincům za základní strategickou chybu.

včera

Nečas myslel na přílet do Prahy hned po skončení v play-off NHL. Pohmožděná žebra vyloučil

Pětadvacetiletý útočník Martin Nečas i přes zpoždění letu z Ameriky do Česka je již v Praze a krátce po připojení k národnímu mužstvu se vyjádřil pro česká média. Uvedl, že prakticky hned po konci v play-off NHL s Carolinou nepřemýšlel nad ničím jiným než nad tím, jak se co nejrychleji přesunout do dějiště světového šampionátu, tedy do Prahy. Jak sám také řekl, nejraději by už nastoupil večer proti Británii a zároveň vyvrátil, že by snad měl něco se žebry.

Zdroj: David Holub

Další zprávy