Piráti a TOP 09 chtějí vrátit prezidenta k lidem, kteří mohou být lobbováni

Poslanci opozičních Pirátů a TOP 09 chtějí vrátit prezidenta do výčtu lidí, kteří mohou být lobbováni. Navrhli to při dnešním druhém čtení vládní předlohy o pravidlech lobbování, která má tuto činnost zprůhlednit. Hlavním nástrojem pro to má být zavedení registru lobbistů i lobbovaných. O podobě návrhu zákona bude moci Sněmovna hlasovat už za týden.

Prezidenta z výčtu lobbovaných vláda vyřadila, nemusel by tak hlásit kontakty s lobbisty. "Není podle mého názoru žádného spravedlivého a racionálního důvodu prezidenta republiky do výčtu lobbovaných nezařadit," uvedl ve svém pozměňovacím návrhu Jan Jakob (TOP 09). Pirát František Navrkal řekl, že jeho úprava má stejný cíl, je ale podle něho legislativně lepší.

Předseda poslanců ČSSD Jan Chvojka navrhuje rozšířit vymezení lobbování také o přípravu, projednávání a schvalování veřejné zakázky a o stanovování podmínek poskytování investiční veřejné podpory. Předloha, jak ji doporučil schválit ústavně-právní výbor, počítá s ovlivňováním tvorby právních a obdobných předpisů a mezinárodních smluv. Navrkal chce vymezit lobbování obecněji, a to jako komunikaci k ovlivnění jednání lobbovaného při výkonu veřejné funkce.

Poslanec KDU-ČSL Marek Výborný chce, aby zákon zahrnoval lobbování jako soustavnou činnost. V opačném případě by jím mohlo jakékoli setkání zákonodárce s jiným člověkem třeba na náměstí, uvedl.

Právní výbor už dříve navrhl zahrnout mezi lobbované také poradce prezidenta a vládní zmocněnce. Chce upravit také přestupky.

Související

Vláda ČR

Vláda chce nová pravidla pro nominace prezidentských kandidátů. Řešila i Dukovany

Poslanci a senátoři už nebudou moci před volbami prezidenta republiky podpořit kandidaturu více než jednoho prezidentského kandidáta. Návrh na změnu zákona o volbě prezidenta republiky projednala vláda na středeční schůzi. Zabývala se také nezbytnými přípravami dopravní infrastruktury potřebnými k zahájení a následnému průběhu výstavby nových jaderných bloků v Dukovanech.

Více souvisejících

prezident čr Česká pirátská strana top 09 lobbing

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 6 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 6 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy