Poslanci ANO navrhli neplacené volno na péči o postižené příbuzné

Zaměstnanci by mohli získat nárok na neplacené ošetřovatelské volno na péči o vážně postižené příbuzné. V novele zákoníku práce to navrhla skupina poslanců vládního hnutí ANO. Volno by mohlo trvat nejvýše rok, musely by být splněny i některé další podmínky.

Změna by podle předkladatelů podpořila péči rodiny o své staré nebo vážně nemocné příbuzné. "Což v konečném důsledku sníží požadavky vůči různým veřejným institucím zaměřeným na péči o staré lidi a zároveň se tím posilují rodinné vztahy," napsali v důvodové zprávě. Zaměstnanci by mohli toto volno podle autorů využít zejména v případech, kdy chtějí o příbuzného pečovat a zároveň si udržet pracovní místo.

Zaměstnanci by měli podle předlohy nárok na ošetřovatelské volno na péči o svého rodiče, prarodiče nebo potomka staršího 18 let. Zaměstnavatelé by volno museli poskytnout i v případě, že by se jednalo i o tyto příbuzné ze strany manžela či manželky nebo registrovaného partnera či partnerky.

Příbuzní by museli mít podle novely přiznaný třetí nebo čtvrtý stupeň závislosti na pomoci jiných, či by se do těžké nebo úplné závislosti náhle dostali. Podmínka by podle předkladatelů bránila zneužívání ošetřovatelského volna. Zaměstnanec by na ně měl u jednoho zaměstnavatele nárok jen jednou na konkrétního člena rodiny, navíc by musel být v pracovním poměru aspoň jeden rok.

Předlohu skupiny poslanců ANO nejprve posoudí vláda. Rozhodnou o ní zákonodárci. Není však jisté, zda se Sněmovna stihne s novelou do konce volebního období vypořádat.

Jiné ošetřovatelské volno zavedla od poloviny předloňského roku novela o nemocenském pojištění. Volno může trvat až 90 dnů, podléhá ale souhlasu zaměstnavatele. Členové rodiny se mohou v péči střídat. Z nemocenského pojištění dostávají 60 procent základu svého příjmu.

O volno si mohou požádat lidé s nemocenským pojištěním na péči o člověka, který strávil aspoň týden v nemocnici a potřeboval by podle lékařů ještě aspoň měsíc celodenní opatrování. Volno si může vzít manželka, manžel, registrovaný partner či partnerka, sourozenci, tchyně, tchán, snacha, zeť, neteř, synovec, teta či strýc. O nemocného může pečovat i protějšek těchto příbuzných, pokud bydlí s pacientem ve stejné domácnosti.

Související

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Více souvisejících

Hnutí ANO zákony zaměstnání zdravotně postižení

Aktuálně se děje

včera

Česko na hokejovém MS

Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu. 

včera

včera

Aktualizováno včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Izraelská armáda oznámila, že zabila vysoce postaveného velitele Hizballáhu

Izraelská armáda ve středu oznámila, že při úterním útoku na jihu Libanonu zabila vysoce postaveného velitele libanonského šíitského hnutí Hizballáh. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy