Pavel Novotný pro EZ: Plagiátor Ondráček? Vím to od pátku, chtěl jsem ho nas*at

Kvůli výrokům na adresu komunistického poslance Zdeňka Ondráčka čelí starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný obvinění. Pro EuroZprávy.cz teď bývalý bulvární novinář okomentoval zjištění novinářů, že se Ondráček při psaní disertační práce dopustil plagiátorství. Co na to politik ODS říká?

V disertační práci poslance Zdeňka Ondráčka (KSČM) jsou podle zjištění MF Dnes pasáže z bakalářských a diplomových prací jiných studentů. Zákonodárce je necitoval a neuváděl jako zdroj. Díky práci získal Ondráček v roce 2011 doktorát na Univerzitě Palackého v Olomouci. Předchozí kontrola nic podezřelého nenašla, škola ovšem potvrdila, že práci znovu prověří.

Pro EuroZprávy.cz na dnešní zjištění novinářů reaguje starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný (ODS). Bývalého bulvárního novináře nedávno obvinila policie kvůli komentářům na adresu komunistického poslance kvůli jeho cestě na území Ukrajiny ovládané proruskými separatisty. Novotný tehdy na Twitteru vyslovil přání, aby „za tohle Vondráček visel“.

„Říkám na to, že jsem v šoku především z dnešního vyjádření pana Ondráčka. Že je pan poslanec zřejmě lžidoktor, vím od pátku, a sonda profesionálů dopadla pro mě dle očekávání. Víte, čert vem, že ten člověk opsal disertačku, co mu tak asi s jeho intelektem zbylo, ale šokuje mě hlavně de facto doznání ze strachu, že bude obviněn za znásilnění v jeho dnešní reakci na facebooku,“ uvedl pro EuroZprávy.cz Novotný.

Někdejšího novináře překvapily i další věci. „Dále mě tam zaskočilo tvrzení, že jsem mu vyhrožoval smrtí, to je samozřejmě lež, pošlu lžidoktorovi a vlastizrádci předžalobní výzvu krzevá pomluvu, přeci jen, na rozdíl od něj, jsem vážený občan, měl by se omluvit,“ pokračuje starosta jedné z pražských městských částí.

„A pak zvažuji trestní oznámení na neznámého pachatele "z opozice", který mu dle další pasáže onoho vyjádření třetím rokem vyhrožuje plagiátorstvím, čemuž úplně nerozumím, ale vyhrožování je vyhrožování, no zamotal mi hlavu, zaskočil mě. Lecčím, jen tím domnělým podváděním ne, já ho považuji za podvodníka od chvíle, co jsem ho v televizi viděl vydávat se na dovolené za oficiální delegaci České republiky,“ konstatuje politik ODS.

Ondráček se k nařčením o plagiátorství vyjádřil na svém Facebooku. V souvislosti se zahájením trestního stíhání Pavla Novotného, který mu podle jeho slov „vyhrožoval zabitím a nabádal, aby byl zabit“, očekával, že zažije mediální peklo.

„Myslel jsem, že budu obviněn z pedofilie, znásilnění či cizoložstvi a vyřádí se na mně zásahovka, ale zatím to je jen opozicí oblíbené plagiátorství. Tím mi vyhrožují už přes 3 roky. Věřte, že zatím zůstávám v klidu a řeším další právní kroky na svoji obranu. Posiluji také ochranu svých blízkých. I s novým pojetím demokracie je potřeba bojovat právními prostředky,“ vzkázal člen KSČM.

Novotný na možné plagiátorství upozorňoval v předcházejících dnech na svém facebookovém profilu, velké zásluhy si ale nedává. „Nebylo by fér tvrdit, že jsem v tom podnikl víc, než že jsem si udělal nějakou rešerši toho, co mi bylo zasláno minulý pátek zdrojem z řad mých followerů na sociálních sítích a v neděli to v zásadě jen překlopil na facebook a označil asi padesát novinářů,“ popsal pro EuroZprávy.cz.

Práci podle svých slov nečetl, jen si pozorně prošel srovnání několika pasáží, které obdržel. „Neměl jsem potřebu to více zkoumat, ono není co řešit už z té jedné, co jsem přiložil k tomu svému nedělnímu postu na facebooku,“ vysvětluje komunální politik.

„Víte, mně je v zásadě jedno, jak moc opisoval a zda to pro něj může nebo nemůže mít důsledky. Připadám si nevinný a jím vyprovokovaný, zvedám hozenou rukavici, chtěl jsem ho spíš tím upozorněním na domnělé plagiátorství nas*at,“ dodal na závěr.

Související

Zbyněk Stanjura

Stanjura by uvítal odchod Pavla Novotného z ODS

Ministr financí a místopředseda ODS Zbyněk Stanjura by uvítal, kdyby se Pavel Novotný rozhodl sám ze strany odejít. Stanjura to řekl v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce.
Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

Více souvisejících

Pavel Novotný Zdeněk Ondráček plagiáty Univerzita Palackého ODS KSČM Policie ČR

Aktuálně se děje

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

před 2 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 4 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Británií hýbe lékařský skandál. Desetitisíce lidí se nakazily krví infikovanou HIV a žloutenkou

Více než 30.000 lidí se od 70. do 90. let nakazilo viry jako HIV a hepatitida po transfuzi krve ve Spojeném království. Uvádí to zpráva zveřejněná v pondělí, podle které se velké části případů nákazy dalo předejít, píše agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy