Petříček a Lajčák jednali o spolupráci obou zemí i V4

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) dnes v Praze se slovenským ministrem zahraničí Miroslavem Lajčákem řešil záležitosti Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), visegrádské čtyřky, ale i společné zasedání vlád obou zemí, které se uskuteční v listopadu. Novinářům to řekli na tiskové konferenci u příležitosti Ekonomického a environmentálního fóra OBSE, které se tento týden koná v Praze. Lajčák na něj dorazil jako úřadující předseda organizace.

Petříček ocenil slovenské předsednictví v OBSE. "Považuji OBSE za významnou organizaci, která přispívá k bezpečnosti v Evropě. Slovensko se s předsednictvím vyrovnalo velice dobře a nastavilo laťku vysoko," konstatoval. Lajčák označil Česko za aktivního a viditelného člena organizace, který je slovenským přítelem a spojencem, na něhož se dá spolehnout.

Ekonomické a environmentální fórum se v Praze koná ode dneška do pátku. Účastní se ho představitelé vlád, akademici i zástupci nevládních organizací a soukromého sektoru. Mezi témata patří udržitelný rozvoj, omezování důsledků lidské činnosti na životní prostředí či energetická bezpečnost.

OBSE vznikla v roce 1995 z Konference o bezpečnosti a spolupráci v Evropě (též Helsinská konference) a je největší mezinárodní organizací zaměřenou na otázky bezpečnosti. Jejími členy jsou státy z Evropy, Asie a Severní Ameriky. Ekonomické a environmentální fórum je jednou z institucí OBSE.

Ministři se dotkli i bilaterální problematiky, které se bude 11. listopadu ve Valticích týkat i další společné jednání české a slovenské vlády. "Hovořili jsme i o spolupráci ve V4," uvedl Petříček. Lajčák dodal, že V4 je silné uskupení. "Záleží nám na tom, aby byla v Evropské unii vnímána jako součást řešení, ne jako součást problémů," dodal.

Česko v rámci svého předsednictví ve Visegrádu chystá na první polovinu příštího roku několik summitů na úrovni šéfů diplomacií, které budou rozšířené i o zástupce zemí Východního partnerství či skupiny severských a pobaltských zemí. "Krátce jsme hovořili i o současném ustavování nové Evropské komise, vyměnili si názory na rozložení portfolií a také se dotkli otázky brexitu," řekl Petříček.

Související

ČSSD

ČSSD čeká v lednu sjezd. Bude se hledat náhrada za exministra Petříčka

ČSSD bude v lednu na sjezdu hlasovat o nových stanovách a volit místopředsedu, řekla dnes ČTK mluvčí sociální demokracie Jitka Pavlíková. Nejužší vedení ČSSD totiž na konci října opustil místopředseda a bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček. Sjezd se nakonec místo původně zvažovaného Hradce Králové uskuteční v sobotu 7. ledna v Brně a mezi důležité body bude patřit i potvrzení mandátů členů a náhradníků ústřední kontrolní komise.
Tomáš Petříček

Petříček by k jednání o Turówu přizval Evropskou komisi

Bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) považuje za zarážející, že k jednání o problematice polského hnědouhelného dolu Turów dosud nebyla pozvána Evropská komise. Zároveň podle něj měly být směrem k Polsku učiněny otevřenější a veřejné výzvy požadující respektování evropského práva a rozhodnutí evropských soudů.

Více souvisejících

Tomáš Petříček Miroslav Lajčák Česká republika Slovensko

Aktuálně se děje

před 37 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy