Poslanci budou volit nové radní České televize a Českého rozhlasu

Volba nových členů rad České televize a Českého rozhlasu bude jedním z nejsledovanějších bodů jednání Sněmovny příští týden. V úvodním kole by se mohli poslanci zabývat například pravidly nakládání se střelnými zbraněmi nebo stanovením mantinelů pro lobbování politiků. Rozhodnou o zřízení komise k hybridním hrozbám. Schůze dolní komory pokračuje od úterního odpoledne.

Obměna rad dvojice veřejnoprávních médií je v plánu ve středu. Poslanci budou volit šest členů 15členné televizní rady a dva členy devítičlenné rozhlasové rady. Pozornost vyvolává zejména volba televizních radních. Šanci zasednout v radě mají i kandidáti, kteří vyvolávají spory. Patří k nim ekonomka Hana Lipovská, jejíž nominaci zpochybnila zhruba čtvrtina senátorů. Mezi uchazeči je také moderátor a kritik televize Lubomír Veselý známý pod jménem Luboš Xaver Veselý.

V případě rady České televize postoupilo do volebního finále 18 kandidátů. Patří k nim například i ekonomové Pavel Kysilka a Vladimír Pikora, bývalý hokejista Jiří Šlégr a někdejší šéf zpravodajství ČT Roman Bradáč. Dva rozhlasové radní budou poslanci vybírat z šesti finalistů. Šanci usednout v radě mají třeba ředitel Národního muzea Michal Lukeš a historik Jaroslav Šebek. Místo může obhájit nynější předsedkyně rady Hana Dohnálková.

Vedle vládního návrhu o podmínkách nakládání se zbraněmi by poslanci mohli projednat také poslaneckou předlohu, jež by zakázala zakládání a organizování paramilitárních ozbrojených skupin k prosazování politických nebo ideologických cílů. Návrh by ale také zavedl dobrovolné kurzy střelecké přípravy. Účastníci by spadali do zálohy k zajištění bezpečnosti a obrany státu.

Na programu je v úvodním kole také vládní novela o soudech a soudcích, jejíž části představitelé soudů kritizují. Nesouhlasí s tím, aby komise pro výběr nových soudců sestavoval ministr spravedlnosti. Zaznívají obavy z možného vlivu politiků na soudní moc.

Poslanci by se mohli začít zabývat i novelou informačního zákona, který má ochránit úřady a další instituce před zneužíváním práva na údaje ze strany žadatelů. Dostaly by možnost odmítnout poskytnutí informace v případě, kdy lze dovodit, že cílem žádosti je způsobit nepřiměřenou zátěž úřadu nebo nátlak na člověka, kterého se požadovaná informace týká.

Komise k hybridním hrozbám by měla vzniknout místo původně navrhované vyšetřovací komise, která měla zhodnotit možný vliv autoritářských režimů na dění v Česku. Kritici upozorňovali na to, že zjevně míří na vlivy Číny a Ruska. Zněly i pochyby o tom, zda by komise dokázala něco vyšetřit.

Související

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna Rada České televize Rada Českého rozhlasu Hana Lipovská (ekonomka) Luboš Xaver Veselý (moderátor) justice soudy

Aktuálně se děje

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Diskuse, koncerty i výstavy. Česko slaví 20 let v EU, odstartuje Týden Evropy

Česko oslavuje 20 let členství v EU prostřednictvím různých akcí po celé republice. V Praze se dnes konají diskuse, koncerty, výstavy a divadelní představení. Večer otevře prezident Petr Pavel takzvaný Týden Evropy.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy