ODS podpoří prodloužení nouzového stavu nejvíc o týden, Piráti dali vládě čtyři podmínky

Opoziční ODS je dnes ve Sněmovně připravena podpořit prodloužení nouzového stavu, vyhlášeného kvůli epidemii nového typu koronaviru, o týden. Předseda občanských demokratů Petr Fiala novinářům řekl, že to není gesto kvůli vládě či premiérovi, ale kvůli občanům. ODS stále postrádá od kabinetu dostatečná zdůvodnění. Fiala dnes proto vyjmenoval podmínky, které vláda musí případně za týden splnit, pokud by chtěla od ODS podporu i pro další prodloužení.

Fiala řekl, že od vlády očekával kromě dalšího i předložení konkrétních důvodů prodloužení nouzového stavu, ale i seznam opatření, která na jeho základě budou přijata. "Nic z toho jsme v tom materiálu, který vláda předložila, nenašli. Ten materiál je změtí názorů vlády bez konkrétních dat, bez něčeho, čeho by se dalo chytit," uvedl.

Nouzový stav není technická věc, ale znamená zásahy do svobod občanů, zdůraznil Fiala. ODS vylučuje podporu návrhu vlády, aby stav nouze trval do 25. května místo současného 30. dubna. Kvůli konstruktivnímu přístupu jsou ale občanští demokraté připraveni hlasovat o prodloužení nouzového stavu o týden. "ODS se zachová konstruktivně i nyní, přestože se vláda opozici ničím neodvděčuje, naopak premiér nás opakovaně uráží," uvedl.

Pokud bude mít vláda pocit, že týden nestačí, má možnost požádat Sněmovnu znovu, dodal Fiala. Za týden by kabinet podle požadavků ODS musel předložit podrobný plán restartu ekonomiky, ochrany rizikových skupin a zahájit skutečnou odbornou a politickou diskusi o dalších krocích. "Premiér a vláda také musí přestat zneužívat nouzový stav a speciální postavení vlády ke sprostým útokům na opozici," uvedl Fiala. Kabinet podle něj neustále žádá podporu, ale premiér Andrej Babiš (ANO) s opozicí nemluvil už nejméně tři týdny a vyhýbá se veřejné debatě.

Pokud vláda nesplní čtyři podmínky Pirátů, nebude jejich poslanecký klub hlasovat pro prodloužení stavu nouze. Kabinet podle Pirátů musí složit účty za období nouzového stavu, zveřejnit data a prognózy, jimiž jsou podložena opatření, odůvodňovat přijatá rozhodnutí tak, aby byla v souladu se zákonem, a představit schéma pro částečné kompenzace lidem postiženým koronavirovou krizí. Pokud vláda alespoň částečně vyjde vstříc, jsou Piráti ochotni jednat o kratším přechodném období. Na dnešní tiskové konferenci před mimořádnou schůzí Sněmovny to řekl šéf pirátských poslanců Jakub Michálek. Kabinet ANO a ČSSD žádá Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu do 25. května.

"Pokud nebudou tyto podmínky splněny, nebudeme hlasovat pro prodloužení. Současně si uvědomujeme to, že situace byla výrazně ovlivněna rozhodnutím Městského soudu v Praze. V návaznosti na to, pokud alespoň částečně vláda vyjde vstříc našim podmínkám, tak jsme ochotni i ve spolupráci se zbytkem opozice jednat o tom, že nouzový stav by se prodloužil o kratší přechodnou dobu," řekl Michálek.

Během této doby ale musí podle něj být vyřešeny klíčové otázky. "Jak bude nastavena doba po skončení aktuálních opatření, která výrazně zasahují do práv občanů. Vláda by měla předložit zákon, který toto nastaví do budoucna, abychom nemuseli být permanentně v nouzovém stavu," doplnil Michálek.

Soud ve čtvrtek zrušil s účinností od 27. dubna čtyři opatření ministerstva zdravotnictví, která v souvislosti s koronavirovou pandemií omezila volný pohyb, maloobchod a služby. Kabinet měl čas do pondělí, aby opatření přijal v zákonné formě, tedy jako krizové opatření, což učinil už ve čtvrtek.

Související

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

Novotný je na odchodu z ODS. Vyloučit ho může výkonná rada

Nedávné výroky starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného (ODS) jsou lidsky nepřijatelné a neslučitelné se členstvím ve straně, konstatovalo předsednictvo ODS v úterý. Novotný ale členem strany pro tuto chvíli zůstává. Předsednictvo jej totiž vyloučit nemůže, tuto pravomoc má výkonná rada. 
Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Více souvisejících

ODS Petr Fiala (ODS) Česká pirátská strana Jakub Michálek (Pirátská strana) Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Šestnáct žen obvinilo slavného kouzelníka Davida Copperfielda z obtěžování

Více než deset žen obvinilo amerického iluzionistu židovského původu Davida Copperfielda ze sexuálního obtěžování, k němuž mělo dojít v letech 1980 až 2014. Informoval o tom deník The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy