Odborná školení nebude třeba plnit do konce roku

Odborníci nebo řemeslníci, u kterých to vyžadují normy nebo právní předpisy, nebudou porušovat zákon, když do konce roku nebudou absolvovat povinná školení nebo pravidelné zkoušky. Počítá s tím zákon, který dnes schválila vláda kvůli dopadům pandemie koronaviru.

Na tiskové konferenci po jednání vlády to uvedl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Týká se to například instalatérů, plynařů nebo dalších povolání vyžadujících pravidelné odborné zkoušky a školení.

"Navrhovaný zákon zlepšuje postavení zaměstnavatelů i zaměstnanců, kteří by se v opačném případě mohli dostat do patové situaci a volit mezi vědomým porušením právních předpisů nebo přerušit činnost, což by mělo důsledky jak ekonomické, tak sociální, ať již pro postižené zaměstnance, kteří by se mohli stát nezaměstnaní, tak pro případné odběratele služeb poskytovaných dotčenými podnikatelskými subjekty," uvádí materiál.

Kvůli šíření koronaviru vláda vyhlásila 12. března nouzový stav, ten skončil v neděli. V rámci opatření proti šíření koronaviru kabinet přistoupil k řadě omezujících opatření, včetně pohybu osob, přerušení výuky na školách nebo omezení provozu řady služeb.

Související

Farmářské trhy

VELKÝ SEZNAM: Ode dneška mohou otevřít řemeslníci nebo farmářské trhy

Ode dneška mohou znovu otevřít provozovny řemeslníků, farmářské trhy, autobazary či autosalóny. Fungovat mohou také psí salóny, povoleno je rovněž konání svateb do deseti lidí a s venkovním tréninkem mohou v menších skupinách začít profesionální sportovci. Vláda plán otevírání obchodů a uvolnění dalších činností rozdělila do pěti etap ode dnešního dne až do pondělí 8. června.
Michaela Jílková v pořadu Máte slovo

Krize v Česku? Na kvalitního řemeslníka se načekáte. A kvůli packalům si připlatíte. U Jílkové se bouřlivě debatovalo o budoucnosti zručných ručiček

Praha - Česká republika se podotýká s nedostatkem kvalitních řemeslníků. Podle odhadu Hospodářské komory České republiky jich na trhu práce chybí pár set tisíc. V diskuzním pořadu Michaely Jílkové přišli na toto téma diskutovat mino jiné náměstek ministra průmyslu a obchodu a viceprezident Hospodářské komory.

Více souvisejících

Řemeslníci Stavebnictví

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Volodymyr Zelenskyj

Nuda. Nezajímavé. Zelenskyj zesměšnil ruského prezidenta Putina

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil komentáře ruského prezidenta Vladimira Putina, které zpochybňují jeho legitimitu, za nudné a nezajímavé. Naopak za nelegitimního označil ruského prezidenta. Uvedl to v rozhovoru, který dnes publikoval kazachstánský server Vlasť.

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Češi se probojovali do finále MS v hokeji

Mimořádná zpráva Česká euforie. Národní tým je na MS v hokeji ve finále, zahraje si v Praze

Pokud byl plán svěřenců kouče Radima Rulíka pro semifinále se Švédy nenechat nic náhodě, tak to splnili měrou vrchovatou. Od začátku do konce totiž si šli za jasným cílem, nedat soupeři ani čichnout a dojít tak do vytouženého finále. Svými dvěma brankami režírovali toto neuvěřitelné tažení za vítězstvím jak David Kubalík, tak Lukáš Sedlák, přičemž nejvíc kanadských bodů zaznamenala Nečasova formace, přičemž sám Nečas zaznamenal hned čtyři z nich. A samozřejmě přispěl stále klidně chytající Lukáš Dostál. 

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Nemocnice sdělila nové informace o stavu postřeleného Fica

Slovenský premiér Robert Fico se cítí lépe, uvedla dnes odpoledne nemocnice v Banské Bystrici, kde se léčí ze střelných zranění po atentátu z minulého týdne. Ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok v rozhovoru pro RTVS řekl, že premiérův stav je stále vážný, ale stabilizovaný.

včera

včera

včera

včera

včera

Nepravdivé a neslýchané. Izrael se brání obvinění z genocidy v Pásmu Gazy

Úřad izraelského premiéra Benjamina Netanjahua v pátek označil obvinění z genocidy, které vůči Izraeli vznesla Jihoafrická republika (JAR), za nepravdivé a neslýchané. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy