Pavel Tošovský na výzvu oblastního sdružení ODS ukončil členství ve straně

V pondělí zvolený radní města Ústí nad Labem Pavel Tošovský na výzvu oblastního sdružení ODS ukončil členství ve straně. Mandátu po boku SPD se nevzdal. Město vede koalice ANO a SPD. V sms zprávě o tom dnes ráno Tošovský informoval ČTK. Vyjádření předsedy oblastního sdružení ČTK zjišťuje.

Na ustavujícím zastupitelstvu byl v pondělí zvolen primátorem Petr Nedvědický (ANO) a náměstci z ANO, koalice SPD s Trikolorou a Věra Nechybová z Ústeckého fóra občanů (UFO). Nové vedení města má v 37členném zastupitelstvu 20 hlasů. Nechybová i Tošovský mají nárok na plný plat, byli zvoleni jako uvolnění. Spolustraníci Nechybové i Tošovského zůstali v opozici. O vyloučení Nechybové UFO jedná.

"Ukončil jsem členství v ODS, abych předešel trapným jednáním a svolávání místního sněmu na Střekově. ODS v Ústí chce být mermomocí v opozici, což by znemožňovalo dotáhnout v pořádku všechny připravované akce," uvedl Tošovský. Míní, že jeho odchodem od občanských demokratů je věc ukončená z jeho strany i ze strany ODS. Ještě v pondělí po svém zvolení prohlásil, že nemíní z ODS odcházet. Upozornil na to, že není v koalici, protože nepodepsal žádnou koaliční smlouvu.

Předseda ODS a premiér Petr Fiala k Tošovskému a jeho účasti ve vedení Ústí nad Labem pro server HlídacíPes.org uvedl, že takový postup považuje za nepřijatelný. K jednání Tošovského se v pondělí vyjádřil i krajský předseda ODS v Ústeckém kraji, poslanec Karel Krejza. Řekl, že Tošovský v ODS skončil. Jednání Tošovského považuje za zradu a za absolutně nepřijatelné. "To, že zastupitel zvolený za ODS, byl zvolen do rady města hlasy SPD a navíc podpořil do vedení města členy SPD, je pro nás absolutně nepřijatelné," reagoval na jednání Tošovského předseda oblastního sdružení ODS a poslanec Libor Turek.

V uplynulém volebním období vládla krajskému městu menšinová vláda ve složení ANO, ODS a Pro Zdraví a Sport. Tošovský byl náměstkem primátora. Původně bylo součástí koalice ještě UFO. V roce 2021 nahradilo UFO v koalici hnutí PRO! Ústí. Po řadě neshod z koalice po tři čtvrtě roce odešlo.

Související

Pavel Tošovský

Krejza: Tošovský v ODS skončil, je v radě po boku SPD

Krajský předseda ODS v Ústeckém kraji, poslanec Karel Krejza po zvolení Pavla Tošovského za uvolněného radního v Ústí nad Labem po boku radních za ANO a SPD řekl, že Tošovský v ODS skončil. Jednání Tošovského považuje za zradu a za absolutně nepřijatelné. Kvůli jeho vstupu do vedení města se dnes mimořádně sejde oblastní rada. Primátorem v Ústí nad Labem byl opět zvolen Petr Nedvědický z hnutí ANO, které volby v krajském městě vyhrálo.

Více souvisejících

Pavel Tošovský ODS

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy