Příprava cesty Nejedlého do Ruska nebyla standardní, prohlásil Petříček

Příprava cesty poradce prezidenta Miloše Zemana Martina Nejedlého do Ruska nebyla standardní, vyvolává spekulace. Novinářům to dnes řekl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Chtěl by zlepšit komunikaci ministerstva s prezidentovou kanceláří. V jejím zájmu podle Petříčka je, aby cesty externího poradce byly transparentní. Nejedlý se v Moskvě setkal s poradcem prezidenta Vladimira Putina Jurijem Ušakovem.

Na cestu upozornily servery Respekt a Aktuálně.cz. Nejedlý jim ve čtvrtek před odletem řekl, že v Moskvě bude jednat s administrativou prezidenta Putina o vztazích a vzájemných návštěvách. Podle Deníku N by se schůzka Zemana s Putinem mohla uskutečnit v první polovině příštího roku. Setkat se spolu měli už letos při oslavách výročí konce druhé světové války, Zeman ale nakonec kvůli pandemii do Ruska neodletěl.

"Příprava cesty nebyla podle mého názoru úplně standardní a i z mého pohledu to vyvolává spekulace, které v tuto chvíli nejsou ani potřeba. Z mého pohledu by to mělo být v zájmu Kanceláře prezidenta republiky, aby takové cesty, pokud se jedná o externí poradce, probíhaly co nejtransparentněji," uvedl ministr. O záležitosti dnes bude mimo jiné hovořit s ředitelem hradní diplomacie a zmocněncem pro konzultace s Ruskem Rudolfem Jindrákem.

"Mně se nelíbí, že ta cesta byla připravovaná bez účasti zastupitelského úřadu a že jsme ten termín zjistili až na poslední chvíli. To, že dlouhodobě kancelář prezidenta o setkání pana Nejedlého s poradcem prezidenta Putina Ušakovem usilovala, to jsme v obecné rovině věděli. Nicméně o této konkrétní cestě jsme se dozvěděli na poslední chvíli. Chtěl bych do budoucna, abychom komunikaci s kanceláří prezidenta určitě zlepšili," poznamenal Petříček, který obdržel zápis z Nejedlého jednání.

S Jindrákem bude Petříček dnes hovořit také o konzultacích s Ruskem. Jindrák má na základě pověření vlády řešit problémy ve vzájemných vztazích. Rusko má zastupovat první náměstek ministra zahraničí Vladimir Titov.

"V tuto chvíli se řeší stále obsah jednání. Musím zdůraznit, že pro mě není přijatelné, aby v rámci konzultací se řešila témata, která nastoluje pouze jedna strana. Do značné míry z toho mám pocit, že zde přetrvává jistá přezíravost z ruské strany k zájmům České republiky, k tématům, které do konzultací chceme vnést my. Ať už jsou to třeba historická témata v oblasti československých legionářských památníků a pomníků v Rusku, i témata pozitivního charakteru," poznamenal.

"My se nechceme pouze bavit o tom, co říká Rusko, že jsou témata, která jsou problematická. Vidím celou řadu témat, která jsou problematická i pro nás," dodal ministr.

Ruské velvyslanectví v Praze nedávno kritizovalo odstranění podstavce k soše maršála Ivana Koněva v Praze 6 a uvedlo, že se čeští partneři vyhýbají dialogu v rusko-českých konzultacích. Spor kolem pomníku vojevůdce, který se městská část před časem rozhodla odstranit, je jedním z hlavních problémů ve vzájemných vztazích.

Jindrák výtku ambasády odmítl, podle něj se s ruskou stranou vede na pracovní úrovni dialog. Zatím se podle něj české a ruské představy rozchází v tom, jak mají konzultace probíhat. Zároveň poukázal na okolnosti kolem pandemie. K postupu v řešení potíží je podle něj potřeba osobní kontakt, což nyní není možné.

Související

ČSSD

ČSSD čeká v lednu sjezd. Bude se hledat náhrada za exministra Petříčka

ČSSD bude v lednu na sjezdu hlasovat o nových stanovách a volit místopředsedu, řekla dnes ČTK mluvčí sociální demokracie Jitka Pavlíková. Nejužší vedení ČSSD totiž na konci října opustil místopředseda a bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček. Sjezd se nakonec místo původně zvažovaného Hradce Králové uskuteční v sobotu 7. ledna v Brně a mezi důležité body bude patřit i potvrzení mandátů členů a náhradníků ústřední kontrolní komise.
Tomáš Petříček

Petříček by k jednání o Turówu přizval Evropskou komisi

Bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) považuje za zarážející, že k jednání o problematice polského hnědouhelného dolu Turów dosud nebyla pozvána Evropská komise. Zároveň podle něj měly být směrem k Polsku učiněny otevřenější a veřejné výzvy požadující respektování evropského práva a rozhodnutí evropských soudů.

Více souvisejících

Tomáš Petříček Martin Nejedlý (jednatel Lukoilu a poradce Zemana) Miloš Zeman ministerstvo zahraničí Rusko Rudolf Jindrák prezident čr

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

včera

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy