Piráti navrhují státní vyznamenání pro lidi, kteří pomohli v boji s koronavirem

Pirátští poslanci navrhli na státní vyznamenání biochemika a virologa Tomáše Cihláře, jehož tým vyvinul lék remdesivir testovaný proti koronaviru. Ocenění by podle nich měli dostat také vedoucího Ústavu molekulární a translační medicíny Marián Hajdúch, Karel Roubík z Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT a šéf firmy na výrobu 3D tiskáren Josef Průša. Piráti chtějí všechny ocenit za jejich přínos v boji proti pandemii koronaviru.

"Důvodem nominace uvedených kandidátů je fakt, že jejich činnost významně pomáhá při zmírňování dopadů a řešení celosvětové pandemie koronaviru," uvedl místopředseda Pirátů Vojtěch Pikal.

Poslanecké návrhy na státní vyznamenání projedná příslušný sněmovní podvýbor dnes, následně se k nim vyjádří Sněmovna a pošle je prezidentu Miloši Zemanovi. Zeman návrhům poslanců může, ale také nemusí vyhovět.

Cihlář, jehož na státní vyznamenání navrhli i poslanci Starostů a nezávislých (STAN), vede tým vědců kalifornské firmy Gilead Sciences, která vyvinula lék remdesivir. Přípravek se testuje v řadě zemí proti koronaviru a odborníci ho označují za slibný. V Česku ho v rámci klinické studie dostal třiapadesátiletý pacient s koronavirem ve Všeobecné fakultní nemocnici. Lék dostával deset dní, mužův stav se zlepšil a lékaři ho mohli odpojit od mimotělního okysličování krve. Podle doktorů ale nelze jednoznačně říci, že lék zabral, protože stav pacienta se zlepšoval už před jeho nasazením.

Hajdúch vede Ústav molekulární a translační medicíny při Lékařské fakultě Univerzity Palackého, který jako první pracoviště masově testuje přítomnost koronaviru pomocí vysokokapacitních robotizovaných testů.

Roubík vedl tým odborníků, kteří vyvinuli model plicní ventilace navržený pro pacienty s respiračním selháním nejen vlivem koronaviru. Náklady na ventilátory CoroVent dosahují zhruba pětiny obvyklé ceny a mají jednodušší obsluhu.

Průša inicioval výrobu ochranných pomůcek pro zdravotníky za pomocí 3D tisku. Za dva týdny vyrobil 40.000 ochranných štítů a jeho iniciativa vedla k rozšíření výroby ochranných pomůcek pro české zdravotníky.

Zeman začátkem dubna řekl, že 28. října udělí nejvyšší státní vyznamenání epidemiologovi a náměstku ministra zdravotnictví Romanu Prymulovi.

První šéf Ústředního krizového štábu se podle Zemana svými razantními opatřeními zasloužil o to, že epidemie nového koronaviru má v ČR mírnější postup než v zahraničí. V souvislosti s epidemií chce Zeman poděkovat i dalším lidem.

Související

Více souvisejících

státní vyznamenání Česká pirátská strana Vojtěch Pikal (Piráti) Poslanecká sněmovna Tomáš Cihlář (vědec) Roman Prymula (epidemiolog) Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 4 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 5 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy