Řekl o mně, že jsem... Ve sporu Pirátů s TOP 09 padají hodně peprná slova

Šéf Pirátů Ivan Bartoš se postavil za předsedu sněmovního klubu své strany Jakuba Michálka. V kritice předsedy poslanců TOP 09 Miroslava Kalouska a konstatování, že by měl jít tento politik do ústraní, podle něj Michálek popsal současnou politickou realitu. I Bartoš míní, že je třeba integrovat opozici a Kalousek v tom hraje svou roli. Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová uvedla, že Michálek přestřelil a měl by se starat o svou vlastní stranu.

Podle Bartoše je postoj Michálka popisem současné politické reality. "Jistý proces integrace v této části spektra je určitě žádoucí, ostatně se o tom přeci veřejně hovoří a veliká část společnosti to i takto vnímá. Stejně tak jako roli pana bývalého předsedy Kalouska," napsal Bartoš ČTK.

Pokud se podle něj nepodaří změnit volební zákony, které nahrávají vítězi voleb a ve kterých hlasy voličů nemají stejnou váhu, je podle Bartoše sjednocení opozice jedním z možných řešení postupu proti hnutí ANO premiéra Andreje Babiše.

Pekarová uvedla, že Michálek hodně přestřelil. "Určitě by neměl komentovat, jaké jsou personálie jiných stran, to mu nepřísluší. Ať se stará o pirátskou stranu, my mu do personálií také nekecáme," řekla novinářům. Aktuální hádka je podle ní zcela zbytečná a zastiňuje jiné podstatné věci, které strany dělají.

Spor mezi šéfy obou klubů přitom ve sněmovních kuloárech vygradoval. Michálek novinářům řekl, že strany se musí zbavit nálepky, že opozice je Kalousek. "My jsme se o tom několikrát bavili, pan Kalousek vždycky naštvaně odejde, toho dalšího člověka urazí," uvedl. "Pan Kalousek o mně řekl, že jsem kokot, tupec, neomarxista a několik dalších výrazů, já se snažím soustředit na podstatu debaty," uvedl Michálek.

TOP 09 je podle něj odsouzena k živoření, nebo zániku, pokud bude Kalousek jednou z jejích hlavních tváří. "My jsme s panem Kalouskem komunikovali, já ho osobně slušně oslovil, on nejdříve zavtipkoval, že už píše rezignační dopis. Následně mi řekl, že ho nemám kádrovat a ať jdu do prdele," dodal Michálek.

Podle Michálka bývalý ministr a předseda TOP 09 svou špatnou pověstí jako předseda sněmovního klubu TOP 09 blokuje možnost opozice postupovat proti Babišovi. Měl by odstoupit, řekl dnes Michálek novinářům. Kalousek ČTK řekl, že Michálek by se měl zabývat svým klubem. Jde mu podle něj o zánik TOP 09 a jeho vidí jako překážku. Michálek totiž ve čtvrtek v rozhovoru pro server Aktuálně uvedl, že TOP 09 by měla zaniknout.

TOP 09 a Piráti přes dlouhodobou animozitu na centrální úrovni spolupracují v koalici na pražském magistrátu. Pirátský primátor Zdeněk Hřib dnes na tiskové konferenci po výzvě bývalého předsedy TOP 09 Jiřího Pospíšila řekl, že se s Michálkovým výrokem o zániku TOP 09 neztotožňuje a na magistrátu se mu s ní spolupracuje dobře.

Za včerejší výrok o TOP 09 jsem od pirátského poslance Michálka čekal omluvu. Místo toho přišel další útok, aby Miroslav Kalousek odstoupil z čela poslaneckého klubu. Političtí partneři by se měli respektovat, ne na sebe útočit. Andrej Babiš se směje.

— Jiří Pospíšil (@Pospisil_Jiri) December 6, 2019

Pospíšil pak na sociálních sítích uvedl, že čekal od Michálka omluvu za výrok o konci TOP 09, který přinesl server Aktuálně. "Místo toho přišel další útok, aby Miroslav Kalousek odstoupil z čela poslaneckého klubu. Političtí partneři by se měli respektovat, ne na sebe útočit. Andrej Babiš se směje," uvedl.

Související

Více souvisejících

Jakub Michálek (Pirátská strana) Miroslav Kalousek top 09 Česká pirátská strana Markéta Pekarová Adamová Jiří Pospíšil

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 35 minutami

před 36 minutami

Izraelská armáda

Izrael zřejmě využil americké zbraně k porušování mezinárodního práva

Bílý dům zaslal americkému Kongresu zprávu, ve které se uvádí, že je pravděpodobné, že Izrael použil americké zbraně při úderech v Pásmu Gazy, které odporují mezinárodnímu právu. Podle informací agentur AP a Reuters ale americká administrativa nemá dostatečné důkazy ani konkrétní případy, které by to potvrdily, kvůli nedostatku informací ze strany Izraele.

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Izraelská armáda

Izrael opatrně rozšířil operace v Rafahu, Nechce naštvat Bidena

Izraelský bezpečnostní kabinet schválil "mírné rozšíření" operací armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Zároveň nařídil svým vyjednavačům pokračovat ve snahách o uzavření dohody o výměně rukojmí s militantním hnutím Hamás. S odvoláním na server Axios o tom v pátek informovala agentura Reuters.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

MS v hokeji

Švýcaři si v úvodu bez potíží poradili s Nory, Němci dali Slovákům lekci z produktivity

Dvěma odpoledními zápasy vypuklo v pátek v pořadí již 87. mistrovství světa v ledním hokeji, které se letos koná v Praze a Ostravě. Prvními mužstvy, která se střetla v rámci pražské skupiny A, byla mužstva Švýcarska a Norska. V tomto duelu nakonec k žádnému překvapení nedošlo, přestože po první třetině byl stav nerozhodný 1:1. Druhá třetina ale byla v režii favoritů ze Švýcarska, když v ní díky brankám Löffela, Sentelera a Scherweye šli postupně do vedení 4:1. Niederreiter pak přidal poslední pátou švýcarskou branku, Norové už jen korigovali na konečných 5:2. To v Ostravě se hrál do konce druhé třetiny vyrovnaný duel, když se Slovákům v zápase s Němci podařilo dorovnat z 0:2 na 2:2. Závěrečná třetina ale ukázala, že stříbrní medailisté z posledního šampionátu byli více produktivní a nakonec to i přes snahu Slováků dotáhli k výhře 4:6. 

před 10 hodinami

před 16 hodinami

Česko - Finsko 1:0 (po sn)

Češi vstoupili do mistrovství světa infarktovým zápasem. Finy porazili až v nájezdech

V zahajovacím duelu mezi Českem a Finskem na Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze to byla bitva až do samotného konce. Ani v základní hrací době, ani v prodloužení nepadl jediný uznaný gól, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. Ondřej Kaše a kapitán Roman Červenka se blýskli góly, zatímco brankář Lukáš Dostál zůstal na stodesetprocent čistý.

včera

včera

Pohonné hmoty zlevnily. Cena benzinu klesla pod 40 korun za litr

Ceny pohonných hmot navzdory nástupu motoristické sezóny v uplynulých dnech klesaly. Litr benzinu se po necelém měsíci vrátil pod hranici 40 korun, když zlevnil o 21 haléřů na 39,98 Kč za litr. Nafta zlevnila o 34 haléřů na 38,27 Kč za litr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy