Pivo v rozporu s restrikcemi: Kalousek a Jurečka dostali od magistrátu pokutu

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka a šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek dostali od pražského magistrátu pokutu za porušení vládních opatření proti šíření covidu-19. Novinářům to dnes řekl náměstek pražského primátora Petr Hlubuček (STAN). Oba politici porušili opatření tím, že si dali pivo. Kalousek v uzavřené restauraci při čekání na jídlo, Jurečka na ulici. Proti rozhodnutí mohou ještě podat odpor.

Návštěva bývalého ministra Romana Prymuly ve vyšehradské restauraci se podle náměstka ještě řeší. "Byly vyřešeny přestupky pana Kalouska a Jurečky, byly vyřešeny pokutou. Stále se ještě řeší ta záležitost s návštěvou restaurace na Vyšehradě, ta by měla být vyřešena do konce letošního roku," řekl náměstek. Ve vyšehradském podniku Rio‘s se v říjnu uskutečnila schůzka tehdejšího ministra zdravotnictví Prymuly se šéfem poslanců ANO Jaroslavem Faltýnkem a dalšími účastníky, po jejímž zveřejnění v deníku Blesk ministr ve funkci skončil.

Hlubuček uvedl, že magistrát nyní řeší asi 400 správních řízení v souvislosti s porušeními vládních opatření. "Z toho je asi 180 cizinců, kteří se nacházeli v Anenské ulici na party, která také proběhla médii," řekl. V Anenské ulici koncem listopadu zasahovala policie v klubu, který byl i přes zákaz otevřený a konala se v něm nelegální party.

Strážníci městské policie podle Hlubučka od začátku září řešili asi 25.000 porušení vládních opatření a na místě uložili 1650 pokut v celkové výši 638.300 korun. Do správního řízení předali 736 případů a zbytek vyřešili domluvou, dodal náměstek. V MHD podle něj strážníci řešili více než 17.000 případů nenošení roušek a uložili 770 pokut za zhruba 188.000 korun.

Ředitelka odboru bezpečnosti magistrátu Markéta Štalmachová doplnila, že z vedených správních řízení se zhruba 20 procent týká restaurací a dalších provozoven, které i přes zákaz otevřely nebo jinak porušily krizová opatření.

V případě restaurací se podle ní často jedná o majitele, kteří nařízení porušují vědomě, jako v případě restaurace na Šeberáku, které se rovněž dostalo mediální pozornosti. Tam již bylo podle ředitelky ve zkráceném řízení správní řízení ukončeno a nyní plyne lhůta, ve které může majitel podniku podat odpor. Nevědomá porušení se pak podle Štalmachové týkala hlavně maloobchodního prodeje, kde se často majitelé v opatřeních těžko orientovali. V případě porušení ze strany fyzických osob se velká část řízení týkala lidí bez domova a cizinců, zakončila.

Správní řízení kvůli porušení opatření má na starosti kromě magistrátu i pražská hygienická stanice. Česká televize nedávno uvedla, že hygienici se chystají pokutovat také bývalého prezidenta Václava Klause za to, že byl na veřejnosti bez zakrytých úst a nosu při oslavách výročí událostí spojených se 17. listopadem na Národní třídě. Hygiena se zabývá i Prymulou a Faltýnkem kvůli tomu, že neměli na schůzce ve vyšehradské restauraci roušku.

Podle mluvčího Prahy Víta Hofmana má magistrát na starosti konzumaci alkoholu na veřejnosti, porušení zákazu přítomnosti veřejnosti v restauracích, porušení zákazu maloobchodního prodeje a podobně, zatímco hygienická stanice řeší povinnost nosit roušky. Z pohledu legislativy magistrát řeší porušení podle krizového zákona a hygiena má na starosti delikty vyplývající ze zákona o ochraně veřejného zdraví.

Související

Miroslav Kalousek

Kalousek se europoslancem nestane. TOP 09 ho vyzvala k jiné kandidatuře

TOP 09 rozhodla o tom, kdo za ni bude v rámci volební koalice Spolu usilovat o křesla v Evropském parlamentu. Veřejnost řešila zejména možnou nominaci exministra financí Miroslava Kalouska. Bývalý poslanec nakonec mezi kandidáty chybí. Strana mu ale naznačila, že by měl zvážit jinou kandidaturu. 

Více souvisejících

Miroslav Kalousek Marian Jurečka (KDU-ČSL) Roman Prymula (epidemiolog) Praha

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

Izraelský tank střílel po vlastních vojácích. Pět jich zemřelo

Na severu palestinského Pásma Gazy zahynulo pět vojáků, které zasáhla palba z jednoho z tanků izraelské armády. Incident se odehrál ve středu večer v blízkosti města Džabalíja, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy