Petříčkovi už údajně neradí muž s vazbou na čínskou firmu

Externím poradcem ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) už není bývalý ředitel protokolu Pražského hradu Miroslav Sklenář. Petříček to potvrdil webu Deník N. Sklenářovo angažmá vyvolalo pozornost kvůli tomu, že působil jako manažer v čínské společnosti CEFC.

Pro čínskou státní firmu CITIC, která aktivity CEFC převzala, pracuje Sklenář i v současnosti. Právě vazba na Čínu představovala podle odborníků možné bezpečnostní riziko, uvádí server.

Podle ministra bylo Sklenářovo působení v Černínském paláci externí a na dobu určitou. "S Miroslavem Sklenářem jsme se rozešli jako dva profesionálové, a to už loni," uvedl ministr. Dodal, že se Sklenářovou prací byl spokojený, ale jeho služby už dál nepotřebuje.

O angažmá Sklenáře jako externího poradce ministra zahraničí informovala média poprvé v lednu 2019. Podle Petříčka mu Sklenář radil s protokolárními a administrativně-organizačními záležitostmi. "Rozhodně mi Miroslav Sklenář neradil s otázkami Číny a neměl přístup k žádným utajovaným informacím. To jsem jasně řekl hned na začátku a tak to bylo," řekl Petříček Deníku N.

Sklenář se k odchodu z poradenské funkce vyjádřit nechtěl. Deníku N pouze potvrdil, že stále pracuje pro čínskou státní společnost CITIC, která převzala aktivity firmy CEFC.

Sklenář v minulosti dvakrát vedl protokol Pražského hradu, a to nejprve za prezidenta Václav Havla, později za Miloše Zemana. Od roku 2015 je aktivní v česko-čínských vztazích, které v té době začaly i díky podpoře prezidenta Zemana nabírat na obrátkách. Nejdříve se Sklenář angažoval jako poradce Jaroslava Tvrdíka ve Smíšené česko-čínské komoře vzájemné spolupráce.

Od května 2016 byl Sklenář ředitelem zahraničních věcí a protokolu čínské firmy CEFC, která měla v Česku masivně investovat, ale později skončila v dluzích. Po návratu na Pražský hrad se funkce v čínské společnosti vzdal. "Když ale působil jako Petříčkův poradce, tedy fakticky znovu pracoval pro český stát a podle svědectví serveru Neovlivni.cz docházel do Černínského paláce, v čínském byznysu zůstával," uvádí Deník N.

Související

ČSSD

ČSSD čeká v lednu sjezd. Bude se hledat náhrada za exministra Petříčka

ČSSD bude v lednu na sjezdu hlasovat o nových stanovách a volit místopředsedu, řekla dnes ČTK mluvčí sociální demokracie Jitka Pavlíková. Nejužší vedení ČSSD totiž na konci října opustil místopředseda a bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček. Sjezd se nakonec místo původně zvažovaného Hradce Králové uskuteční v sobotu 7. ledna v Brně a mezi důležité body bude patřit i potvrzení mandátů členů a náhradníků ústřední kontrolní komise.
Tomáš Petříček

Petříček by k jednání o Turówu přizval Evropskou komisi

Bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) považuje za zarážející, že k jednání o problematice polského hnědouhelného dolu Turów dosud nebyla pozvána Evropská komise. Zároveň podle něj měly být směrem k Polsku učiněny otevřenější a veřejné výzvy požadující respektování evropského práva a rozhodnutí evropských soudů.

Více souvisejících

Tomáš Petříček Miroslav Sklenář CITIC Group

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Šestnáct žen obvinilo slavného kouzelníka Davida Copperfielda z obtěžování

Více než deset žen obvinilo amerického iluzionistu židovského původu Davida Copperfielda ze sexuálního obtěžování, k němuž mělo dojít v letech 1980 až 2014. Informoval o tom deník The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy