Piráti a STAN se dohodli na koaliční smlouvě

Piráti a hnutí Starostové a nezávislí (STAN) se dohodli na koaliční smlouvě před sněmovními volbami v roce 2021. Obsahuje 113 bodů k programovým východiskům. Budou ji schvalovat členské základny obou subjektů. Jejich zástupci to řekli na dnešní tiskové konferenci ve Sněmovně.

Hnutí STAN obsadí pozici lídra kandidátky ve čtyřech krajích - Středočeském, Plzeňském, Libereckém a Olomouckém. Subjekty vloží do předvolební kampaně 49 milionů korun. Dvě třetiny dají Piráti, třetinu STAN.

Celostátní výbor STAN bude o koaliční smlouvě hlasovat 7. ledna, členská základna Pirátů by měla rozhodnout koncem prvního lednového týdne.

První část devětatřicetistránkového dokumentu je věnována programovým prioritám, druhá kodexu spolupráce. Třetí část obsahuje dohodu na formátu kandidátních listin a čtvrtá se věnuje financím, řekl předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek. Mezi programové priority patří například nízké daně, dostupná zdravotní péče v regionech, ochrana klimatu, inovace či transparentní vládnutí.

"Ve vyjednávání budeme postupovat jako jeden muž. O vládě, o rozpočtu a dalších zásadních otázkách budeme hlasovat společně. Kandidátem na premiéra bude Ivan Bartoš, na místopředsedu vlády Vít Rakušan. Sestavíme společný vládní tým. Každý budeme mít vlastní poslanecký klub, ale kluby budou na denní bázi pravidelně spolupracovat a dělit si práci," řekl Michálek.

Starostové budou mít lídra ve čtyřech krajích. "Čelo kandidátky je pak obsazeno, pracovně říkáme, v rytmu valčíku, jedna ku dvěma, zbytek kandidátky polkou jedna ku jedné," poznamenal šéf poslanců STAN Jan Farský.

STAN dnes na zasedání předsednictva bude hlasovat o tom, že materiál pošle členské základně. "U Starostů a nezávislých rozhoduje mezi sněmy celostátní výbor a ten po prostudování této materie by se měl zabývat definitivním a finálním schválením koaliční smlouvy 7. ledna," uvedl předseda STAN Rakušan.

Předsednictvo Pirátů dnes také návrh postoupí celostátnímu fóru, tedy všem členům Pirátské strany. Pro schválení musí být tři pětiny hlasů. Rozhodne se podle předsedy Bartoše koncem prvního lednového týdne na zasedání celostátního fóra, které se vzhledem ke koronavirové situaci uskuteční digitálně.

Související

Volební štáb hnutí ANO

Volby by jasně vyhrálo hnutí ANO. ODS se propadla na třetí místo

Pokud by se parlamentní volby konaly v lednu tohoto roku, hnutí ANO by získalo vítězství se 31,5 procenty hlasů. Na druhém místě by skončili Piráti se ziskem 13 procent a na třetím ODS s 12 procenty. Tato data vyplývají z dnes zveřejněných výsledků volebního modelu agentury Median. Do Poslanecké sněmovny by se podle tohoto modelu dostalo celkem šest politických stran a hnutí.
Evropská unie, ilustrační fotografie. Původní zpráva

PŘEHLED: Česko čekají eurovolby. Politické strany řekly, co chtějí z Bruselu změnit

Občané Evropské unie si mezi 7. a 8. červnem letošního roku vyberou složení Evropského parlamentu pro příštích pět let. Česká republika je jedinou zemí, kde se volby konají ve dvou dnech. Kandidovat bude řada politických stran a hnutí. EuroZprávy.cz s žádostí o komentář k tomu, čeho chtějí jejich kandidáti dosáhnout, oslovily strany vládní i opoziční. Na dotazy zaslané prostřednictvím e-mailu neodpověděly strany ANO, SPD, SOCDEM a STAN. 

Více souvisejících

Česká pirátská strana Starostové a nezávislí (STAN) Jakub Michálek (Pirátská strana) Ivan Bartoš (Piráti) Vít Rakušan (STAN) politické strany

Aktuálně se děje

před 41 minutami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 1 hodinou

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 2 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Rusové zasáhli Oděsu raketami. Čtyři mrtví, 20 zraněných

Podle náčelníka Oděské regionální vojenské správy Olega Kipera, došlo večer 29. dubna k ruskému raketovému útoku na Oděsu. Vyžádal si oběti a zraněné.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy