Jindrák má na starosti vztahy s Rusy. Čekal bych od nich omluvu, říká pirátský poslanec

Zlepšení česko-ruských diplomatických vztahů, které v poslední době utržily těžkou ránu, nelze podle místopředsedy sněmovního zahraničního výboru a poslance Jana Lipavského (Piráti) očekávat, a to kvůli neochotě Moskvy. Zda bude či nebude novým zmocněncem pro konzultace s Ruskem Rudolf Jindrák, je v tomto směru bezpředmětné. Jiný názor ale zastává jeho kolega Jaroslav Holík z SPD.

Jindrák momentálně zastává funkci ředitele zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky a poradce českého premiéra Andreje Babiše (ANO).

"Jeho nominace mne nijak personálně nepobuřuje. Nicméně – vhodnou osobou je ministr zahraničí nebo premiér. Problém je, že se Rusové s nimi už přes deset let odmítají bavit,“ řekl pirátský poslanec v rozhovoru pro Český rozhlas Plus s připomínkou, že k poslednímu setkání šéfů diplomacie došlo před deseti lety. "Jmenování nového zmocněnce na vztazích vůbec nic nezmění,“ dodal.

S případným novým zmocněncem nemá problém ani poslanec SPD Jaroslav Holík.

"Jsme malý stát závislý na exportu, který máme většinově orientovaný na Západ. Což je plus, ale teď při koronaviru stačil malý zlom a ekonomika se nám z velké části zastavila. Takže ji musíme mít soustředěnou do několika směrů. Rusko tak vidím jako jeden z velkých potenciálních trhů,“ podotkl. "Rusko není vyspělý trh, kam by se dalo ve velkém vyvážet," oponoval Lipavský.

Mají Rusové právo zasahovat do výzdoby náměstí?

Pirátský poslanec by rovněž uvítal, kdyby česká diplomacie Rusku sdělila, že jsou Češi členy NATO a EU a že se na tom nic nezmění.

"Taky bychom jim ale měli vysvětlit, aby se Ruská federace nesnažila zasahovat do našich vnitřních záležitostí, ani do toho, jak si radnice vyzdobí svá náměstí. Pokud s námi vůbec zasednou k jednomu stolu, tak bychom jim měli vysvětlit, že není možné, aby nám hackovali ministerstvo zahraničí nebo nemocnice. A je toho víc,“ nechal se slyšet.

"Jsme nejen součástí EU a NATO, ale také suverénní stát a měli bychom se řídit vlastním názorem. Ne tím, co je nám nakukáno z vnějšku. Jsem už starší ročník a pamatuju Varšavskou smlouvu a RVHP, kdy jsme byli v nějakém podřízení. V roce 1989 zněla na Václavském náměstí hesla: Nejsme jako oni. Ale my teď děláme tutéž politiku. Opět jsme v podřízení,“ kontroval mu poslanec SPD. 

Je ricinová kauze fake?

Lipavský si také postěžoval na neochotu Ruska vést v dialog v budování vztahů s Prahou.

"Poté, co se tady odehrávalo s ricinem a dalšími kauzami, tak bych očekával, že ruský ministr zahraničí přijede do Česka a omluví se. To ale v životě neudělají. Místo toho navrhnou, aby s naším ministrem zahraničí jednal velvyslanec. To je naprosto asymetrické, de facto provokace, na kterou nemůžeme nikdy přistoupit," uvedl.

"Pokud Lipavský stále zmiňuje ricin, všichni velice dobře víme, že je to fake. Že jsme si to svým způsobem vymysleli, abychom si našli hůl na bití psa. První krok jsme udělali my. My jsme na základě ničeho vyhostili agenty. My jsme změnili název ulice a podobně,“ nesouhlasil Holík s konstatováním, že úlohou diplomacie je hledání společných cest, nikoliv umělé vytváření nepřátelství.

Související

Více souvisejících

Jan Lipavský Jaroslav Holík Rusko Rudolf Jindrák diplomacie

Aktuálně se děje

před 36 minutami

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

před 1 hodinou

Volební štáb hnutí ANO

ANO lže, jako když Rudé právo tiskne. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 14 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

Rusové cílí na ukrajinskou železnici. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné

Rusko se v rámci příprav na ofenzivu zaměřuje na ukrajinskou železnici, aby paralyzovalo vojenské dodávky, uvedl vysoce postavený ukrajinský činitel pro AFP. Rusové ve čtvrtek zasáhli železniční síť ve třech ukrajinských oblastech. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy