Piráti připravili změny k zákonu o volbách, jako celek má podporu

Piráti připravili tři pozměňovací návrhy k zákonu o hlasování v podzimních krajských a senátních volbách. Chtějí například, aby v zákoně bylo jasně definováno, že občan neporušuje karanténu či izolaci při cestě na takzvané drive-in volební stanoviště.

Na dnešní tiskové konferenci před mimořádnou schůzí Sněmovny to řekl místopředseda Pirátů Vojtěch Pikal. Jako celek má předpis ve Poslanecké sněmovně podporu.

Zákon, který umožní lidem v karanténě hlasovat z auta či ve zvláštních okrskových a výjezdových komisích, dnes dolní komora projedná ve zrychleném režimu a ve stavu legislativní nouze. Novela obsahuje také návrh odměn pro členy speciálních volebních a sčítacích komisí a návrh na plošné zvednutí odměn členům všech komisí o 500 korun.

Možnost speciálního hlasování se bude podle návrhu zákona týkat pouze lidí, kteří budou mít v době voleb nařízenou karanténu či izolaci hygienou nebo lékařem. Ti, kteří budou v preventivním ochranném opatření, například po návratu z ciziny, na volebním právu omezeni nebudou, budou tedy moci přijít hlasovat ke komisi ve svém volebním okrsku.

Kromě toho, aby nemohl občan při hlasování být nařčen z porušení karantény či izolace, Piráti navrhují umožnit lidem volit i při předložení pasu, ne jen občanského průkazu. "Objevují se námitky, že je potřeba prokázat bydliště, nicméně to mají komisaři ve zvláštních hlasovacích místech k dispozici buď v seznamech voličů, nebo pokud tam není uveden, měli by si ho být schopni dohledat v základních registrech," řekl Pikal.

Poslední pozměňovací návrh se týká situace, kdy by někdo neověřitelným telefonátem objednal zvláštní hlasovací urnu pro voliče, který by zároveň dorazil do běžné okrskové volební místnosti. V té by mu pak v takovém případě nebylo umožněno hlasovat, aniž by třeba o objednání volební urny věděl. Ministerstvo vnitra podle Pikala uvedlo, že komisaři dostanou pokyny, jak situaci řešit. Místopředseda Pirátů ale míní, že by to mělo být jasně popsáno přímo v zákoně.

Související

Volební štáb hnutí ANO

Volby by jasně vyhrálo hnutí ANO. ODS se propadla na třetí místo

Pokud by se parlamentní volby konaly v lednu tohoto roku, hnutí ANO by získalo vítězství se 31,5 procenty hlasů. Na druhém místě by skončili Piráti se ziskem 13 procent a na třetím ODS s 12 procenty. Tato data vyplývají z dnes zveřejněných výsledků volebního modelu agentury Median. Do Poslanecké sněmovny by se podle tohoto modelu dostalo celkem šest politických stran a hnutí.
Evropská unie, ilustrační fotografie. Původní zpráva

PŘEHLED: Česko čekají eurovolby. Politické strany řekly, co chtějí z Bruselu změnit

Občané Evropské unie si mezi 7. a 8. červnem letošního roku vyberou složení Evropského parlamentu pro příštích pět let. Česká republika je jedinou zemí, kde se volby konají ve dvou dnech. Kandidovat bude řada politických stran a hnutí. EuroZprávy.cz s žádostí o komentář k tomu, čeho chtějí jejich kandidáti dosáhnout, oslovily strany vládní i opoziční. Na dotazy zaslané prostřednictvím e-mailu neodpověděly strany ANO, SPD, SOCDEM a STAN. 

Více souvisejících

Česká pirátská strana zákony Vojtěch Pikal (Piráti) Volby Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

před 25 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy