Poslanec Farský se kvůli stáži v USA vzdá mandátu

Poslanec Jan Farský (STAN) se vzdá svého mandátu. Oznámil to dnes po půlnoci na twitteru poté, co ho k rezignaci vyzvalo předsednictvo hnutí Starostů a nezávislých. Farský čelil kritice koaličních partnerů i opozice za půlroční stáž v USA, kterou chtěl absolvovat současně s výkonem své poslanecké funkce.

"Nechci komplikovat fungování vlády a našeho hnutí STAN. A tak vyslyším výzvu našeho předsednictva a složím mandát poslance," uvedl Farský.

K odchodu ze Sněmovny ho vyzvalo ve středu na večerním jednání předsednictvo, které o tom informovalo v tiskové zprávě. Podle místopředsedy STAN Petra Gazdíka hnutí situaci kolem nepřítomnosti Farského v Česku podcenilo.

Farský začátkem minulého týdne oznámil, že Fulbrightova komise podpořila jeho projekt a že získal prestižní stipendium. Vzdal se poslaneckého platu a pozice šéfa klubu STAN a přislíbil, že i ze stáže se případně vrátí na klíčová hlasování. Do Spojených států odletěl o víkendu. Opoziční politici obvinili Farského z pohrdání voliči, ale i podle představitelů vládních stran bylo jeho rozhodnutí špatné. Kritizoval ho také předseda vlády Petr Fiala (ODS).

Předsednictvo STAN vyzvalo Farského, který se jednání na dálku zúčastnil, k odchodu ze Sněmovny po tříhodinové schůzi, uvedla mluvčí STAN Sára Beránková.

Podle Gazdíka byla debata "extrémně složitá", protože Farský pro STAN mnoho udělal. "Uvědomujeme si ale, že jsme situaci kolem jeho nepřítomnosti podcenili, a omlouváme se za to našim voličům - a vlastně i Janu Farskému, kterému jsme nebyli dostatečnou vnitřní opozicí," uvedl.

5/6 Nechci komplikovat fungování vlády a našeho hnutí STAN. A tak vyslyším výzvu našeho předsednictva a složím mandát poslance. Chtěl bych se omluvit všem, které svým odstoupením zklamu, a poděkovat všem, kteří mě v mém rozhodnutí podporovali.

— Jan Farský (@JanFar_sky) January 19, 2022

Předseda STAN Vít Rakušan označil rozhodnutí za velmi složité, protože si Farského lidsky i profesně nesmírně váží. "Jako první místopředseda mi byl několik posledních let oporou. O to víc si cením toho, že Honza naši výzvu v zájmu zachování důvěry ve STAN i v politiku jako takovou vyslyšel," poznamenal.

Farský dnes motivaci absolvovat stáž ve Spojených státech zdůvodnil úsilím o získání vědomostí, nadhledu a kontaktů, které by pak po zbylé tři a půl roku poslaneckého mandátu zúročil. "Chtěl bych se omluvit všem, které svým odstoupením zklamu, a poděkovat všem, kteří mě v mém rozhodnutí podporovali," uvedl.

Postup Farského ocenil předseda lidovců a místopředseda vlády Marian Jurečka. Za rozhodnutí, které podle něj nebylo lehké, Farskému poděkoval. "Byť jsem spíše doufal, že se rozhodne stáž ukončit a věnovat se naplno práci poslance," napsal na twitteru. "Pro Sněmovnu je jeho odchod ze Sněmovny v tomto období ztrátou dobrého poslance. Doufám, že z politiky neodchází trvale," dodal.

Farský při oznámení svého odjezdu zmínil, že ji vedle Rakušana probíral také s premiérem Fialou, který ho podpořil. Fiala to ale odmítl. "Pan poslanec mě informoval o svém úmyslu do USA odjet a využít tohoto stipendijního pobytu. Sdělil, že se bude účastnit všech podstatných hlasování ve Sněmovně. Já to vzal na vědomí, žádnou radost z toho postupu nemám. Jsem si vědom všech problémů, které z toho vyplývají. Věřím, že si je toho vědom i pan Farský," dodal.

Související

Jan Bartošek

Které daně by se měly zvýšit? Bartošek a Farský se shodli u neřestí

Ke snížení schodku rozpočtu bude potřeba upravit DPH či daně z příjmu fyzických a právnických osob. Zvýšit je nutné zejména takzvanou daň z neřesti, tedy zdanění alkoholu, cigaret a hazardu. V pořadu Partie televize Prima CNN News to dnes řekli místopředseda Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) a místopředseda STAN Jan Farský. Opatření se však podle nich nesmí dotknout nízkopříjmových skupin.

Více souvisejících

Jan Farský

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy