Okamura se rozčilil v ČT: Václav Havel omilostnil pedofilního vraha. To Zeman..

Předseda SPD Tomio Okamura přijal pozvání do Interview ČT24. Moderátor Daniel Tkáč začal rozebírat otázky týkající se prezidentských milostí. Milosti, které udělil Václav Havel vyvolaly horlivou debatu.

Prezident Miloš Zeman se vyjádřil, že premiér Andrej Babiš (ANO) může počítat s jeho milostí v případě, že by nejvyšší žalobce Pavel Zeman nařídil pokračovat v trestním stíhaní. Takáč v úvodu rozhovoru vyzval Okamuru k vysvětlení, proč postup prezidenta podporuje.

„My ale neříkáme, že ho podporujeme. Říkáme, že je to ústavní právo prezidenta. Od roku 1989 jej všichni prezidenti využívali svým způsobem. Myslím, že má na to právo. Vyjádřil se po rozhodnutí dvou státních zástupců po čtyřletém šetření. Prezident Zeman postupuje zcela správně a v souladu s ústavou," uvedl Okamura v Interview ČT24.

Horlivou debatu vyvolal Okamura připomenutím, že Václav Havel omilostňoval vrahy a pedofilní vrahy, kteří po udělení milosti vraždili. S jeho vyjádřením nesouhlasil moderátor Takáč. „On ale neomilostňoval pedofilního vraha, ale podle příslušných paragrafů konkrétní trestné činy.“

 „Tak pane Takáči, to jste si teď na úvod nabil. A teď mě nechte domluvit!“ zaznělo od Okamuru. Zmínil případ pedofilního vraha Oplíštila z roku 1990, který byl do té doby sedmkrát odsouzen za trestné činy proti nezletilým. Po propuštění znásilnil a zavraždil sedmiměsíční dítě. „Havel vědomě věděl, za co byl Oplíštil odsouzen a čeho se dopustil vůči nezletilým. Přesto byl tento člověk omilostněn,“ zdůraznil Okamura.

Diametrální rozdíl vidí v tom, jakým způsobem využívali pravomoci Zemanovi předchůdci, než jak je využívá prezident dnes. Okamura ve srovnávaní s prezidentem Havlem tvrdí, že prezident Zeman postupuje hodně uvážlivě. „Nepropouští vrahy, kteří ještě potom vraždí nevinné lidi, což by bylo hodně špatně!“ podotkl.

Související

Tomio Okamura

Okamura zůstavá nadále předsedou opozičního hnutí SPD

Tomio Okamura zůstane nadále předsedou opozičního hnutí SPD poté, co na celostátní konferenci získal 195 hlasů z 216 odevzdaných hlasů. Neměl žádného protikandidáta. Tuto informaci oznámil šéf volební komise Tomáš Doležal na konferenci. Delegáti budou ještě volit zbývající čtyři členy předsednictva, a výsledky budou oznámeny před 17:00.

Více souvisejících

Tomio Okamura Václav Havel prezident čr Svoboda a přímá demokracie (SPD) Miloš Zeman Česká republika Vláda ČR politika milost prezidenta Andrej Babiš Čapí hnízdo Hnutí ANO státní zástupci Nejvyšší státní zastupitelství

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy