Odbor odpadů na MŽP dočasně povede Maršák, bude konkurz

Odbor odpadů na ministerstvu životního prostředí (MŽP) bude dočasně řídit Jan Maršák. Doposud byl vedoucím oddělení koncepcí a technologií a zastupoval ředitele Jaromíra Manharta. Ten k dnešku na MŽP po vzájemné dohodě končí. ČTK to potvrdila mluvčí ministerstva Petra Roubíčková. Manhart bude pokračovat v práci na Státním fondu životního prostředí. Na funkci ředitele odboru odpadů bude podle mluvčí vypsáno výběrové řízení.

O Manhartově odchodu z MŽP informoval ve čtvrtek server Euro.cz.

Vláda v úterý na dva týdny přerušila projednávání čtyř nových odpadových zákonů, kterou Manhartův odbor připravoval. Premiér Andrej Babiš (ANO) si vyžádal další údaje. K návrhu legislativy mají výhrady nejen ekologické organizace, ale například i krajské samosprávy a odborníci.

Autor nové odpadové legislativy Manhart pracoval na ministerstvu životního prostředí od roku 2002 s přestávkou v letech 2013 a 2014, kdy působil v soukromé firmě SGS Czech Republic. Podle zdrojů ČTK skončil kvůli personálnímu napětí na ministerstvu, které souviselo se zdlouhavou přípravou odpadové legislativy, i spory ohledně změn, jež má přinést.

Nové odpadové zákony řeší mimo jiné nakládání s odpady, obaly a vybranými výrobky s ukončenou životností. Například hlavní zákon o odpadech MŽP předložilo na vládu zhruba s třicítkou rozporů od obcí, některých krajů a svazů. Původně se na jaře v připomínkovém řízení ale sešlo více než 3000 podnětů.

Svazy, asociace zaměstnavatelů, obcí a měst už na jaře apelovali na ministra Richarda Brabce (ANO) a poukazovali na to, že je zákon komplikovaný a nedostatečně podporuje recyklaci. V půlce září všechny čtyři zákony legislativní rada vlády vrátila ministerstvu k přepracování včetně doplnění analýzy dopadů. MŽP některé změny upravil.

Podle ředitele Sekce hospodářské politiky Svazu průmyslu a dopravy ČR Bohuslava Čížka byl proces připomínkování extrémně náročný, protože jde o komplikovanou legislativu. Návrh považuje za těžce vyjednaný kompromis. "Bohužel, návrhy zákonů si udržely i složitost a nepřehlednost, a důležité bude, jak budou vypadat prováděcí předpisy," řekl ČTK minulý týden. Nová legislativa se připravuje už několik let.

Související

Ministerstvo životního prostředí

Hospodářské komoře vadí vládní návrh. Po poslancích chce pozměňovací návrhy

Hospodářská komora nesouhlasí s nově navrženými administrativně právními překážkami vynětí půdy ze zemědělského půdního fondu. Novelu zákona o ochraně zemědělského půdního fondu, v níž Ministerstvo životního prostředí prosazuje na půdě první a druhé bonity plošný zákaz výstavby nových distribučních skladů, obchodních center nebo solárních parků přesahujících rozlohu jednoho hektaru, aktuálně projednávají poslanci v prvním čtení.

Více souvisejících

Ministerstvo životního prostředí odpady Richard Brabec (ANO) Vláda ČR zákony

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

včera

včera

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

včera

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy