Novým předsedou klubu poslanců TOP 09 se stal Válek, nahradil Kalouska

Předsedou sedmičlenného klubu TOP 09 v dolní parlamentní komoře zvolili po odchodu Miroslava Kalouska ze Sněmovny poslanci TOP 09 Vlastimila Válka. Novým místopředsedou Dominika Feriho. ČTK o tom dnes informoval mluvčí TOP 09 Vladan Vaněk. Místopředsedou klubu pak nadále zůstává František Vácha.

Kalousek dnes oznámil, že se vzhledem k brzkému startu volební kampaně rozhodl složit mandát. Chce tak dát ve Sněmovně prostor k vystoupení kolegům, kteří se v říjnových volbách budou ucházet o hlasy voličů. Že nebude znovu kandidovat, Kalousek avizoval od loňského léta.

Válek je jedním z nejviditelnějších kritiků kroků vlády v zasahování proti šíření epidemie covidu. Vychází přitom ze své lékařské praxe. "Převzít štafetu ve vedení poslaneckého klubu TOP 09 po Mirku Kalouskovi je pro mne čest a zároveň obrovská výzva - rétorickou laťku totiž nasadil velmi vysoko a jeho projevy zkrátka patří do sněmovního zlatého archivu," komentoval Válek svou novou roli ve vyjádření pro média. Uvedl také, že mu Kalousek slíbil pomoc a rady.

Předsedové klubů nebo jejich zástupci mají spolu s šéfy stran ve Sněmovně právo přednostní řeči. Kalousek dnes uvedl, že volební kampaň už začala a dostat šanci by tak měli ti, kteří do voleb půjdou. TOP 09 se voleb bude účastnit v koalici s ODS a lidovci. Termín sněmovních voleb vyhlásil prezident Miloš Zeman před novým rokem. Konat se budou 8. a 9. října. Na Ústavní soud se minulý týden obrátili senátoři za Starosty a také za TOP 09 a lidovce, podle nichž Zeman neobvykle časným vyhlášením termínu voleb do Sněmovny zneužil svou pravomoc. Poukazují na údajný zásah do férovosti volební soutěže a zvýhodnění vládních stran vůči vznikajícím opozičním koalicím.

Související

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

Více souvisejících

Vlastimil Válek (TOP 09) top 09 Poslanecká sněmovna Miroslav Kalousek

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Požár průmyslové budovy v Kladně. Více než sto hasičů ho dostalo pod kontrolu

Více než sto hasičů zasahovalo ve čtvrtek u požáru průmyslového objektu ve středočeském Kladně. Z místa události se nad město valil hustý černý dým. Hasičům se v odpoledních hodinách podařilo dostat plameny pod kontrolu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy