Odchod Klause mladšího může souviset s plány jeho otce, míní politolog

Odchod poslance a předsedy Trikolóry Václava Klause mladšího z politiky může souviset s politickými plány jeho otce, bývalého prezidenta Václava Klause. Myslí si to politolog z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Josef Mlejnek. Podle Lubomíra Kopečka z Masarykovy univerzity v Brně jde o politický příběh nenaplněné kariéry. Politologové to dnes řekli na dotaz ČTK.

Klaus mladší nepovede hnutí, které založil v roce 2019, do sněmovních voleb, nebude ani kandidovat a ukončí veřejné aktivity. Chce svolat sněm strany, aby se mohl formálně vzdát funkce předsedy strany. Důvody odchodu z veřejného dění označil z drtivé většiny za osobní.

Podle Kopečka Klaus mladší začínal v ODS jako člověk s velkou podporou, což dokázalo i velké množství preferenčních hlasů ve sněmovních volbách v roce 2017. Jako poslanec patřil k velmi výrazným a zároveň značně radikálním tvářím Parlamentu. "Po rozchodu z ODS se ale ukázalo, že start jeho nového politického projektu bude mnohem těžší, než čekal. Zjevně to hraje roli v jeho rozhodnutí skončit v politice, i když asi nějaký vliv měly i osobní důvody, které na svém statusu zmiňuje," poznamenal Kopeček.

Klausovi mladšímu se toho v politice mnoho nepovedlo, míní Mlejnek. Ohledně dalšího osudu Trikolóry či toho, zda může Klausův konec v politice ve volbách pomoci hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD), chce počkat na další vývoj. "Václav Klaus starší totiž v poslední době výrazně naznačoval, že hodlá opět vstoupit do politiky, ba vést nějakou novou stranu. Odchod syna tak může souviset s politickými plány jeho otce - neúspěšný syn má otci uvolnit místo pro jeho comeback," konstatoval.

Podle Kopečka může SPD na Klausově odchodu určitě vydělat. "Projekt Trikolóry stál na Klausovi, těžko čekat, že má jeho strana větší šanci se prosadit bez něj. V prostoru napravo od ODS v tuto chvíli ztrácí Tomio Okamura jediného většího konkurenta," dodal politolog.

Trikolóru založil někdejší poslanec ODS předloni poté, co byl vyloučen z ODS i jejího poslaneckého klubu. Počátkem letošního března podepsali předsedové Trikolóry, Strany soukromníků a Svobodných dohodu o dlouhodobé spolupráci. Klaus mladší tehdy ČTK řekl, že teprve podle podoby nového volebního zákona se rozhodnou, zda vytvoří volební koalici či zda bude kandidovat jedna ze stran a ostatní ji podpoří. Uvedl tehdy také, že on sám se bude o hlasy voličů ucházet v Praze.

Exprezident Klaus starší o víkendu v prohlášení vyzval, aby se pro letošní sněmovní volby spojily strany, kterým záleží na občanských svobodách. Zmínil například SPD a Trikolóru. Zároveň varoval před radikální levicí, za kterou označuje Piráty.

Související

Václav Klaus ml.

Klaus mladší rezignoval na předsedu Trikolóry, strana má dočasné vedení

Václav Klaus mladší se dnes na mimořádném předsednictvu hnutí Trikolóra vzdal postu předsedy strany. Hnutí do voleb povede jeho první místopředsedkyně Zuzana Majerová Zahradníková. Zástupci Trikolóry to dnes uvedli na tiskové konferenci. Klaus své rozhodnutí odejít z čela strany i z politiky obecně oznámil na sociálních sítích.
Václav Klaus ml.

Václav Klaus mladší nebude kandidovat ve sněmovních volbách

Poslanec a předseda Trikolóry Václav Klaus mladší nepovede hnutí, které založil, do sněmovních voleb, nebude ani kandidovat a ukončí veřejné aktivity. Uvedl to na facebooku a potvrdil ČTK. Chce svolat sněm strany, aby se mohl formálně vzdát funkce předsedy strany. Důvody odchodu z veřejného dění označil z drtivé většiny za osobní.

Více souvisejících

Václav Klaus ml. Trikolóra hnutí občanů Václav Klaus Lubomír Kopeček

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 52 minutami

před 1 hodinou

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

před 2 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 15 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

Erdogan v květnu do Bílého domu nedorazí, potvrdili Turci

Květnové setkání tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým protějškem Joem Bidenem v Bílém domě se neuskuteční. Nejmenovaný turecký činitel to v pátek potvrdil agentuře AFP.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy