Rektor Masarykovy univerzity přijme 28. října pozvání na Hrad

Rektor Masarykovy univerzity Martin Bareš se 28. října zúčastní slavnostního udílení státních vyznamenání na Pražském hradě. Dnes obdržel pozvánku z Hradu a rozhodl se pozvání přijmout. Rektorka Mendelovy univerzity a předsedkyně odborné komise pro důchodovou reformu Danuše Nerudová také dostala pozvánku, účast zvažuje.

Bývalý rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek na slavnostním ceremoniálu u příležitosti státního svátku v minulých letech chyběl. Hrad jej po neshodách s prezidentem Milošem Zemanem přestal zvát. Bek letos ve funkci skončil, jeho nástupcem je neurolog Bareš.

"Slavnostního ceremoniálu na Pražském hradě se Martin Bareš jako rektor Masarykovy univerzity, která nese jméno prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka a je bytostně spjata se vznikem samostatného Československa i tímto svátkem, zúčastní," uvedla mluvčí školy Tereza Fojtová.

Bareš už dříve ČTK řekl, že se chce stejně jako Bek vyjadřovat ke společenským otázkám. Neplánuje ale vstupovat do stranické politiky. "Politické věci je nutné komentovat z pozice rektora, pokud se týkají financování, směřování společnosti v oblasti vzdělanosti, upozornění na problémy, které ohrožují demokracii," řekl.

Nerudová dostala pozvánku na předávání státních vyznamenání. "Pozvání na navazující recepci neobdržela. Svoji účast zvažuje," uvedl mluvčí školy Filip Vrána.

Mezi pozvanými je také rektor Janáčkovy akademie múzických umění Petr Oslzlý. Ke své případné účasti se nevyjádřil. Pozvánka dnes dorazila i na Vysoké učení technické v Brně. Rektor Petr Štěpánek je ale na služební cestě, mluvčí Radana Koudelová tak zatím nemá informaci, zda na Hrad dorazí.

"V tuto chvíli mohu jen potvrdit, že pan rektor Štěpánek se spolu s dalšími rektory zúčastní položení kytice u pomníku T. G. Masaryka v pondělí 28. října v Praze," uvedla Koudelová.

Hrad pozval také rektora Univerzity obrany Bohuslava Přikryla. Vzhledem k tomu, že je v pracovní neschopnosti, pojede místo něj na Hrad jeho zástupce Alois Matýzka.

Související

Více souvisejících

Masarykova univerzita Brno Martin Bareš (rektor MU) Miloš Zeman Mikuláš Bek 28. října - výročí vzniku samostatného československého státu Vysoké školy Danuše Nerudová Mendelova univerzita Brno

Aktuálně se děje

před 43 minutami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

Izraelský tank střílel po vlastních vojácích. Pět jich zemřelo

Na severu palestinského Pásma Gazy zahynulo pět vojáků, které zasáhla palba z jednoho z tanků izraelské armády. Incident se odehrál ve středu večer v blízkosti města Džabalíja, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy