Rodina, svoboda a řád. Kandidáti na post nového předsedy KDU-ČSL plamenně řečnili

KDU-ČSL musí podle šéfa lidoveckých poslanců Jana Bartoška umět lépe prodat hodnoty, které zastává. Řekl to v kandidátském projevu na předsedu strany na dnešním mimořádném sjezdu v Praze. Další kandidát, bývalý ministr zemědělství Marian Jurečka vyzval lidovce k odvaze. Neměli by si podle něj nechat vnutit, že jsou malou stranou, která nemá budoucnost. Jan Horníček z královéhradecké stranické organizace míní, že KDU-ČSL by měla klást větší důraz na ekologická témata.

"Co jsou naše hodnoty? Rodina, svoboda a řád. A co je jejich výsledkem? Prosperita, bezpečnost a sociálně-tržní hospodářství inspirované křesťanstvím. Rodina byla, je a bude pro nás vždycky to nejcennější. Děti totiž potřebují tátu a mámu. A pro ně my budeme rozvíjet vzdělání, bezpečnost, sociální a zdravotní péči a ochranu přírody," uvedl Bartošek.

"Musíme investovat do rodičů a dětí, a to už od mateřských škol. Představte si to tak, že kvalitním vzděláním budeme sázet les, který nesežere ani levicový kůrovec a přinese užitek budoucím generacím," řekl také.

Bartošek odmítl spolupráci se stranami, které by chtěly destruovat svobodu a demokracii. Do kabinetu by KDU-ČSL podle něho neměla vstoupit v případě, pokud by byl některý její člen trestně stíhán nebo neměl čisté lustrační osvědčení.

Jurečka chce z KDU-ČSL odstranit poraženectví. Uvedl, že lidovci mají jako jediní propracovaný koncept sociálně-tržního hospodářství. "Víme, kam patříme. Jsme srdcem Evropy, součástí Evropské unie a NATO, které zaručují naši bezpečnost a prosperitu. Chci, abychom byli důstojnými, aktivními a spolehlivými členy těchto organizací," poznamenal dřívější první místopředseda KDU-ČSL.

Stranu podle Jurečky tíží, že se ztrácí v davu opozice. "Lidé mnohdy neví, co říkáme my a co opoziční strany. I naše dobré návrhy v oblasti sociální či v oblasti ochrany vody a půdy se potom ztrácejí v tomto opozičním rybníku," uvedl.

"Nabídněme lidem dobrá a chytrá řešení, která usnadní život, nabídněme lepší budoucnost. Osud KDU-ČSL mi není lhostejný, jsem srdcař, a proto tu stojím a jsem ochoten nabídnout svojí práci pro KDU-ČSL" @MJureka #sjezdkdu2020

— KDU-ČSL (@kducsl) January 25, 2020

Lidovci podle něj také ztratili sebedůvěru. Zaměřit by se měli rovněž na problematiku dostupnosti bydlení, plastů nebo dopravy, míní. Jurečka zopakoval svůj postoj ke spolupráci s dalšími subjekty před parlamentními volbami v roce 2021, které podle něj brání legislativní a technické překážky.

Podle Horníčka by se měla KDU-ČSL zaměřit na ekologická témata s ohledem na klimatickou změnu. "Strana živoří kolem pěti procent. Mohla by mít dvouciferný výsledek a já vím, jak na to," řekl Horníček. Lidovci by podle něho měli smíchat stranické barvy, tedy modrou a žlutou. "KDU-ČSL musí zelenat, jinak se z těch pěti procent nevyhrabeme," zdůraznil.

Delegáti odevzdávají svůj hlas ve volbě předsedy strany. #sjezdkdu2020 pic.twitter.com/iTppJVsTc6

— KDU-ČSL (@kducsl) January 25, 2020

Lidovecká strana je podle Horníčka nyní nevýrazná, ničím se neliší od ostatních. "Proč by si také volič měl vybrat zrovna nás, černoprdelníky?," tázal se. Podle Horníčka je lhostejné, že KDU-ČSL už dávno není konfesní strana a že bývalí katolíci podle něho volí SPD Tomia Okamury nebo Trikolóru Václava Klause mladšího.

Související

Více souvisejících

sjezd KDU-ČSL 2020 KDU - ČSL Marian Jurečka (KDU-ČSL) Jan Bartošek Jan Horníček (KDU-ČSL)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

před 7 hodinami

Martin Exner

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy